Σάββατο 1 Μαΐου 2010

ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΩΝΙΑ ΧΑΡΙΣΗ

Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία κάθε τόπου οι οποίες απαιτούν από όλους και κυρίως από αυτούς που ηγούνται ή διεκδικούν κάποια στιγμή να ηγηθούν στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις του τόπου τους να σταθούν με σοβαρότητα και ευθύνη απέναντι στους πολίτες και να εκφράσουν ελεύθερα και απερίφραστα την γνώμη τους.
Μια τέτοια στιγμή, ιστορική κατά τη γνώμη μου, είναι και η περίοδος που διανύουμε. Την περίοδο αυτή δρομολογούνται πολλές και σημαντικές αλλαγές για τον τόπο μας που αφορούν όχι μόνο το καθεστώς επιτήρησης κάτω από το οποίο τέθηκε η χώρα μας με την προσφυγή της στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που εξελίσσονται και οι οποίες είναι από τις μεγαλύτερες και τις πλέον σαρωτικές των τελευταίων τουλάχιστον εκατό ετών.
Στα πλαίσια αυτά έκρινα σκόπιμο να επικοινωνήσω δημόσια μαζί σας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μου αναλογεί ως τέως υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Ημαθίας για να εκφράσω την άποψή μου για το σχέδιο «Καλλικράτης» το οποίο θεωρώ μεγαλεπήβολο και απαραίτητο για τον τόπο μας. Πιστεύω πως χρέος μου ως πολιτικό πρόσωπο είναι να τοποθετηθώ με γνώμονα το συμφέρον και την προοπτική του τόπου μου, μακριά και πέρα από προσωπικές στρατηγικές, προσωπικές εμπάθειες ή αντιπάθειες, φιλοδοξίες και υστεροβουλίες και όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενικά. Άλλωστε βασική αρχή της πολιτικής μου λειτουργίας πάντα υπήρξε το ρητό του Ρήγα Φεραίου ότι: «όποιος συλλογάται ελεύθερα, συλλογάται καλά».
Η θέση μου είναι ότι στην Ημαθία θα πρέπει να δημιουργηθούν τρεις ισχυροί δήμοι με έδρα την Βέροια, τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια σε αντιστοιχία με τις ήδη υπάρχουσες επαρχίες. Έτσι: 1) ο Δήμος της Βέροιας να αποτελείται από τους Δήμους Βέροιας, Αποστόλου Παύλου, Βεργίνας, Μακεδονίδας και Δοβράς, 2) ο Δήμος Αλεξάνδρειας από τους Δήμους Αλεξάνδρειας, Αντιγονιδών, Πλατέος και Μελίκης και 3) ο Δήμος Νάουσας από τους Δήμους Νάουσας, Ανθεμίων και Ειρηνούπολης.
Πιστεύω ότι η συνένωση αυτή δεν είναι αυθαίρετη, αφού υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά όπως κοινωνικά, οικονομικά, αναπτυξιακά και πολιτιστικά που ήδη εμμέσως πλην σαφώς ενοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τις εν λόγο περιοχές.
Επιπλέον, διάφορα σενάρια για την δημιουργία περισσότερων τριών Δήμων στην Ημαθία μέσα από προτάσεις ενοποίησης κάποιων με τελείως αυθαίρετα ή και ανύπαρκτα κριτήρια, πιστεύω πως εξυπηρετούν περισσότερο τις προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες των εμπνευστών τους και λιγότερο την ανάγκη για την ανάπτυξη και την προοπτική του τόπου μας.
Η σύγχρονη εποχή απαιτεί μεγάλους και ισχυρούς Δήμους με ισχυρούς θεσμούς εσωτερικής δημοτικής αποκέντρωσης στη γειτονιά και το χωριό, με νέο, λειτουργικό και αποτελεσματικό σύστημα δημοτικής διακυβέρνησης, με σύγχρονα εργαλεία αποδοτικής και διαφανούς διοίκησης και διαχείρισης.
Οι νέοι, ισχυροί δήμοι μπορούν να αναλάβουν νέους πόρους και αρμοδιότητες και να προσφέρουν περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στον πολίτη με πιστοποιημένη διαχειριστική επάρκεια, με ορθολογική διαχείριση των ανθρώπινου δυναμικού τους, με αποκέντρωση υπηρεσιών δημόσιων και κοινωνικών, με ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών και δράση των αιρετών αρχόντων.
Με τελικό και κύριο κερδισμένο τον πολίτη.
Τέτοιοι Δήμοι στην Ημαθία μπορούν και πρέπει να είναι μόνο τρεις.
Αντωνία Χαρίση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου