Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Η τροφή σαν  μια  πολιτική πράξη 
Διήμερο σεμινάριο


Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης οργανώνουμε ένα διήμερο σεμινάριο με θέμα: Η  τροφή ως μια πολιτική πράξη.
 Η τροφή είναι σαν την αγάπη, μπορούμε να μάθουμε  πολλά απ’ αυτήν αλλά δεν θα την καταλάβουμε αν δεν τη νιώσουμε. Η τροφή είναι ένας τρόπος έκφρασης, μια ένδειξη  σεβασμού  στη μνήμη, τον πολιτισμό, τον άνθρωπο, τη Γη. Πάνω απ’ όλα, η τροφή είναι ό,τι πραγματικά είμαστε, ανεξάρτητα από τις διαφορές που χαρακτηρίζουν τις ταυτότητές μας.
Αν έχετε κουραστεί να αγοράζετε τυποποιημένα τρόφιμα χωρίς άρωμα και γεύση, να πίνετε «αδιάφορο» κρασί και να τρώτε στα γρήγορα χάμπουργκερ και τηγανητές πατάτες τότε μάλλον σας ενδιαφέρει να μάθετε ότι στη χώρα μας δραστηριοποιείται ένα «οικο-γαστρονομικό» κίνημα, το Slow Food (= βραδυφαγία), η κυριότερη αποστολή του οποίου είναι η διάσωση της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης. Η Αλεξάνδρα Μπιτζαράκη από την Κρήτη θα μας μιλήσει για τους βραδυφάγους και το κίνημα τους.
Money  makes the world go around λένεΕπομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό και το ζήτημα της  τοπικής οικονομίας. Για να υπάρχει βιώσιμη και αειφόρος οικονομία χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεται να κρατάμε  μια κάποια ισορροπία  ανάμεσα σε αυτά που εισάγουμε και σε εκείνα που εξάγουμε. Καταναλώνοντας προϊόντα από τον τόπο μας χτυπάμε τους μεσαζόντες. Είναι και πολιτικό το θέμα.
Το τοπικό είναι όμορφο όχι μόνο γιατί εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα αλλά και γιατί είναι ελέγξιμο στα περιβαλλοντικά λάθη και ατυχήματα. Όσο απομακρυνόμαστε από την κοινότητα τόσο χειροτέρα γίνονται τα πράγματα σίγουρα,  όχι φθηνότερα. Γιατί μπορεί οι μεγάλες μονάδες συγκέντρωσης και διάθεσης  να ρίχνουν το κόστος αλλά το κέρδος το μοιράζονται όλοι εκείνοι που παρασιτούν σε βάρος του παραγωγού και του καταναλωτή..
Στις ΗΠΑ, τους αποκαλούν «Locavores» κι έχουν ανακαλύψει τον τρόπο ώστε να «πολεμήσουν» τις υψηλές τιμές των τροφίμων στα ράφια. Στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να ονομάζονται «τοποφάγοι». Ο κύριος Φωτόπουλος Φώτης θα μας μιλήσει για την αντίστοιχη προσπάθεια που γίνεται μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ποιότητα και ασφάλεια στη διατροφή σημαίνει υγεία. Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα έχουν εισβάλει στην καθημερινή μας διατροφή. Τι είναι όμως οι γεννητικά τροποποιημένοι οργανισμοί; Που τους συναντάμε; Πως αναγνωρίζουμε ένα προϊόν με μεταλλαγμένα συστατικά; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον;  Για να απαντήσουμε σ’ αυτά τα ερωτήματα θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ο Κόσμος κατά την Monsanto», ενώ ο Γιώργος Μπλιώνης εκπρόσωπος των Οικολόγων – Πράσινων θα συντονίσει τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.
Στο κτήμα Δαλαμάρα θα μιλήσουμε και για τη βιοδυναμική καλλιέργεια  μια οικολογική γεωργία που λαμβάνει υπόψη της  πέραν των φυσικών παραγόντων και αφανείς δυνάμεις στη φύση που παίζουν σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες της ζωής, την υγεία και ευρωστία των φυτών αλλά και των γεωργικών ζώων. Θα γνωρίσουμε τα δώρα του Μακεδονικού αμπελώνα,  θα γευτούμε το θεϊκό κρασί συνοδεύοντας το με παραδοσιακά τυριά του τόπου μας. Τυρί και κρασί εις «γάμου κοινωνίαν»    και ο κύριος Τρεμπελής θα μας μιλήσει για την τέχνη της δημιουργίας του τυριού ενός προϊόντος  με ιστορία  8000 χρόνων.
Δυστυχώς η Ελλάδα υπολείπεται σε γευστική κουλτούρα της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας. Η γαστρονομία δεν σημαίνει λεφτά αλλά απόλαυση. Είναι δε κάτι που ευχαριστεί  και δε σε χορταίνει απλώς  θα μας πει η κυρία Τσιχλάκη Θάλεια από το Gourmet της εφημερίδας το Βήμα. Μαζί της θα μαγειρέψουμε με ντόπια υλικά  ενδιαφέρουσες συνταγές και θα τις γευτούμε όλοι μαζί συζητώντας για τη γεύση, το άρωμα  και την αισθητική του φαγητού.

Το σεμινάριο μας θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Μαρτίου. Ξεκινά το απόγευμα της Παρασκευής και ολοκληρώνει τις εργασίες του με το δείπνο του Σαββάτου.
Αν σας ενδιαφέρουν τα ζητήματα που αγγίζουμε επικοινωνήστε με την ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  στο τηλ 2332025111 και δηλώστε συμμετοχή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η Υπεύθυνη του ΚΠΕ
Στυλιανού Λιάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου