Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ όσοι εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα εκτός των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ

Στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ όσοι εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα εκτός των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που ασφαλίζονται στον ΟΓΑ Οδηγίες για τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία υπαγωγής στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ των φυσικών προσώπων ή των μελών εταιριών που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα παρείχε χθες ο οργανισμός σε σχετική εγκύκλιο. Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι εξαιρούνται της υποχρεωτικής ασφάλισης του ΟΑΕΕ, και ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, οι κατά κύριο επάγγελμα, τουλάχιστον για μία πενταετία, αγρότες – όπως ορίζονται στο Μητρώο Αγροτών – που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος μέχρι και 100 KW. Επίσης ορίζεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο αρμόδιος φορέας για την πιστοποίηση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και του χρονικού διαστήματος παραμονής σε αυτό.

Το πιστοποιητικό εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και η βεβαίωση για την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη χορηγείται από το σύστημα πληροφορικής του ΟΠΕΚΕΠΕ και επικυρώνεται από τους προϊσταμένους των Κέντρων Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ), κατόπιν ελέγχου των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Για την εφαρμογή της νέας διάταξης απαιτούνται:
  • Μη επικυρωμένη βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Mπορεί ο ενδιαφερόμενος, εφόσον είναι στο Μητρώο Αγροτών, να την πάρει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή να την εκτυπώσει μόνος του από το internet.
  • Μη θεωρημένη βεβαίωση την οποία υποβάλλει στα ΚΕΠΠΥΕΛ με αίτηση και ζητεί την οριστική βεβαίωση. Τα ΚΕΠΠΥΕΛ δεν επικυρώνουν τη βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά χορηγούν νέα βεβαίωση.
Η βεβαίωση θα πρέπει να αναφέρει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι επαγγελματίας αγρότης. Εάν αναφέρεται στη βεβαίωση η ιδιότητα τότε είναι οπωσδήποτε εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών, άσχετα αν το αναφέρει η βεβαίωση.

Το χρονικό διάστημα για το οποίο έχει πιστοποιηθεί η ιδιότητα του «κατά επάγγελμα αγρότη» είναι ισχυρό και δεν χρειάζεται κάθε χρόνο να επαναβεβαιώνεται.

Απαιτείται όμως η επιβεβαίωση ότι εξακολουθεί να έχει την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη για κάθε επόμενο έτος για αυτό και η βεβαίωση έχει ετήσια ισχύ.
 agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου