Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ο κύριος Ρόμπαϊ και ... η ρόμπα

Έπρεπε να έρθει ο κύριος Ρόμπαϊ και να μας κάνει ...ρόμπα,για να καταλάβουμε ότι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή και η φοροκλοπή (ΦΠΑ).
Θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι οι βεβαιωθέντες και μη εισπραχθέντες φόροι είναι 65 δις ευρώ. Ο φόρος που δεν αποδίδεται κάθε χρόνο είναι 30 δις ευρώ περίπου, ο ΦΠΑ 6,5 δις και η εισφοροδιαφυγή 8 δις ευρώ. Επίσης σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2010 είναι μόλις 3,9%, δηλαδή είναι λιγότερο από αυτό της Γερμανίας. Το υπόλοιπο μέχρι το 15% είναι τόκοι δανείων.
Και κάτι ακόμη που αποκαλύφθηκε πρόσφατα: τα 110 δις που θα πάρουμε ως δάνειο μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για αποπληρωμή δανείων. ‘Αρα, δεν μπορούμε αυτά τα λεφτά να τα ρίξουμε στην ανάπτυξη, ούτε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Έτσι καταρρίπτεται το επιχείρημα ότι με τα 110 δις σώζουμε την Ελλάδα. Απλώς σώσαμε όλους αυτούς που μας είχαν δανείσει. Δηλαδή σώσαμε τους δανειστές μας. Ίσως για αυτό και δεν πέρασε από τη Βουλή το μνημόνιο. Διότι δεν ξέρουμε τι υπάρχει ακόμη πάνω από την υπογραφή του υπουργού οικονομικών. Αν και πεποίθηση όλων των υγιώς σκεπτόμενων ανθρώπων είναι ότι τέτοιου είδους δανειακή σύμβαση δεν έχουν υπογράψει ούτε σε αποικίες.
Αστέριος Σιλιγκούνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου