Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Επιστολή διαμαρτυρίας Τάσου Καραμπατζού για το νοσοκομείο Νάουσας

karabatzos-1 Μετά την ανακοίνωση της πρότασης του Υπουργείου Υγείας για τα Νοσοκομεία, η οποία έχει δοθεί προς διαβούλευση, ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός, απέστειλε την παρακάτω επιστολή με την οποία εκφράζει την διαμαρτυρία του για το Νοσοκομείο Νάουσας.
"Κύριε Υπουργέ, η τελική πρόταση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη λειτουργική αναδιάταξη των Μονάδων Υγείας, δυστυχώς, περιλαβάνει ρυθίσεις που είναι αντίθετες με τις επίσηες δηλώσεις σας, τις οποίες πιστέψαμε, για την αναβάθιση και ενίσχυση του Νοσοκοείου Νάουσας. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η οποία όπως προβλέπει η πρόταση θα ολοκληρωθεί έχρι 17/7/2011, οφείλουμε να σας εκφράσουε τον προβληματισμό αλλά και την έντονη διααρτυρία μας, επειδή:
1. Γνωρίζετε, ότι ο Δήμος μας, όλοι οι φορείς και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας (έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 20.000 υπογραφές), εκφράζοντας την αγωνία τους για το μέλλον του Νοσοκομείου αλλά και της ίδιας της πόλης, κινητοποιήθηκε σύσσωμα (322011), διεκδικώντας το αυτονόητο, που είναι η συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου και η αναβάθιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Αυτό επιτάσσει το πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο που προσφέρει στους πολίτες και η 70χρονη ιστορία του. Άλλωστε γνωρίζετε ότι είναι το μόνο Νοσοκομείο στην ευρύτερη περιοχή που έγινε από δωρεές Ναουσαίων ευεργετών. Δυστυχώς, όμως η τελική πρόταση του Υπουργείου επιβεβαίωσε τις «Κασσάνδρες», που προέβλεπαν καταργήσεις κλινικών και συρρίκνωση του Νοσοκομείου, ενώ κάτι τέτοιο δεν υπήρχε στο Σχέδιο της Επιτροπής υπό τον κ. Λιαρόπουλο. Αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί. Φαίνεται λοιπόν ότι η Νάουσα αποκτά μία «πρωτιά» αφού είναι το μόνο περιφερειακό Νοσοκομείο στην Ελλάδα στο οποίο προτείνεται η κατάργηση 3 κλινικών (Παιδιατρική, ΜαιευτικήΓυναικολογική, ΩΡΛ), οι οποίες μεταφέρονται στο Νοσοκοείο της Βέροιας. Προδιαγράφει συνεπώς το σε σύντομο χρονικό διάστηα οριστικό κλείσιμο του Νοσοκομείου Νάουσας. Γιατί άραγε μία τέτοια αντιετώπιση;
2. Σε αντίθεση με την δέσμευση και το αρχικό σχέδιο για τη δημιουργία Μονάδας Φυσικής Αποκατάστασης στη Νάουσα (σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), στο Σχέδιο προβλέπεται η δημιουργία αντίστοιχης μονάδας και στο Νοσοκοείο της Κατερίνης, δηλαδή σε απόσταση περίπου 60 χλ., με το ορατό ενδεχόμενο να μην γίνει καμία από τις δύο Μονάδες…
3. Στη νέα αναδιάταξη των κλινικών, η μεταφορά της Παιδιατρικής και της Μαιευτικής - Γυναικολογικής από τη Νάουσα στη Βέροια, θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου μας, και στην παροχή των αντίστοιχων υγειονομικών υπηρεσιών στους πολίτες. Είναι γνωστό ότι η Παιδιατρική και η Μαιευτική - Γυναικολογική, ως ειδικότητες πρώτης γραμμής, είναι τομείς βασικοί στην ουσιαστική λειτουργία κάθε Νοσηλευτικής Μονάδας. Επιπλέον λόγω της δύσκολης κατάστασης που βιώνει η χώρα μας και ιδίως η πόλη της Νάουσας που κατ’ εξοχήν πλήττεται τα τελευταία χρόνια από την ανεργία, γίνεται αυτονόητο ότι το κόστος για την εξυπηρέτηση των πολιτών μας και ιδίως των νέων ζευγαριών, θα είναι δυσβάσταχτο, αφού με τον τρόπο αυτό θα οδηγούνται ολοένα και περισσότεροι σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Αυτό οδηγεί μοιραία στην περαιτέρω δημογραφική συρρίκνωση του πληθυσού (υπογεννητικότητα, ετανάστευση νέων, γήρανση κλπ.), θέτοντας την ταφόπλακα στο βασικό στόχο του Δήου που είναι η αναγέννηση και η νέα προοπτική της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Νάουσας.
4. Σας είναι γνωστό επίσης, ότι ήδη η Νάουσα έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς παρατηρείται μία διαρκής μεταφορά υπηρεσιών προς τη Βέροια (Επιθεώρηση Εργασίας, Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Ο.Σ.Ε, Δ.Ο.Υ. κλπ.), με συνέπεια την αφαίμαξη οικονομικών πόρων από την τοπική αγορά. Η ανεργία στον τόπο είναι τριπλάσια του μέσου όρου της χώρας, (κλωστοϋφαντουργίες που λειτουργούσαν για έναν και πλέον αιώνα έχουν κλείσει οριστικά), ο πληθυσμός της πόλης συρρικνώνεται ραγδαία, και ένα νέο χτύπημα της ίδιας της ιστορίας της όπως είναι το Νοσοκομείοη ψυχή των Ναουσαίων πολιτών ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ.
5. Στο σχέδιο προβλέπεται η μείωση των 120 κλινών σε 100. Αλήθεια αυτή είναι αναβάθιση;
Για τους λόγους αυτούς, διαμαρτυρόμαστε έντονα και καταγγέλλουε την αναδίπλωση του Υπουργείου και τις προτάσεις που είναι σε βάρος του ιστορικού Νοσοκοείου της Νάουσας, το πρώτο ιδρυθέν στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και ΖΗΤΑΜΕ: Να διατηρηθούν όλες οι βασικές κλινικές (Καρδιολογική, Παθολογική, Ορθοπεδική, Χειρουργική, Μαιευτική - Γυναικολογική, Παιδιατρική κλπ.) καθώς επίσης οι 120 υπάρχουσες κλίνες, αλλά και η ενίσχυσή του ε ιατρικόνοσηλευτικό προσωπικό.
Κύριε Υπουργέ, όπως σας έχουμε τονίσει επανειλημένως η διατήρηση και αναβάθμιση του Νοσοκομείου Νάουσας, είναι όρος απαράβατος και ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ για την ίδια την ύπαρξη της πόλης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου