Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Αρχαιολογικοί «θησαυροί» της Ημαθίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση δυο αρχαιολογικών βιβλίων, «Αγγελοχώρι Ημαθίας Οικισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού» και «Ασώματα ένα αρχαίο  νεκροταφείο στην Ημαθία», το βράδυ του Σαββάτου στην Σχολή Αριστοτέλους στη Νάουσα.
Τις συγγραφείς Ευαγγελία Στεφανή και Ευρυδίκη Κεφαλίδου όπως και τις παρουσιάστριες των βιβλίων Μαρία Ακαμάτη και Πολυξένη Βελένη, προλόγισε ο δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καραμπατζός, διαβάζοντας τα βιογραφικά τους, ενώ παρόντες ήταν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, η αντιδήμαρχος Νάουσας Δόξα Ιτσκάρα και αρκετός κόσμος.
Τα βιβλία εκδίδονται από τον εκδοτικό  οίκο των «αδελφών Κυριακίδη» με την βοήθεια της αντιπεριφέρειας Ημαθίας. Ο κ. Καραπαναγιωτίδης τόνισε την άψογη συνεργασία που υπήρξε με την εφορεία αρχαιοτήτων και τους αρχαιολόγους, αλλά και την κ. Ακαμάτη, ενώ όπως είπε κάθε τι που μας βοηθά να μαθαίνουμε κάτι για τον τόπο μας θα υποστηρίζεται από τον ίδιο.
Η κ. Ακαμάτη μίλησε για το βιβλίο «Αγγελοχώρι Ημαθίας, Οικισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού α τόμος», για το χρόνο των ανασκαφών (1994 -2003), τη θέση του οικισμού, το φυσικό περιβάλλον, την βλάστηση στην πεδιάδα της Μακεδονίας, της φάσης κατοίκησης, την στρωματογραφία και τις φάσεις όπου έζησαν άνθρωποι στον συγκεκριμένο οικισμό.  Μίλησε ακόμη για την αρχιτεκτονική του, τον τρόπο κατασκευής των σπιτιών, τα οστέινα αντικείμενα που βρέθηκαν, ενώ και αυτή τόνισε την πολύ καλή συνεργασία που υπήρξε με τους τοπικούς φορείς.
Η κ. Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, ανέλυσε το βιβλίο «Ασώματα, ένα αρχαϊο νεκροταφείο στην Ημαθία», υπενθυμίζοντας πως τα αρχαία ευρήματα βγήκαν στην επιφάνεια λόγω του έργου της Εγνατίας Οδού. Στη συνέχεια περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι ανασκαφές αλλά και η συγγραφή του βιβλίου από την κ. Κεφαλίδου, χαρακτηρίζοντας το «διαμάντι επιστημονικής εμβρίθειας». Έκανε μια ιδιαίτερη μνεία στον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας που στήριξε την έκδοση του βιβλίου. Τέλος, μικρό χαιρετισμό απηύθυναν και οι δυο συγγραφείς Ευαγγελία Στεφανή και Ευρυδίκη Κεφαλίδου, ενώ μετά το τέλος της  παρουσίασης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το ντοκιμαντέρ του Πέντρο Ολάγια για την Σχολή Αριστοτέλους στη Νάουσα.
 naousanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου