Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Προστατευθείτε φυσικά από τις ψείρες


Το θέμα με το οποίο θ’ ασχοληθώ σήμερα απασχολεί όλους τους γονείς και ταλαιπωρεί σχεδόν κάθε παιδί. Είναι αυτά τα ενοχλητικά και επικίνδυνα παράσιτα που λέγονται ψείρες.
Οι ψείρες είναι οι παλαιότεροι σύντροφοι των ανθρώπων και παρόλο που από μόνες τους δεν προκαλούν ασθένειες, μπορούν όμως να μεταδώσουν πολύ επικίνδυνες ασθένειες, όπως  ο τύφος. Μία ψείρα ποτέ δεν θα εγκαταλείψει από μόνη της το κεφάλι στο οποίο παρασιτεί, διότι εκεί βρίσκει καταφύγιο, τροφή, ζέστη και υγρασία. Κάθε 3 - 6 ώρες, το έντομο ανακουφίζει την πείνα του με αίμα, γεγονός που ευθύνεται για τον έντονο κνησμό (φαγούρα) που προκαλείται. Ωστόσο, ο κνησμός, αν και χαρακτηριστικός, συχνά δεν εμφανίζεται ή εμφανίζεται όταν η προσβολή έχει προχωρήσει αρκετά.
Τα παλαιότερα χρόνια χρησιμοποιούσαμε διάφορες ουσίες για την καταπολέμησή της όπως ξύδι,  πετρέλαιο, κάποιες επικίνδυνες σκόνες, που από την μια είχαν πολύ έντονη μυρωδιά και από την άλλη ήταν επιβλαβή για το τριχωτό και το δέρμα της κεφαλής, αλλά και για το αναπνευστικό σύστημα. Τώρα, στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα σκευάσματα. Κάποια από αυτά δεν είναι πια τόσο αποτελεσματικά (όπως αυτά που περιέχουν Permathrin), διότι από την αλόγιστη χρήση τους οι ψείρες έχουν αναπτύξει μεγάλη αντοχή και δεν σκοτώνονται. Κάποια άλλα είναι σχεδόν 100% αποτελεσματικά (αυτά που περιέχουν την ουσία Carbaryl), είναι όμως επικίνδυνα γιατί μπορεί να προκαλέσουν καρκινογένεση.
            Γνωρίζετε ότι οι ψείρες μπορούν να καταπολεμηθούν και να προστατευθούμε από αυτές με εντελώς φυσικά υλικά χωρίς να χρησιμοποιήσουμε φάρμακα και επικίνδυνες χημικές ουσίες; Τα θαυματουργά  αυτά φυσικά υλικά είναι τα αιθέρια έλαια! Για καταπολέμηση ακολουθείστε τα παρακάτω:
Λοσιόν: Προσθέστε 2 σταγόνες ελαίου ευκαλύπτου και από μία σταγόνα ελαίων λεβάντας και πελαργόνιου σε 1 κουταλάκι λοσιόν.
Αντισηπτικό μείγμα: Από 2 σταγόνες ελαίων ευκαλύπτου λεβάντας και πελαργόνιου μαζί με 2,5 κουταλάκια ξίδι σε 240 ml νερό.
Μαλάξτε με τη λοσιόν το κεφάλι του παιδιού και αφήστε το για μισή ώρα. Χτενίστε τα μαλλιά με πολύ λεπτή χτένα και λούστε το κεφάλι του παιδιού, ξεπλένοντας πολύ καλά. Τέλος, ξεπλύνετε με το αντισηπτικό μείγμα, προσέχοντας να πάει το μείγμα σε όλο το κεφάλι και να βρέξει όλες τις τρίχες. Επαναλάβετε κάθε μέρα μέχρι να εξαφανιστούν τα αβγά και οι ψείρες. Προληπτικά, εναντίων μελλοντικής προσβολής, χρησιμοποιήστε το ίδιο μείγμα ως τελικό ξέβγαλμα κάθε φορά που λούζεται το παιδί.
Προειδοποίηση: προφυλάξτε τα μάτια του παιδιού από τα αιθέρια έλαια.
Επίσης, υπάρχει BIO σαμπουάν που δεν περιέχει «επιθετικά» συστατικά αλλά αγνές φυτικές πρώτες ύλες που προέρχονται από βιολογική καλλιέργεια (χωρίς συνθετικά συντηρητικά, χρώματα, αρώματα και παρασιτοκτόνα).
Για σχόλια-παρατηρήσεις και προτάσεις θεμάτων επικοινωνείτε στο: biobaxes@yahoo.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου