Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Βασικός εισηγητής ο Δημήτρης Μούρνος στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα των κουνουπιών και την εγκεφαλίτιδα



Βασικός εισηγητής για την παράταξη ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ήταν ο Δημήτρης Μούρνος στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 14ης Απριλίου για το θέμα των κουνουπιών και την εγκεφαλίτιδα από τον ιό του δυτικού Νείλου.Ξεκίνησε λέγοντας ότι το θέμα έρχεται για συζήτηση και απόφαση πολύ καθυστερημένα. Ότι ο ίδιος, ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου έκανε για πρώτη φορά αναφορά στο ζήτημα και πρότεινε να συζητηθεί το ταχύτερο στο περιφερειακό συμβούλιο. Και σε άλλες συνεδριάσεις επανέφερε την πρόταση επισημαίνοντας τους κινδύνους. Τώρα, είπε, όλα πρέπει να τρέξουν πολύ γρήγορα αλλά συγχρόνως και συντονισμένα.
Στη συνέχεια παρέθεσε επιδημιολογικά στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία ακριβώς για να κατανοηθεί η σοβαρότητα του προβλήματος και η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων. Ο ιός του δυτικού Νείλου είναι η συχνότερη αιτία ιογενούς εγκεφαλίτιδας στις Η.Π.Α. Το 1999 καταγράφηκαν 28.505 περιπτώσεις από τις οποίες 11.616 (40%) με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας. Η θνητότητα ήταν περίπου 12%. Το 40% των ασθενών με εγκεφαλίτιδα εξακολουθούν ένα χρόνο μετά τη λοίμωξη να παρουσιάζουν νευρολογικά συμπτώματα.
Στην Ελλάδα το 2010, πρώτη χρονιά επίσημης καταγραφής της νόσου, είχαμε 261 κρούσματα και σημειώθηκαν 34 θάνατοι (ποσοστό 13%).
Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης του ιού είναι από τσίμπημα κουνουπιού. Τα κουνούπια προσλαμβάνουν τον ιό όταν τσιμπούν μολυσμένα με αυτόν πτηνά (ενδιάμεσοι ξενιστές). Ο ιός έχει ανιχνευτεί επίσης σε άλογα, γάτες, κουνέλια και άλλα θηλαστικά. Ο μοναδικός τρόπος περιορισμού της εξάπλωσης και ίσως της εκρίζωσης της νόσου είναι η καταπολέμηση των κουνουπιών και η λήψη μέτρων για την εξυγίανση των εστιών ανάπτυξής τους.
Σημαντικοί παράγοντες που ευνοούν την εξάπλωση της νόσου είναι:
Η μη τήρηση κανόνων υγιεινής, σταυλισμοί ζώων σε κατοικημένες περιοχές, τάφροι με απόβλητα από βιομηχανίες, βιοτεχνίες και οικιακά λύματα.
Υδροχαρείς καλλιέργειες (ρύζι, βαμβάκι) σε επαφή με οικισμούς.
Πλημμελείς έλεγχοι ζώων, πτηνών και εντόμων από τις υπεύθυνες υπηρεσίες.
Και ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, συνέχισε, έρχεται σήμερα η Περιφέρεια, καθυστερημένα και με έναν αποσπασματικό τρόπο, με προγραμματικές συμβάσεις ξεχωριστές σε κάθε περιφερειακή ενότητα που περιλαμβάνουν λιγότερο ή περισσότερο διαφορετικούς όρους, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Εμείς προτείνουμε να καταρτιστεί μία ενιαία προγραμματική σύμβαση και μάλιστα από το Κέντρο Καταπολέμησης των Σερρών που έχει όλη την τεχνογνωσία, την οργάνωση και την εμπειρία.
Παρατήρησε ακόμη ότι πέρα από την κατάρτιση των όρων των συμβάσεων, σοβαρό ζήτημα είναι η τήρησή τους και η συνεπής εφαρμογή του προγράμματος από τις εταιρίες και τους ιδιώτες που θα αναλάβουν την υλοποίησή του. Και ότι απαιτείται συνεργασία όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των πολιτών για την επιτυχία του στόχου της αντιμετώπισης της νόσου.
Αναφερόμενος στην περιφερειακή ενότητα της Ημαθίας, παρατήρησε ότι καταθέτει μία ξεπερασμένη, προηγούμενων ετών, σύμβαση που δεν είναι προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο ιός του δυτικού Νείλου, ο οποίος απαιτεί την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών με ψεκασμούς εδάφους - αέρος υπέρμικρου όγκου και χρήση κατάλληλων βιοκτόνων σκευασμάτων. Δεν κάνει καμία αναφορά στην Τάφρο 66, βασική εστία ανάπτυξης κουνουπιών. Τέλος απουσιάζει ένας ενδεικτικός προϋπολογισμός και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του προγράμματος.
Αλλά και η κατανομή των πιστώσεων ανά νομό, όπου η Ημαθία είναι σχεδόν ουραγός, δείχνει να μην λαμβάνει υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες σε ένα νομό με το πιο εκτεταμένο αρδευτικό δίκτυο, με πολλούς χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων, φρούτων και οπωρικών και με το μεγάλο, κατά γενική παραδοχή, πρόβλημα που ονομάζεται Τάφρος 66.
Τα παραπάνω ζητήματα συνιστούν ευθύνη του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας.
Ολοκληρώνοντας παρατήρησε ότι τα μέτρα είναι ατελή και καθυστερημένα, ότι είναι αναγκαίο βέβαια να εφαρμοστεί έστω και αυτό το πρόγραμμα με τις βελτιώσεις που επιδέχεται και ότι επιτέλους πρέπει να διδασκόμαστε από τα λάθη και τις παραλείψεις και να μην τα επαναλαμβάνουμε. Τέλος εύχεται να μην επαληθευτούν οι δυσοίωνες προβλέψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου