Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Κόβονται τα φθηνά δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

altΕπιστολές προς τις τράπεζες θα στείλει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, την ερχόμενη εβδομάδα, ζητώντας τους αναλυτική έκθεση για το πώς αξιοποίησαν τις εγγυήσεις του Δημοσίου που τους έχουν παρασχεθεί μέχρι σήμερα.

Εως τώρα, το Δημόσιο έχει δώσει δύο «πακέτα» εγγυήσεων, συνολικού ύψους 58 δισ. ευρώ, ενώ χθες, με νομοσχέδιο που έδωσε σε διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών, εγκρίνεται και τρίτο «πακέτο» ύψους 30 δισ. ευρώ.  Το τελευταίο αυτό «πακέτο» έφερε και τις έντονες αντιδράσεις πολλών υπουργών στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών αποφάσισε να στείλει τις επιστολές προς τις τράπεζες, αν και από το υπουργείο σημειώνουν ότι η αποστολή των επιστολών αυτών ήταν στις προθέσεις του υπουργού πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Παράλληλα, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε περίπτωση διανομής μερίσματος οι τράπεζες που συμμετέχουν στο πλαίσιο ενίσχυσης των τραπεζών με τη μορφή προνομιούχων μετοχών, υποχρεούνται στη διανομή αποκλειστικά μετοχών, ως μέρισμα και για τη χρήση 2010. Δηλαδή, το καθεστώς που εφαρμόστηκε πέρυσι, ισχύει και φέτος.

Εκτός αυτών, με το νομοσχέδιο προχωράει και ο διαχωρισμός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ). Μία μέρα μετά τον ορισμό της Lazard ως σύμβουλος του Δημοσίου για την υπόθεση του ΤΠΔ, το υπουργείο Οικονομικών προχωράει με νομοσχέδιο στη δημιουργία εσωτερικού κλάδου του Ταμείου Παρακαταθηκών για τις εμπορικές (τραπεζικές) δραστηριότητες. Μελλοντικά, δίνεται η δυνατότητα ο κλάδος αυτός να αποσχισθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κομμάτι των τραπεζικών δραστηριοτήτων που θα δημιουργηθεί είτε θα πωληθεί είτε θα συγχωνευθεί με άλλη κρατική τράπεζα (πιθανόν την Αγροτική) ώστε να αξιοποιηθούν «πακέτο». Σε κάθε περίπτωση, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί περίπου ένα εξάμηνο.
Πλην της διάσπασης του ΤΠΔ, η κυβέρνηση βάζει με το εν λόγω νομοσχέδιο και «φρένο» στα «φθηνά» δάνεια του Ταμείου καθώς απαγορεύεται πλέον η επιδότηση επιτοκίου για παροχή δανείων σε ιδιώτες. Αντίθετα, δεν αλλάζει το καθεστώς δανειοδότησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πηγή: kathimerini.gr, του Σωτήρη Νίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου