Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Προτάσεις του Δήμου Νάουσας στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Νοσοκομείο της πόλης


 Τις προτάσεις του δήμου Νάουσας, προς τον κ. Ζηλίδη,διοικητή της 3ης ΥΠΕΕ, έστειλε ο δήμαρχος κ. Καραμπατζός. Διαβάστε την επιστολή του κ.δημάρχου
         Κύριε Διοικητά,
     Μετά από τη συνάντηση που είχαμε την Πέμπτη 7-7-2011 στο Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τους Υφυπουργούς Υγείας κ.κ. Μιχάλη Τιμοσίδη και Μάρκο Μπόλαρη, και σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, σας παραδίδουμε τις προτάσεις του Δήμου Νάουσας στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Νοσοκομείο Νάουσας.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ

1) Η κοινή διοίκηση που προβλέπει το σχέδιο για τα Νοσοκομεία Νάουσας και Βέροιας είναι στη σωστή κατεύθυνση, κρίνοντας ότι αυτό θα συμβάλλει στην πιο συντονισμένη λειτουργία τους, αλλά και στη γενικότερη προσπάθεια μείωσης των δαπανών, στην εξοικονόμηση πόρων και στην αποτελεσματικότερη διοίκηση. Θεωρούμε επίσης ότι είναι σημαντική αλλά και πολύτιμη
συνεισφορά η παραχώρηση από το Νοσοκομείο Νάουσας των αντίστοιχων διοικητικών, οικονομικών και τεχνικών τμημάτων στο Νοσοκομείο της Βέροιας.

2) Σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 7/31-1-2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας, βασικό αίτημα του Δήμου Νάουσας είναι η συνέχιση λειτουργίας όλων των βασικών κλινικών του Νοσοκομείου.
Η πρότασή μας είναι,  το κλινικό τμήμα να παραμείνει ως έχει, και αναλυτικά:
Ορθοπεδική
Παθολογική
Καρδιολογική
Χειρουργική
Παιδιατρική
Μαιευτική-Γυναικολογική
Συμφωνούμε με την αμοιβαία μετακίνηση της Κλινικής ΩΡΛ στη Βέροια και της Οφθαλμολογικής στη Νάουσα.
Σε ό,τι αφορά την Παιδιατρική και Μαιευτική-Γυναικολογική (αλληλένδετες και αλληλοεξαρτώμενες), οφείλουμε να επαναλάβουμε ότι ως ειδικότητες πρώτης γραμμής είναι τομείς βασικοί, στην ουσιαστική λειτουργία κάθε Νοσηλευτικής Μονάδας. Επιπλέον λόγω της δύσκολης κατάστασης που βιώνει η χώρα μας και ιδίως η πόλη της Νάουσας που κατ’ εξοχήν πλήττεται τα τελευταία χρόνια από την ανεργία, γίνεται αυτονόητο ότι το κόστος για την εξυπηρέτηση των πολιτών μας θα είναι δυσβάσταχτο αφού με τον τρόπο αυτό θα οδηγούνται ολοένα και περισσότεροι σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Αυτό οδηγεί μοιραία στην περαιτέρω δημογραφική συρρίκνωση του πληθυσμού (υπογεννητικότητα, μετανάστευση νέων, γήρανση κλπ.), θέτοντας την ταφόπλακα στο βασικό στόχο του Δήμου που είναι η αναγέννηση και η νέα προοπτική της πόλης.
Ειδικά για την Παιδιατρική κλινική, είναι εύλογο να προκαλούνται προβλήματα μετακίνησης για τα άρρωστα παιδάκια, σε απόσταση 25 χλμ. μέχρι το Νοσοκομείο Βέροιας και απ’ ένα δρόμο «καρμανιόλα».
Τέλος όσον αφορά στην Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική, τα μέχρι πρότινος στατιστικά στοιχεία, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα καθόσον υπήρχε υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό. Μάλιστα δε το τελευταίο τρίμηνο έχουμε σημαντικότατη αύξηση πληρότητας.   

3) Να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία του Βιοπαθολογικού Τμήματος του Ανοσολογικού τομέα και να ενισχυθούν τα Ιατρικά Εργαστήρια του Νοσοκομείου Νάουσας, ώστε να είναι δυνατή η εκτέλεση των καίριων εξετάσεων (ηπατίτιδες, μολυσματικές ασθένειες, καρδιολογικοί δείκτες, θυρεοειδικές, γυναικολογικές ορμόνες, δείκτες αναιμίας, οστεοπόρωση, καρκινικοί δείκτες κλπ.). Η κατάργηση και μετακίνηση αυτών των εξετάσεων στο Νοσοκομείο της Βέροιας, θεωρούμε ότι μειώνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και ουσιαστικά υπονομεύει τη διαγνωστική ισχύ του Νοσοκομείου μας, αλλά και το ρόλο του να προλαμβάνει, να θεραπεύει έγκαιρα και με ασφάλεια.

4) Είμαστε αντίθετοι στη μείωση των κλινών και προτείνουμε να παραμείνει ο υφιστάμενος αριθμών, που είναι 120 κλίνες.


5) Η δημιουργία Μονάδας Φυσικής Αποκατάστασης είναι πρόταση με την οποία συμφωνούμε απόλυτα, γιατί είναι πάγιο αίτημα του Δήμου Νάουσας που για το σκοπό αυτό, από τον Ιανουάριο του 2006, έχει παραχωρήσει δωρεάν τη χρήση  τμήματος του ακινήτού του έκτασης 3.800 τ.μ., το οποίο εφάπτεται με το Νοσοκομείο.


        Κύριε Διοικητά,

        Γνωρίζετε τη μεγάλη σημασία που έχει το Νοσοκομείο για τη Νάουσα και τους Ναουσαίους. Αυτό είχατε την ευκαιρία να το διαπιστώσετε και ο ίδιος, συμμετέχοντας στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο (23-5-2011).
Είναι λοιπόν ζήτημα ζωτικής σημασίας για το διευρυμένο Δήμο μας των 35.000 κατοίκων. Είναι ταυτισμένο με την 70χρονη διαδρομή του, που το έχει καταξιώσει ως ένα από τα καλύτερα Νοσοκομεία της χώρας μας, για το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που παρέχει στους πολίτες. Αυτό το γεγονός δεν είναι τυχαίο. Είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας που γίνεται διαχρονικά και της συνέπειας του προσωπικού το οποίο το εργάζεται ευσυνείδητα, υπηρετώντας τον ευαίσθητο χώρο της υγείας.
  
         Ζητούμε να αποδεχθείτε τις προτάσεις του Δήμου Νάουσας που είναι κοινοί στόχοι όλων των φορέων και της τοπικής κοινωνίας, η οποία θεωρεί το Νοσοκομείο αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας της ύπαρξής της.
         Γι’ αυτό οι Ναουσαίοι είναι ανυποχώρητοι και δεν διαπραγματεύονται κανένα σχέδιο ή αποφάσεις που οδηγούν στην υποβάθμιση, την αποδυνάμωση ή τη συρρίκνωση του Νοσοκομείου Νάουσας.  

       
        Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ζητούμε να υιοθετήσετε τις προτάσεις του Δήμου στο τελικό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το Νοσοκομείο της Νάουσας. 



Με εκτίμηση

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου