Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Επιστολή Τσαβδαρίδη στον Υπουργό Υγείας για τα προβλήματα των νεφροπαθών



Ανταποκρινόμενος άμεσα στη δικαιολογημένη αγωνία των Νεφροπαθών συνανθρώπων μας οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για υπηρεσίες που αδυνατούν πλέον να καλύψουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ο Αναπληρωτής Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης απέστειλε σήμερα (2 Οκτωβρίου) επιστολή στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λυκουρένζο, έπειτα από σχετική τηλεφωνική τους επικοινωνία, στην οποία και του εξέθεσε αναλυτικά τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη κατηγορία πασχόντων συνανθρώπων μας ζητώντας την ταχεία και εποικοδομητική παρέμβαση του για την όσο το δυνατόν πιο γόνιμη αντιμετώπιση τους.


Αναλυτικά η επιστολή του κ. Τσαβδαρίδη έχει ως εξής:
«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας κάνω γνωστή την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εκατοντάδες νεφροπαθείς του Νομού Ημαθίας αλλά και ολόκληρης της Ελληνικής Επικράτειας, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους μεγάλα χρηματικά ποσά για υπηρεσίες που αδυνατούν να καλύψουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Πιο συγκεκριμένα, οι νεφροπαθείς συνάνθρωποι μας έχουν φτάσει σε σημείο να ζουν υπό το καθεστώς διαρκούς πίεσης και άγχους για το αν και που θα βρούνε τα αναγκαία για αυτούς φάρμακα, λόγω της ιδιότυπης στάσης πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ προς τους προμηθευτές, τα διαγνωστικά κέντρα, τις ιδιωτικές ΜΤΝ και τους συνεργαζόμενους με αυτό ιατρούς, αλλά και την τεράστια καθυστέρηση στην εξόφληση των φαρμακοποιών που συνέπεια έχει την μη χορήγηση από μέρους τους των φαρμάκων με πίστωση στους πάσχοντες. Η αναζήτηση ερυθροποιητίνης για παράδειγμα, ενός φαρμάκου που χορηγείται ενδοφλεβίως μία φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, γίνεται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με καθυστέρηση που πλησιάζει τις 50 μέρες με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παρουσιάζουν αναιμία και χρειάζονται να νοσηλευτούν και να κάνουν μετάγγιση αίματος.
Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει τα έξοδα μετακίνησης των αιμοκαθαρόμενων (προπαντός ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΤΥΔΚΥ), ενώ την ίδια στιγμή η Πολιτεία σχεδιάζει να περικόψει άνω των 80 εκατ. Ευρώ από τις δαπάνες μετακίνησης των νεφροπαθών για τα επόμενα 2 χρόνια, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να βρίσκονται υπό το φάσμα της εσωτερικής μετανάστευσης.
Εκτός των προαναφερθέντων, οι νεφροπαθείς κινδυνεύουν άμεσα, εξαιτίας των περικοπών στα νοσοκομεία, να μείνουν χωρίς τα αντίστοιχα φίλτρα αιμοκάθαρσης, βελόνες και αναλώσιμα υλικά και βλέπουν τη μη επάρκεια των ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού σε πολλά νοσοκομεία και ΜΤΝ που περιθάλπουν πάνω από τους μισούς αιμοκαθαρόμενους της χώρας, λόγω της μη πληρωμής τους από τον ΕΟΠΥΥ, να δυσχεραίνουν σε δραματικό βαθμό τις προοπτικές ομαλής περίθαλψης τους.
Ταυτόχρονα, με την εγκύκλιο 4890/28-9-2012 του ΕΟΠΥΥ με θέμα τις οδηγίες συνταγογράφησης, δεν εξαιρούνται οι μεταμοσχευμένοι και οι αιμοκαθαρόμενοι από τη γενικευμένη οδηγία περί <<συνταγογράφησης δραστικής ουσίας>> με αποτέλεσμα να διακινδυνεύεται άμεσα η επιβίωση του ασθενούς.
Τέλος, βάσει της ανακοίνωσης της ΠΕΙΚ από την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, οι Ιδιωτικές Κλινικές Αιμοκάθαρσης προχωρούν σε επίσχεση εργασίας προς τον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα, για να κάνει ο Νεφροπαθής αιμοκάθαρση θα πρέπει να πληρώνει πλέον ο ίδιος το κόστος της και στη συνέχεια να απευθύνεται σον ΕΟΠΥΥ για την αποπληρωμή του, κάτι που όπως γίνεται φανερό σε περιόδους τεράστιας οικονομικής κρίσης και στενότητας των πολιτών καθίσταται άκρως δυσλειτουργικό αν όχι ουτοπικό.

Κύριε Υπουργέ,
Δεδομένων των κρίσιμων στιγμών που επικρατούν, είμαι πεπεισμένος ότι θα ακούσετε με ιδιαίτερη προσοχή την φωνή απελπισίας των νεφροπαθών του Νομού Ημαθίας και ολόκληρης της χώρας, προκειμένου η Πολιτεία να διασφαλίσει τα στοιχειώδη για την αντιμετώπιση του καθημερινού τους Γολγοθά.
Με τη βεβαιότητα ότι η ανταπόκριση σας θα είναι ταχεία και εποικοδομητική, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις ενέργειες σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου