Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Σύσκεψη στη Νάουσα για την αντιμετώπιση των κουνουπιών

syskepsi_koynoypia-250512-1
Ενημερωτική σύσκεψη με θέμα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτ. Νείλου έγινε την Παρασκευή (25/5) στο Δημαρχείο Νάουσας, ενόψει της θερινής περιόδου. Στη σύσκεψη επόπτες της Διεύθυνσης Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, με επικεφαλής τον κ. Ζησίογλου, ενημέρωσαν τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, τους Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων του διευρυμένου Δήμου Νάουσας και στελέχη του ΤΟΕΒ, για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας.
Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν οι αιτίες που δημιουργούν επικίνδυνες εστίες συγκέντρωσης των κουνουπιών (στάσιμα νερά, οικιακά λύματα, αυλάκια όμβριων υδάτων κλπ.) και την ανάγκη να ληφθούν έγκαιρα προληπτικά μέτρα προστασίας, τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όσο και ατομικά από τους πολίτες και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος των κουνουπιών. Επεσήμαναν ότι, πέρα από τους ψεκασμούς, που γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος το οποίο υλοποιούν οι τρεις Δήμοι Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Νάουσας με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, χρειάζεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα ώστε να μη δημιουργούνται εστίες μόλυνσης. Τόνισαν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό κυρίως σε περιοχές και σε κοινότητες που έχουν ανοικτά αυλάκια όμβριων υδάτων, κανάλια κ.λ.π. Επίσης, αναφέρθηκαν στοιχεία που δείχνουν τη μείωση των κρουσμάτων από τον ιό του Δυτ. Νείλου και όπως τόνισαν, αυτό οφείλεται στα αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης που είχαν ληφθεί. Για τον λόγο αυτό, χρειάζεται η συνέχιση της λήψης μέτρων που θα συμβάλλει στην δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών και τον ιό του Δυτ. Νείλου.
Οι Δήμαρχος κ. Αναστάσιος Καραμπατζός, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ο Δήμος Νάουσας σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες υγείας θα πραγματοποιεί  προληπτικούς ελέγχους, αλλά και παρεμβάσεις όπου αυτό είναι εφικτό, ώστε να προλαμβάνεται η μόλυνση και η δημιουργία επικίνδυνων εστιών ανάπτυξης κουνουπιών. Υπογράμμισε ότι ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη σωστή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των δημοτών κυρίως στις Δημοτικές Ενότητες Ανθεμίων και Ειρηνούπολης, από τους Αντιδημάρχους και τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και τους Τ.Ο.Ε.Β. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Μανώλης Βαδόλας, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ειρηνούπολης κ. Γίωργος Βασιλείου και οι πρόεδροι των Δημ. Κοινοτήτων Νάουσας, κ. Τσουκαλάς, Κοαπνού, κ. Ανδριώτης, των Τοπικών Κοινοτήτων, Ροδοχωρίου, κ. Μωυσίδης, Στενημάχου, κ. Αλματζής, Λευκαδίων κα. Τομπουλίδου, και ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αράπιτσα, κ. Νίκος Φωστηρόπουλος.

Προληπτικά Μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες
  • Φροντίζουμε όλες οι δεξαμενές αποθήκευσης νερού να είναι κλειστές για τα κουνούπια με εφαρμογή κατάλληλης σίτας στα ανοίγματα αερισμού.
  • Φροντίζουμε για την αποξήρανση τυχόν επιφανειών και απομάκρυνση/ ακύρωση κάθε παλιάς άχρηστης δεξαμενής νερού και λυμάτων.
  • Φροντίζουμε για την αποξήρανση κάθε άχρηστης κατασκευής που συγκεντρώνει επιφανειακό νερό (κουβάδες, βαρέλια, λάστιχα κλπ.).
  • Φροντίζουμε την επιδιόρθωση και σωστή λειτουργία των αγωγών όμβριων υδάτων με σωστές κλίσεις ώστε το νερό να απορρέει πλήρως. Ιδιαίτερη προσοχή στα φρεάτια συγκέντρωσης πολλαπλών αγωγών.
Μέτρα πρόληψης για την αποτροπή τσιμπήματος
  • Τοποθετούμε σίτες σ’ όλα τα ανοίγματα κατοικιών (πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αγωγοί εξαερισμού).
  • Σε περιοχές με μεγάλες συγκεντρώσεις κουνουπιών χρησιμοποιούμε κουνουπιέρα για τον ύπνο.
  • Χρήση κατάλληλων και ασφαλών συσκευών ρεύματος στο σπίτι.
  • Χρήση εντομοαπωθητικού σκευάσματος επικάλυψης για δραστηριότητες υπαίθρου το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου