Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Aρχαία Ελληνικά σύμβολα στην παραδοσιακή φορεσιά του Συλλόγου Αγ. Παρασκευής Λευκαδίων


Στην παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά του Συλλόγου μας υπάρχουν  δυο αρχαία ελληνικά σύμβολα ,ο  ιωνικού ρυθμού κοχλίας και το οκτάκτινο αστέρι των αρχαίων Μακεδόνων.Τα σύμβολα δεν είναι καθόλου τυχαία για την περιοχή μας καθώς τα συναντάμε σε αρχαία ταφικά μνημεία που έχουν βρεθεί κοντά στο χωριό μας, Λευκάδια Νάουσας.




Συγκεκριμένα το οκτάκτινο αστέρι των αρχαίων Μακεδόνων, που υπάρχει ζωγραφισμένο πάνω σε ασπίδα  σε τοιχογραφία του  Μακεδονικού τάφου «Λύσσωνος και Καλλικλέους»   , απεικονίζεται και στο γυναικείο καπέλο της παραδοσιακής φορεσιάς.








Το άλλο αρχαίο σύμβολο είναι ο ιωνικού ρυθμού κοχλίας που υπάρχει σχεδιασμένος σε κιονόκρανο στις κολόνες αλλά και στην κορυφή δίπλα στα σχεδιασμένα ανθέμια του Μακεδονικού τάφου «ΑΝΘΕΜΙΩΝ».Το σύμβολο αυτό απεικονίζεται και στην παραδοσιακή μας φορεσιά πάνω ακριβώς από την ζώνη.




Τελικά παρά το πέρας των αιώνων και την έλευση πολλών κατακτητών και διαφορετικών πολιτισμών στην περιοχή μας, κατάφεραν δυο πολύ σημαντικά σύμβολα του Ελληνισμού  να περάσουν από γενια σε γενιά και να διατηρηθούν ως και σήμερα στην παραδοσιακή φορεσιά του τόπου μας.


Συντάκτης άρθρου: Φουδούλης Χ. Αντώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου