Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Πρόταση Βασίλη Γώγου για την αξιοποίηση της Σχολής Αριστοτέλη




Του Βασίλη Γώγου*


"Θα ήθελα να σας ενημερώσω, σχετικά με την πρωτοβουλία που είχα ως αυτοδιοικητικός (επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ»), στον διευρυμένο Δήμο Νάουσας, αλλά και ως ενεργός δημότης αυτής της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, που βιωματικά συνδέθηκα μέσω του αείμνηστου πατέρα μου Νικόλα Γώγου με τις αρχαιότητες που διαθέτει η ευρύτερη περιοχή, αλλά και την ανακάλυψή τους.
Η ιδιαίτερη λοιπόν αυτή σχέση με τα ιστορικά αυτά μνημεία και ειδικότερα με τον περίφημο τάφο της «Κρίσεως», οφείλεται στον  πατέρα μου, ο οποίος το 1955, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της τότε κοινότητας Κάτω Κοπανού (επαρχίας Ναούσης), είχε αναλάβει την διάνοιξη αγροτικού δρόμου. Αξιοποιώντας μία παλιά ιστορία την οποία με την σειρά της ,του είχε μεταφέρει η μητέρα του, συνέβαλλε μ’ έναν ανέλπιστο πραγματικά τρόπο, στην ανακάλυψη του συγκεκριμένου ταφικού μνημείου.
Προηγουμένως βέβαια, η σκαπάνη του Δανού αρχαιολόγου ΚΙΝΧ, είχε ανακαλύψει τον ομώνυμο τάφο στο χώρο του ανατολικού τοίχου και στην συνέχεια στο φως της ιστορικής αλήθειας, βγήκαν οι τάφοι του «Λύσσωνος» και «Καλλικλέους»,και των Ανθεμίων.
Μαζί με αυτά τα ταφικά μνημεία, το αρχαίο θέατρο των Λευκαδίων, αλλά και η ανά την υφήλιο ακτινοβολούσα για την ιστορική της αξία, και όχι μόνον, σχολή του Αριστοτέλη, αποτελούν μια ανεκτίμητης αξίας κληρονομιά για το τόπο μας, την οποία εγώ με μία ομάδα ενεργών δημοτών αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε και να προβάλουμε μ’ έναν τρόπο που θα τιμά και θα σέβεται την ιστορία αυτών των μνημείων.
Ειδικότερα προτάθηκε πριν ένα  χρόνο και πλέον ,με επιστολές μου  προς τον  Πρύτανη  του Α.Π.Θ κ. Μυλόπουλο και  την  αξιότιμη κ. Πεντζοπούλου- Βαλαλά,  στον δωρηθέντα από τον αείμνηστο Χρήστο Λαναρά χώρο για την διοργάνωση συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων που βρίσκεται δίπλα στην αρχαία Σχολή του Αριστοτέλη, να λειτουργήσει το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του Α.Π.Θ., η ίδρυση του οποίου ανακοινώθηκε πρόσφατα, και  είμαστε ευτυχείς που σήμερα γίνεται πραγματικότητα.
Θεωρώ ότι η Αριστοτελική σκέψη, η οποία μεταλαμπάδευσε  το χθες του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού, στα πέρατα της Οικουμένης, αλλά και ως παγκόσμια αξία, δε θα μπορούσε να βρει ιδανικότερο χώρο να εκφραστεί και να διδαχτεί στις νεότερες γενιές, από το τόπο, που για πρώτη φορά ο Σταγειρίτης  φιλόσοφος, μετέδωσε στον νεαρό τότε μαθητή του και κατόπιν Μέγα Αλέξανδρο, το μεγαλείο της σκέψης του, που δεν είναι άλλος από το ειδυλλιακό τοπίο του Νυμφαίου της αρχαίας Μίεζας.
Άλλωστε με την συμβολή του Α.Π.Θ., το οποίο στο πέρασμα των χρόνων έχει αδελφοποιηθεί με περισσότερα από 20 ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα ανά τον κόσμο, σε πολλά από τα οποία διδάσκεται η Αριστοτελική σκέψη, προτείνεται να δημιουργηθεί ένα τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών, παγκόσμιας ακτινοβολίας, το οποίο θα έχει την μοναδική ευκαιρία να λειτουργεί στην κοιτίδα του.
Στο σημαντικό έργο της διδασκαλίας, εκτός από Έλληνες θα μπορούν ως επισκέπτες, να συμμετέχουν και πανεπιστημιακοί από τ’ αδελφοποιημένα ιδρύματα και μάλιστα με την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, προσδίδοντας έτσι διεθνές κύρος στην λειτουργία του τμήματος. Ο τίτλος σπουδών που θα απονέμεται στο πέρας της φοίτησης να πιστοποιείται από όλα τα συμμετέχοντα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Κατά τους θερινούς μήνες τέλος προτείνεται η διοργάνωση εκδηλώσεων με τίτλο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ», με τη συνεργασία του Α.Π.Θ., του Δήμου Ναούσης και άλλων σοβαρών φορέων τέχνης και πολιτισμού, οι οποίες εκτός από την βιωματική εμπειρία που θα προσφέρουν στους επισκέπτες να περιηγηθούν στους χώρους που έζησε και δίδαξε ο μεγάλος αυτός φιλόσοφος, θα περιλαμβάνουν παραστάσεις αρχαίου θεάτρου  (όπως τις τραγωδίες του Ευριπίδη – Βάκχαι , Ιφιγένεια εν Αυλίδι , Αρχέλαος, οι οποίες εδώ  γράφτηκαν και πρωτοπαρουσιάστηκαν), καθώς και μία σειρά εκδηλώσεων που θ’ αποτυπώνουν με πολύ σοβαρή προσέγγιση το χθες και το σήμερα του Ελληνικού πολιτισμού.
Η πρότασή μου αυτή είχε μία κατ’ αρχήν θετική ανταπόκριση από την Υφυπουργό Παιδείας κα Εύη Χριστοφιλοπούλου με την οποία είχα την ευκαιρία να συναντηθώ τον Μάρτιο του 2011, ως μέλος διαπαραταξιακής αντιπροσωπείας του Δήμου για το θέμα της συγχώνευσης των σχολείων στην περιοχή μας. Ομόφωνη ήταν και η στήριξη της νέας Δημοτικής αρχής στην πρότασή μου και αποφασίστηκε να συνεχίσουμε τις επαφές μας με τους αρμοδίους φορείς για την προώθησή της, με διαπαραταξιακή εκπροσώπηση.
Θετική ανταπόκριση είχαμε και από τον υπεύθυνο επί του προγράμματος της Ν.Δ και πρώην υπουργό Παιδείας κ. Ε. Στυλλιανίδη, καθώς επίσης  και στελέχη των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Εμείς εδώ οι ντόπιοι νοιώθουμε δέος για τον χώρο αυτόν όπως οι Χριστιανοί για την Ιερουσαλήμ και οι Μουσουλμάνοι για την Μέκκα και είναι χρέος μας να τον αναδείξουμε ,  να τον αξιοποιήσουμε ,ώστε να γίνει το σημείο αναφοράς των εκατομμυρίων  Αριστοτελικών  ανά τον κόσμο , όπως το έκαναν οι παραπάνω πιστοί.
Η  πρότασή μας  κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση , είναι ο σπόρος ,   το έδαφος - είναι ο μοναδικός  αυτός  χώρος, για να φυτρώσει όμως  χρειάζεται  βροχή και η βροχή είστε εσείς  Ακαδημαϊκοί και πνευματικοί  δάσκαλοι .Μπορείτε κ. Σφενδόνη, κ. Μουτσόπουλε, κ. Βαλαλά  και κ. Μυλόπουλε να γίνετε οι Κουμπερτέν και Βικέλας  του  Αριστοτελικού  μεγαλείου. Όσο  για  το δέντρο που θα φυτρώσει ,για να μείνει ζωντανό και δυνατό ,το  λίπασμα που θα χρειάζεται θα  δοθεί από την Ε.Ε  , δεν είναι τυχαία εξάλλου η  προτροπή του  Προέδρου της Κομισιόν κ. Ε. Μπαρόζο-  Έλληνες επενδύστε στις κλασικές σπουδές -.
Τέλος, η Νάουσα και όλοι μας οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, στον ακούραστο εργάτη του πνεύματος, ιστορικό ερευνητή και δάσκαλό μου κ. Μανώλη Βαλσαμίδη, που πρώτος ξεκίνησε τις προσπάθειες ανάδειξης του ιστορικού αυτού χώρου-μνημείου και χάριν αυτού, βρισκόμαστε σήμερα εδώ"|.

* Δημοτικός Σύμβουλος Νάουσας
Χειρουργός  οδοντίατρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου