Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Τολμούν οι 300 να γίνουν... 200;


vouli_olomeliaΤου Κωνσταντίνου Ζούλα

Έύγε στην κ. Ντ. Μπακογιάννη, καθώς ενώ πλησιάζουμε στις εκλογές ανέσυρε μια πρόταση των κ. Αντ. Σαμαρά και Γ. Παπανδρέου, την οποία παραδόξως εκείνοι έχουν «ξεχάσει». Την προοπτική μείωσης των βουλευτών από 300 σε 200, την οποία κατέθεσε με πρόταση νόμου. Το να αναφερθεί κανείς στα οικονομικά οφέλη μιας τέτοιας μείωσης είναι περιττό. Μόνον οι ετήσιοι μισθοί 100 βουλευτών (χωρίς τους συνεργάτες τους και λοιπά προνόμια) αγγίζουν τα 9 εκατ. ευρώ, ενώ πέραν του συμβολισμού της, η αλλαγή αυτή θα ήταν μια έμπρακτη απόδειξη της ευθύνης που συναισθάνονται οι 300 έναντι των πολιτών.
Ετσι, είναι χρήσιμο σήμερα να διαλυθούν κάποιοι μύθοι τους οποίους αναπαράγουν όσοι αντιστέκονται στη μείωση. Μύθος πρώτος: χρειάζεται συνταγματική αλλαγή. Ψέμα. Απαιτείται ένας απλός νόμος, καθώς το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει τη δυνατότητα να μειωθούν οι βουλευτές σε 200 (άρθρο 51). Αν μάλιστα ο νόμος αυτός ψηφισθεί από 200 βουλευτές (δηλαδή τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ) ισχύει από αυτές τις εκλογές!
Μύθος δεύτερος: η Βουλή μας είναι μικρή σε σχέση με άλλων χωρών. Λάθος. Οι τρεις χώρες της Ε.Ε. με παρεμφερή πληθυσμό (Πορτογαλία, Αυστρία, Βέλγιο) διαθέτουν 230, 183 και 150 βουλευτές, ενώ 150 έδρες έχει και η Ολλανδία με 15,5 εκατ. κατοίκους!
Mύθος τρίτος: λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της Ελλάδας, αν μειωθούν σε 200 οι βουλευτές, κάποιες περιοχές δεν θα εκπροσωπούνται καθόλου. Μέγα ψέμα. Ο μόνος νομός που θα «απειλείτο» είναι η Λευκάδα, αλλά και αυτό λύνεται με μια απλή πρόβλεψη στον νόμο ότι όλοι οι νομοί θα εκλέγουν τουλάχιστον έναν βουλευτή (όπως ήδη συμβαίνει στη Λευκάδα). Χώρια δε, που το επιχείρημα «κάθε πόλη να έχει τον βουλευτή της» συνέτεινε εμφανώς στη σημερινή μας κατάντια, καθώς οι 300 «ξέχασαν» ότι κατά το Σύνταγμα «εκπροσωπούν το έθνος» κι όχι τους ψηφοφόρους-συγχωριανούς τους, τα προβλήματα των οποίων θα όφειλαν να επιλύουν οι δήμοι.
Κατόπιν τούτων είναι προφανές ότι το μπαλάκι έρχεται στους κ. Σαμαρά και Παπανδρέου. Θα αποτολμήσουν να θέσουν την πρόταση της κ. Μπακογιάννη σε ονομαστική ψηφοφορία; Αν μη τι άλλο θα είχε ενδιαφέρον να δούμε ποιοι από τους 300 το εννοούν, όταν «μηρυκάζουν» ότι «απαιτούνται δομικές αλλαγές για να σωθεί η χώρα»...
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου