Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Στο παρά 5΄ έφυγε ο επενδυτής από την ΕΝ.ΚΛΩ

Αποχώρησε την Δευτέρα από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Αμερικανικό fund που διεκδικούσε την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (ΕΝ.ΚΛΩ), λόγω ξαφνικής διαφωνίας με τις δανείστριες τράπεζες της ιστορικής επιχείρησης.
Έτσι, έπειτα από μισό έτος έντονων και σκληρών διαπραγματεύσεων, οι οποίες έδειχναν έως και την προηγούμενη εβδομάδα ότι είχαν καρποφορήσει, η τελευταία χαραμάδα ελπίδας για ανάσταση της ΕΝ.ΚΛΩ φαίνεται να κλείνει οριστικά.
Τα εργοστασιακά σωματεία της ΕΝ.ΚΛΩ ήδη έχουν στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, κ. Λ. Παπαδήμο και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με την οποία, κατόπιν της ενημέρωσής τους από την διοίκηση της εταιρίας, σημειώνουν ότι «ο Αμερικανός επενδυτής, λίγο πριν την τελική υπογραφή εξαγοράς, παραιτήθηκε από την διαπραγμάτευση με τις Τράπεζες και Εταιρίες Leasing» για τους εξής λόγους:
- «Κάποιες τράπεζες και εταιρίες leasing προβάλλουν συνεχώς νέα αιτήματα που οδηγούν σε νέες καθυστερήσεις».
- «Οι παραπάνω καθυστερήσεις υπερβαίνουν τους έξι μήνες, γεγονός το οποίο είναι απαγορευτικό πλέον για την οριστικοποίηση τέτοιων επενδύσεων».
Όπως αναφέρουν στην επιστολή, «τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε επιδείξει σύνεση και ωριμότητα, ώστε να υπάρξει μέλλον στις περιοχές μας και δουλειές για εμάς και τα παιδιά μας. Δυστυχώς, τραπεζίτες μας λένε κάθε μέρα τι δεν κάνουμε σωστά, πολιτικοί μας τάζουν ανάπτυξη και δουλειές, θεωρούν ότι η σύνεση και ωριμότητά μας είναι αδυναμία».
«Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε επισκεφθεί περισσότερες φορές τα γραφεία υπουργών και την Βουλή από ότι τα Super Markets και τα καταστήματα, γιατί τα εργοστάσια που δουλεύμαε είναι κλειστά και δεν έχουμε κανένα εισόδημα. Σας θυμίζουμε ότι, όλη τη πολιτική ηγεσία μας είχε υποσχεθεί λύση και ανάπτυξη» σημειώνεται στην επιστολή.
«Σας θυμίζουμε ότι, η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, που εκδόθηκε στις 30/6/2010 για να χρηματοδοτηθεί η Εταιρία, τορπιλίστηκε από τις Τράπεζες. Σήμερα μάθαμε ότι στην Ελλάδα του 2012, οι Τράπεζες δεν εισπράττουν κιόλας, εκτός από ότι δεν δίνουν. Μάθαμε ακόμη ότι, εκτός από το να πληρώνουν χαράτσια, φόρους και να μην έχουν βιβλία τα παιδιά τους, οι εργαζόμενοι της χώρας δεν είναι χρήσιμοι για κάτι άλλο» αναφέρεται.
«Ξέρουμε ότι και αυτή η επιστολή μας θα βρεθεί σε κάποιο καλάθι αχρήστων, όπως και όλες οι άλλες που έχουμε στείλει» καταλήγει η επιστολή.
Έκανε πίσω η ΑΤΕ
Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», αν και όλα έδειχναν ότι οι τράπεζες και ο επενδυτής είχαν συμφωνήσει στο ακριβές ποσοστό του «κουρέματος» του χρέους της ΕΝ.ΚΛΩ, που ήταν βασική προϋπόθεση για την ανάληψη των υποχρεώσεων και της λειτουργίας της επιχείρησης, η Αγροτική Τράπεζα άλλαξε την στάση της, διεκδικώντας περισσότερα χρήματα από τα έως τότε συμπεφωνημένα.
Πηγές με απόλυτη γνώση της υπόθεσης περιγράφουν τον επενδυτή ως πλήρως εξοργισμένο με τους δανειστές της ΕΝ.ΚΛΩ και, μάλιστα, αναφέρουν ότι ειπώθηκε εκ μέρους του, η εξής φράση: «Εγώ είμαι επενδυτής και αγοράζω στην τιμή που συμφέρει. Εσείς, όμως, άλλη τιμή λέτε την μία εβδομάδα και άλλη την επόμενη. Είστε αναξιόπιστοι! Φεύγω!»
Παράγοντες που έχουν παρακολουθήσει τις ευαίσθητες, αυτές, διεργασίες, έχουν διαπιστώσει ότι με περιοδικότητα, που προκαλεί ερωτήματα σε όσους αγωνιούν για τις τύχες της ΕΝ.ΚΛΩ, άλλοτε η μία και άλλοτε η άλλη, οι τράπεζες δημιουργούν ζήτημα, εκεί που τα πράγματα φαίνονται ότι έχουν πάρει τον δρόμο τους. «Το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του επενδυτή και των τραπεζών ήταν έτοιμο να υπογραφεί. Τώρα, το πιθανότερο σενάριο είναι να αποσυρθεί πλήρως η επενδυτική πρόταση» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Ρούχο στις ΗΠΑ, ενέργεια στην Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός επενδυτής, την ύπαρξη του οποίου είχε αποκαλύψει «Το Βήμα», θα εξαγόραζε οφειλές της ΕΝ.ΚΛΩ ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα «κούρευε» σημαντικά το χρέος – που έχει, άλλωστε, περάσει οριστικά στις επισφάλειες των τραπεζών – και θα προχωρούσε το business plan του 2010, που προέβλεπε την επαναδραστηριοποίηση μονάδων του κλάδου κλωστοϋφαντουργίας και την αξιοποίηση απορριμμάτων σε άλλα εργοστάσια της εταιρείας.
Οι άξονες υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου ήταν η είσοδος στην αμερικανική αγορά με το brand «Stevi Rich» και η εν γένει εξαγωγική δραστηριότητα, η ενεργοποίηση του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου σε Ροδόπη και Ημαθία και η αξιοποίηση και παραγωγή ενέργειας από απόβλητα σε άλλα εργοστάσια του ομίλου.
Τα άμεση οφέλη της συμφωνίας ήταν η επιστροφή στην εργασία 240 υπαλλήλων της ΕΝ.ΚΛΩ, η εμπλοκή ακόμη περισσότερων σε επόμενη φάση ενεργοποίησης άλλων επενδύσεων της εταιρείας, και το «καθάρισμα» χρεών άνω των 300 εκατ. ευρώ προς εργαζομένους, προμηθευτές, το δημόσιο και τις τράπεζες.
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου