Τρίτη 25 Μαΐου 2010
Χρήσιμα συμπεράσματα από την ημερίδα της Γλυκιάς Ισορροπίας
Ο Σύλλογος διαβητικών Ν.Ημαθίας Γλυκιά Ισορροπία διοργάνωσε εκπαιδευτική, ενημερωτική ημερίδα στις 19 Μαίου. Αναφέρουμε συνοπτικά βασικά σημεία που τόνισαν οι προσκεκλημένοι ομιλητές για να θυμόμαστε.
Στο ξεκίνημά του ο κ.Κουτρουλιάς αναφέρθηκε σε κάποιες συμβουλές σχετικά με την διατροφή του κάθε ανθρώπου και όχι μόνο των διαβητικών:
• Όλοι μας πρέπει να κάνουμε συχνά και πολλά γεύματα έως και 6,(τρία βασικά και τρία ενδιάμεσα)
• Να γίνεται σωστή κατανομή των υδατανθράκων(ψωμί /δημητριακά, πατάτες ,φρούτα λαχανικά) στα διάφορα γεύματα
• Σωστή αντικατάσταση υδατανθράκων από την ίδια ομάδα(και όχι π.χ να αφαιρέσω ψωμί για να φάω περισσότερο κρέας ,θα φάω περισσότερη σαλάτα ή περισσότερες πατάτες αλλά προσοχή και πάλι στην αντικατάσταση της ανάλογης ποσότητας
• Ποικιλία στη διατροφή και πολύ νερό
• Αλκοόλ ναι ,ΑΛΛΑ με μέτρο
Τόνισε επίσης για τις ειδικές τροφές που παράγονται για τους διαβητικούς πως δεν πρέπει να προτιμώνται ,γιατί:
• Έτσι απομονώνεται το πάσχων μέλος από το σύνολο της οικογένειας με αποτέλεσμα και μειώνεται η ψυχολογία και εμφανίζεται το αίσθημα του αποκλεισμού.
• Για να είναι πιο εύγευστα τα βάζουν παραπάνω λίπη με αποτέλεσμα παραπάνω θερμίδες
• Κάθε άνθρωπος έχει την δική του εξατομική διατροφή και τις δικές του ανάγκες ,οπότε δεν θα πρέπει να εφαρμόζει τις διάφορες δίαιτες που κυκλοφορούν.
• Διατήρηση ή την επίτευξη φυσιολογικού βάρους.
Κλείνοντας την ομιλία του επισήμανε κάποιες σημαντικές αιτίες εμφάνισης της υπογλυκαιμίας:
• Ποσότητα και δράση της ινσουλίνης
• Ποσότητα και χρόνος λήψης τροφής (σταθερά ωράρια )
• Πολλά λιπαρά στη διατροφή με αποτέλεσμα καθυστέρηση της πέψης και λίγους υδατάνθρακες
• Ένταση και διάρκεια άσκησης
Για την αποφυγή των υπογλυκαιμιών απαραίτητη η κατανάλωση ενδιάμεσων γευμάτων με υδατάνθρακες (π.χ φρούτο ή κουλούρι ή χυμό)
Στη συνέχεια ο κ.Λϋκος έκανε την αναφορά του στην αύξηση εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη στα ποσοστά από 194 εκατομμυρια ατόμων σε 330 εκ παγκοσμίως το 2025.Η Ελλάδα που ανέρχεται στο 3,4% θα φτασει στο 8%.Αυτό συμβαίνει από:
• Την υπερκατανάλωση της τροφής και κυρίως των λιπών με αποτέλεσμα ανεβασμένη πίεση ,χοληστερίνη και ζάχαρο. Η απόλαυση συνεπάγεται και συνέπειες:στα μάτια ,αγγεία, νεύρα, πόδια ,μικρόβια στα δόντια τα οποία μπορούν να οδηγηθούν και να προσβάλουν μέχρι και την καρδιά
Αντιμετώπιση της εμφάνισης :
1. πρόληψη, ενημέρωση από το κράτος ,από τα ΜΜΕ. ιατρούς από τους φορείς , συλλόγους , προγράμματα ,σεμινάρια ημερίδες
2. Εντοπισμός ατόμων υψηλού κινδύνου:
3. Παχύσαρκοι(κοιλιά με σχήμα μήλου)
4. Έλεγχος για προδιαβήτη
5. Άσκηση και διατροφή(μείωση έως και 60% εμφάνισης διαβήτη)
6. Μείωση του καπνίσματος (εώς και 39%των θανάτων και των καρδιαγγειακών προβλημάτων)
7. ¨Άτομα ηλικίας 18-30 με χαμηλή φυσική κατάσταση έχουν 6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη καθώς και άτομα που τρώνε πάρα πολλά γλυκά από μικρή ηλικία.
8. Υπερβολικό βάρος βασική πάθηση στην παιδική ηλικία
Κλείνοντας ο κ.Λύκος αναφέρθηκε και σε νέα ινκρετινομιμητικά σκευάσματα, καταστολείς του ενζύμου DPP-IV (ινγκρετίνες, ουσίες που παράγονται στον πεπτικό σωλήνα και αυξάνουν την ινσουλίνη) γλυκοζοεξαρτώμενη δραση
Ο ΑΝΘΡΩΟΠΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ήταν το συμπέρασμα της εκδήλωσης του συλλόγου ΓΛΥΚΙΑΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου