Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ξεκίνησε η συγκομιδή πρώιμων κερασιών με τις τιμές να διαφέρουν κατά περιοχή από 2,5 έως 5 ευρώ το κιλό


Στα χωράφια, για την συγκομιδή των πρώιμων κερασιών, μπαίνουν αυτή την περίοδο οι παραγωγοί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι τιμές στο κεράσι κυμαίνονται από 2,5 έως 5 ευρώ/κιλό ενώ οι εκτιμήσεις για την φετινή παραγωγή διαφέρουν ανά περιοχή. Ειδικότερα στην Έδεσσα (κέντρο της παραγωγής κερασιών στην χώρα μας) αναμένεται αύξηση της παραγωγής κατά 30% ενώ στο νομό Ημαθίας οι παραγωγοί κάνουν λόγο για σημαντική μείωση. Κοινή διαπίστωση πάντως όλων αποτελεί ότι η ελληνική αγορά δεν είναι αυτή που θα διαμορφώσει την κατάσταση, μιας και φέτος τα πράγματα λόγω και των οικονομικών συγκυριών αναμένονται ιδιαίτερα υποτονικά. Για το λόγο αυτό οι κερασοπαραγωγοί αναμένουν την έναρξη των εξαγωγών μετά τις 25 Μαΐου. Προβληματισμένοι είναι επίσης οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας με τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που προκαλούν ζημιές στους καρπούς λίγο πριν την συγκομιδή.

Ημαθία

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κερασοπαραγωγός στην περιοχή της Ημαθίας και πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, κ. Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου: «Αυτή την περίοδο έχουμε πολλές βροχοπτώσεις γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην εξέλιξη του κερασιού. Σε κάποιες πεδινές περιοχές η συγκομιδή έχει ξεκινήσει ενώ στις ορεινές οι βροχές πάνε πίσω την συγκομιδή και επηρεάζουν την ποιότητά του (έχουμε πολλά σκισμένα κεράσια ενώ πολλές ποικιλίες δεν έχουν δέσει)».
Και προσθέτει: «Όλα αυτά τα προβλήματα σίγουρα θα έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση της φετινής παραγωγής σε σχέση με το 2011 η οποία ήταν πολύ καλύτερη χρονιά όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, αν και η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα (1,5 – 2 ευρώ/κιλό). Φέτος η τιμή παραγωγού ξεκίνησε στα 5 ευρώ/κιλό αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Το 2012 θεωρούμε ότι είναι μια δύσκολη χρονιά και όχι μόνο για το κεράσι».

Έδεσσα

Για την κατάσταση στην Έδεσσα επικοινωνήσαμε με τον κ. Γιώργο Ροδοβίτη, εκπρόσωπο της ΕΑΣ Εδεσσας. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Έχει ξεκινήσει η συγκομιδή κάποιων πρώιμων ποικιλιών. Η καρπόδεση παρουσιάζει διακυμάνσεις και η ποιότητα σίγουρα θα εξαρτηθεί από την πορεία των καιρικών συνθηκών. Πάντως αναμένουμε αύξηση της παραγωγής της τάξεως του 30%. Όσον αφορά τις τιμές στα πρώιμα ξεκίνησαν στα 2,50 ευρώ/κιλό, μια τιμή η οποία θεωρείται χαμηλή. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την τιμή υπάρχουν διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα».Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η τιμή στο πρώιμο κεράσι διαμορφώνεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα ο κ. Ροδοβίτης μας απαντά: «Σίγουρα μεγάλο ρόλο παίζουν οι οικονομικές συγκυρίες σε συνδυασμό με την χαμηλή ζήτηση. Αν δεν “τραβήξει” η εξαγωγή τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Πάντως αυτή την περίοδο η τιμή καταναλωτή στα καταστήματα που πωλούνται τα κεράσια, κυμαίνονται από 4 έως 6 ευρώ/κιλό.

Βόλος

Όσον αφορά την πορεία του κερασιού στο Βόλο, επικοινωνήσαμε με τον κ. Αριστείδη Κλειτσινάρη, παραγωγός από την Ζαγορά: ο οποίας μας δήλωσε: «Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει δειλά – δειλά. Στην περιοχή μας το προϊόν πωλείται από τους ίδιους τους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές. Αυτή την περίοδο οι τιμές, στις οποίες πωλούν οι παραγωγοί στους καταναλωτές κυμαίνονται μεταξύ 5 με 7 ευρώ/κιλό για τα κεράσια καλής ποιότητα ενώ τα χαμηλότερης ποιότητας πωλούνται από 3 έως 5 ευρώ/κιλό. Αυτό που θέλω ωστόσο να επισημάνω είναι ότι για να αποκτήσει υπεραξία το προϊόν όπως (συμβαίνει και στα άλλα προϊόντα) θα πρέπει να στραφούμε στις εξαγωγές.
Όσον αφορά την καλλιέργεια φέτος έχει πάει καλά αλλά το τελευταίο διάστημα οι βροχές δεν μας βοηθούν.

Νάουσα

Τέλος ζητήσαμε την εκτίμηση και του κ. Δημήτρη Βακάμη σύμβουλου ολοκληρωμένης διαχείρισης στον Α.Σ. Νάουσας για την φετινή χρονιά. «Τελικά επιβεβαιώνεται ότι τα όψιμα κεράσια έχουν μεγάλη μείωση της παραγωγής. Οι πρώιμες ωστόσο, όπως και οι αυτογόνιμες ποικιλίες είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Τα προβλήματα εκτός από την καρπόδεση πλέον εντοπίζονται και στο σκάσιμο των καρπών λόγω των βροχών, κάτι που θα φανεί το επόμενο διάστημα. Αν συνεχίσουν πάντως οι βροχές η ζημιά θα είναι μεγάλη. Όσον αφορά τα πρώιμα προϊόντα στα οποία έχει ξεκινήσει η συγκομιδή η ποιότητα είναι καλή», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βακάμης.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου