Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (7-10-2012): «ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΙΠΟΝΤΑ τ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΑΟΥΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΒΛΑΧΟ»

 
    Σήμερα είναι μία δύσκολη, μία βαριά μέρα για τη Νάουσα. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 χρονών ο Δημήτρης Βλάχος, ένας άνθρωπος που σφράγισε αυτοδιοικητικά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα που έφυγε, αλλά και το ξεκίνημα του νέου.
      Ο Δημήτρης Βλάχος, ο δήμαρχος της Νάουσας επί πέντε θητείες,  γεννήθηκε στη Νάουσα το 1937. Πατέρας του ήταν ο Ευθύμιος Βλάχος, αρτοποιός και μητέρα του η Μαρία Βλάχου το γένος Ιωάννου Μπασματζή και είχε δύο αδερφές την Αναστασία Λύρου και την Κική Χατζηβασιλείου. Το 1967 παντρεύτηκε την Αθανασούλα Σαββατοπούλου και απέκτησε τρεις κόρες: την Μαρία, καθηγήτρια Αγγλικής φιλολογίας, την Άννα, πτυχ. Φιλοσοφικής-βιολίστρια της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, και την Ευθυμία, ηθοποιό πτυχιούχο της Σχολής Θέατρου του Α.Π.Θ.
     Το 1955 τελείωσε το Λάππειο Γυμνάσιο Νάουσας και συνέχισε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Βιομηχανικών Σπουδών Θεσσαλονίκης και αργότερα στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ.
     Την περίοδο 1962-1963 υπηρέτησε την στρατιωτική θητεία του. Το 1971 διορίσθηκε δικηγόρος Θεσσαλονίκης, το 1976 πήρε μετάθεση στο Πρωτοδικείο Βέροιας και ξεκίνησε να δικηγορεί στη Νάουσα, ενώ από το 1996 μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2007, συνέχισε να ασκεί τη δικηγορία. 
     Το 1965 διορίσθηκε διευθυντής στην Ένωση Φρουτοπαραγωγικών Συνεταιρισμών Νάουσας και το 1966 πρωτοστάτησε στην ίδρυση της συνεταιριστικής εταιρίας ΕΛΛΑΣ ΦΡΟΥΤ, της οποίας υπήρξε και ο πρώτος διευθυντής.
     Το 1964 συμμετείχε ως υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του τότε δημάρχου Φιλώτα Κόκκινου, εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος και σε ηλικία 27 χρονών έγινε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και αντιδήμαρχος Νάουσας.
     Στις εκλογές του 1975 εκλέχθηκε δήμαρχος Νάουσας και επανεκλέχθηκε στο ίδιο αξίωμα στις εκλογές των ετών 1978, 1982, 1986, δηλ. σε τέσσερις συνεχείς τετραετίες. Το Μάιο του 1989 παραιτήθηκε και συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές με τον κόμμα του «Συνασπισμού».
     Το 1989, στην κυβέρνηση Τζανετάκη διορίσθηκε Γενικός Γραμματέας Δυτικής Μακεδονίας.

     Την περίοδο 1985-1989 ήταν αντιπρόσωπος της Ελλάδος στη Μόνιμη Διάσκεψη των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών τού Συμβουλίου τής Ευρώπης, στο Στρασβούργο.
     Το 1967 από όργανα της Χούντας συνελήφθη και εξορίστηκε στην Γυάρο και υπέστη διωγμούς όπως χιλιάδες δημοκρατικοί πολίτες κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Ήταν ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ και μέλος της Κ.Ε. και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ το 1988, και μέλος της πρώτης Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.   
     Την περίοδο 1990-1998, άσκησε αποκλειστικά τη δικηγορία.
     Στις δημοτικές εκλογές το 1998 εκλέχθηκε για πέμπτη φορά δήμαρχος Νάουσας με θητεία μέχρι τις 31-12-2002 και ήταν ο πρώτος «Καποδιστριακός» δήμαρχος, όταν στον παραδοσιακό δήμο Νάουσας προστέθηκαν οι πρώην κοινότητες Αρκοχωρίου, Γιαννακοχωρίου, Ροδοχωρίου και Στενημάχου. Με ομόφωνη απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου, του απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο της Νάουσας, σε αναγνώριση της μακρόχρονης θητείας του στο αξίωμα του Δημάρχου.
    Θυμίζω τα σημαντικότερα έργα της μακρόχρονης θητείας του:
1.     Την αγορά από την οικογένεια Τρόμπακα του πρώην Κινηματογράφου «ΔΙΑΝΑ» και δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου και του θεσμού του «Λαϊκού Πανεπιστημίου».
2.     Η κατασκευή της γέφυρας «Στουμπάνων»
3.     Η διάνοιξη της οδού Ζαφειράκη
4.     Η διάνοιξη της οδού Εθνικής Αντίστασης
5.     Η διαμόρφωση της πλατείας Εθνικής Αντίστασης
6.     Η αγορά από το Δήμο του πρ. εργοστασίου «Λόγγου-Τουρπάλη»
7.     Η μελέτη του δικτύου ύδρευσης
8.     Η κατασκευή του Θερινού Δημοτικού Θεάτρου
9.     Η ίδρυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης
10.            Η ίδρυση του Δημοτικού Ωδείου «Εστία Μουσών»
11.            Η ίδρυση του Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου Νάουσας
12.            Η ίδρυση της Δ.Ε.Τ.Ν. και κατασκευή του Ξενοδοχείου «Βέρμιον»
13.            Η ίδρυση της Δ.Ε.Τ.Α.Β. και του ξενοδοχείου στο Χ.Κ. «3-5 Πηγάδια»
14.            Η ανάδειξη της Νάουσας ως «Διεθνής πόλη Αμπέλου και Οίνου».
15.            Η κατασκευή του νέου κτιρίου του 4ου Δημ. Σχολείου
16.            Η κατασκευή του 5ου Νηπιαγωγείου
17.            Η κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου Στενημάχου
18.            Η κατασκευή του Ανοικτού Θεάτρου Γιαννακοχωρίου
19.            Η κατασκευή του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής
20.            Η κατασκευή του συστήματος τεχνητής χιόνωσης στο Χ.Κ. «3-5 Πηγάδια»
21.            Και άλλα έργα μικρότερης εμβέλειας όπως: αγροτική οδοποιία, ασφαλτοστρώσεις, πάρκα, παιδικές χαρές κλπ.

     Ο Δημήτρης Βλάχος ξεχώρισε για το θάρρος της γνώμης του, τη δημιουργικότητα, την αποφασιστικότητα, αλλά και την αυστηρότητά του. Υπήρξε ιδεολόγος του αριστερού προοδευτικού χώρου, ευφυής, εργατικός και λάτρης του πολιτισμού. Είχε το δικό του όραμα για τη Νάουσα. Ανεξίτηλη θα μείνει στη μνήμη των Ναουσαίων η δημοτική παράταξη που δημιούργησε με τον τίτλο «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ». Ολοκλήρωσε, μαζί με μια πλειάδα συνεργατών του που ήταν δίπλα του όλα αυτά τα χρόνια, σημαντικά έργα υποδομών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον πολιτισμό και στην ανάδειξη της ιστορίας της Νάουσας. Με το έργο του στη διάρκεια των πέντε τετραετιών που εκλέχθηκε δήμαρχος, έβαλε το στίγμα του στην αυτοδιοικητική μεταπολιτευτική ιστορία της πόλης μας.
     Εφέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Νάουσας και τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει ο τόπος, ο αδόκητος θάνατος του Δημήτρη Βλάχου, ας γίνει η αφορμή συναίνεσης και ενότητας όλων των Ναουσαίων.
     Θέλω να επισημάνω ότι, μπορεί με τον εκλιπόντα δήμαρχο να είχαμε πολιτικές διαφωνίες σε ορισμένα θέματα, όμως δεν παρέλειψα να αναγνωρίσω τα θετικά, να σέβομαι και να τιμώ τον άνθρωπο Δημήτρη Βλάχο.  
     Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για το μοιραίο γεγονός.
      Τούτη των ώρα για εμάς τους επίγονους του τόπου και της Αυτοδιοίκησης, δεν θα πάψει να αποτελεί ένα παράδειγμα προσφοράς στα κοινά.
     Ως ένδειξη ελάχιστης τιμής για την προσφορά του τέως δημάρχου Νάουσας Δημήτρη Βλάχου, προτείνω, το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του:
1.     Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς τού εκλιπόντος.
2.     Να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη του
3.     Να αναλάβει ο Δήμος Νάουσας τη δαπάνη κηδείας τού εκλιπόντος δημάρχου και να παραχωρήσει εις το διηνεκές τον τάφο στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο ταφής των ευεργετών και διατελεσάντων δημάρχων Νάουσας, στο δημοτικό κοιμητήριο Νάουσας.
4.     Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο να παραστεί στη νεκρώσιμο ακολουθία, που θα τελεστεί τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 4:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Νάουσας.
5.     Ο Δήμαρχος Νάουσας να εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο.
6.     Να δοθεί το όνομα του εκλιπόντος σε μία κεντρική οδό της πόλης.
7.     Τα παρόν ψήφισμα να δημοσιευθεί στα Τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου