Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

22o ΦΕΣΤΙΒΑΛ CIOFF – ΠΥΡΣΟΥ – ΝΑΟΥΣΑΣ 6-10 ΙΟΥΛΙΟΥ

Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης
 
Προσωπικότητες του CIOFF θα είναι κοντά μας στο Φεστιβάλ, το δικαιούνται, είναι φίλοι της Νάουσας και το απέδειξαν στις δύσκολες ώρες του συλλόγου. Στάθηκαν όλοι αρωγοί στην προσπάθειά μας που, όπως φαίνεται, θα στεφθεί από μικρή έως και μεγάλη επιτυχία.
Έχουμε την αίσθηση ότι στηρίζει την προσπάθεια του συλλόγου ο απλός Ναουσαίος. επώνυμοι και ανώνυμοι από τη Νάουσα και την ευρύτερη περιοχή, ασφαλώς και εσείς, φίλοι αναγνώστες, όσοι διαβάζετε αυτές τις γραμμές, αλλά και οργανωμένα σύνολα, επαγγελματικά και πολιτιστικά.
Στο σημείο αυτό χαιρετίζω την οργανωμένη στήριξη των ξενοδόχων της πόλης και πολιτιστικών συλλόγων της πόλης και του διευρυμένου Δήμου, που κλήθηκαν και αποδέχτηκαν να συμμετάσχουν σε έναν γόνιμο διάλογο για το Φεστιβάλ. Οι πρώτοι, οι ξενοδόχοι είναι δίπλα μας.  Και σύλλογοι έστειλαν αντιπροσώπους τους στην επιτροπή εφαρμογής προγράμματος του Φεστιβάλ. Εύγε!
Ανάμεσα στις προσωπικότητες που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους και ο πρόεδρος του I.O.V. της Σερβίας, ο κ. Milutin Lucits που μας φέρνει ένα θαυμάσιο χορευτικό συγκρότημα από το Βελιγράδι, που, είμαι βέβαιος, θα εκτιμηθεί όπως πρέπει από το κοινό της Νάουσας. Το κοινό, που, όπως λένε οι ξένοι, όταν το γνωρίζουν, έχει ασφαλή κριτήρια στα θέματα των Παραδοσιακών χορών.
Η γνωριμία μας με τον Σέρβο φίλο μας άρχισε άσχημα πριν από πολλά χρόνια. Πρότεινε ένα θαυμάσιο συγκρότημα από το Βελιγράδι, το δεχτήκαμε, στο δρόμο όμως προς το Φεστιβάλ εκείνο το συγκρότημα πήγε αλλού και σε μας θα ερχόταν ένα άλλο. Δεν δεχτήκαμε το δεύτερο και είχαμε χρόνια να μιλήσουμε.
Κάποια μέρα δέχτηκα ένα μήνυμα. Φίλε κύριε, πάμε στην Κέρκυρα και παρακαλώ να φροντίσεις να κάνει το γκρουπ μια στάση στη Νάουσα ή την περιοχή με αντιπαροχή μια παράσταση. Τυχερή ήταν η Πετριά με την φίλη κ. Κατερίνα, που δεν  κουράστηκε να οργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις στο χωριό της, τη γιορτή της Αγίας Παρασκευής. Πήγα στην παράσταση και χάζεψα. Εκείνα τα παιδιά δεν πατούσαν στο έδαφος. Τους συγχάρηκα, με ευχαρίστησαν από καρδιάς και φυσικά, αποκαταστάθηκαν απολύτως οι σχέσεις μου με τον Milutin.
Στην παρουσίαση των ΨΗΦΙΔΩΝ στην Εστία Μουσών ήρθε ο κ. Milutin με τη σύζυγό του στη Νάουσα για να τιμήσει τον φίλο του. Μας έφερε αέρα μιας άλλης κουλτούρας. Το είχε πει ένας Νομάρχης Ημαθίας, ο κ. Βλαζάκης: Το Φεστιβάλ του Πυρσού είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο. Εγώ θα προσθέσω, γιατί οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες, ότι το Φεστιβάλ της Νάουσας του χρωστάει πολλά του κ. Βλαζάκη.
Θ’ άθελα να κλείσω εδώ, για να μείνει χώρος για φωτογραφίες του Σέρβικου γκρουπ. Όμως, για να μην επανέλθω σε θέματα παρουσίας επισήμων, θα πω ότι μας αναμένουν εκπλήξεις. Μία από αυτές θα μπορούσε να είναι η παρουσία της Α. Μ. του βασιλιά της μεγάλης φυλής των Ασάντι της Γκάνα της Αφρικής που θέλει να είναι κοντά μας με επταμελή ακολουθία, για να γνωρίσει τον πολιτισμό μας και να μας γνωρίσει τον δικό τους πολιτισμό. Η ευαισθησία μας για την Αφρική είναι δεδομένη. Επειδή τα θέματα της Αφρικής θέλουν λεπτούς χειρισμούς, δεν υποσχόμαστε τίποτε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου