Σε μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία προχώρησε ο Δήμος Νάουσας με σκοπό την ουσιαστική στήριξη των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ.), υποβάλλοντας στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) το ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας (19-5-2012). Συγκεκριμένα, ζητά από την ΚΕΔΕ να προωθήσει στο αρμόδιο Υπουργείο την τροποποίηση του σχετικού νόμου, που αφορά τις αμοιβές των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης όπως είναι η ΑΕΠΙ, για να αποκατασταθεί με αντικειμενικά κριτήρια η δίκαιη μεταχείριση των επαγγελματιών, ώστε στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία να μην επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με τις άδικες και υψηλές αμοιβές της ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας). Στην πρωτοβουλία αυτή προχώρησε ο Δήμος Νάουσας μετά από πρόταση του Αντιδημάρχου και Προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κ. Γιώργου Βασιλείου, δικηγόρου.
Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:
“Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας στη συνεδρίαση της Παρασκευής 18 Μαΐου 2012, ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα:
Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Νάουσας, λαμβάνοντας υπόψη, 1) ότι οι διατάξεις του νόμου 2121/1993 για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, ναι μεν, καλώς προστατεύουν το δικαίωμα αυτό, πλην όμως δεν είναι συγκεκριμένες όσον αφορά το ύψος της αμοιβής που καλούνται να πληρώσουν οι χρήστες, στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, στους οποίους αναθέτουν οι δημιουργοί τη διαχείριση και την προστασία των περιουσιακών τους δικαιωμάτων ή των εξουσιών που απορρέουν από αυτά (άρθρο 55 παρ.2 αυτού), με αποτέλεσμα να μην μπορούν ούτε τα Δικαστήρια, δικάζοντας μάλιστα κατά την τακτική διαδικασία να ορίσουν το ύψος της αμοιβής που θα είναι εύλογη ή δίκαιη (Εφ. Αθ. 4172/2008), 2) ότι ο μονομερής καθορισμός της οφειλόμενης αμοιβής δημιουργεί τεράστιες ανισότητες, δεδομένου ότι καλούνται να καταβάλουν τις ίδιες αμοιβές, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται στις πλέον ανεπτυγμένες οικονομικά περιοχές, με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται στις πλέον υποβαθμισμένες οικονομικά περιοχές της χώρας και 3) τις υπάρχουσες οικονομικές συγκυρίες, οι οποίες ενώ θίγουν όλες τις εργατικές και επαγγελματικές τάξεις, δεν έχουν αγγίξει διόλου τους δημιουργούς που προστατεύονται από τον προαναφερόμενο νόμο, αφού οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης στους οποίους έχουν αναθέσει τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους, συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο και να απαιτούν τις ίδιες αμοιβές,
ΖΗΤΑ
από την ΚΕΔΕ, με επιτακτικό μάλιστα τρόπο, να θέσει το θέμα στο αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να
γίνει τροποποίηση του σχετικού νόμου, με την πλήρη διασάφηση των
αμοιβών που υποχρεούνται να πληρώνουν τα καταστήματα υγειονομικού
ενδιαφέροντος, με τον καθορισμό ζωνών, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον
προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών ή άλλως με τον καθορισμό αυτής
βάσει διαφορετικών αντικειμενικών κριτηρίων, όπως π.χ. μπορεί να είναι
και ο ετήσιος τζίρος του καταστήματος. Ζητά, τέλος, την αποσύνδεση έκδοσης της άδειας εκτέλεσης μουσικών οργάνων, από την προηγούμενη χορήγηση άδειας εκτέλεσης, βασικά από την ΑΕΠΙ, αλλά και κάθε άλλο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης, με αποτέλεσμα έμμεσα, πλην σαφώς όμως, οι ΟΤΑ να γίνονται μηχανισμοί είσπραξης εσόδων τρίτων φορέων χωρίς κανένα οικονομικό όφελος”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου