Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Αδικίες στις αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών καταγγέλλουν οι ΟΠ της Κοζάνης


Αδικίες στις αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών καταγγέλλουν οι ΟΠ της Κοζάνης Σε συνάντηση, που έγινε μετά από διαμαρτυρίες των εκπροσώπων των Ομάδων Παραγωγών ροδάκινου της Κοζάνης, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρι Κουκουλόπουλο, συζητήθηκε το θέμα της κατανομής των πόρων (de minimis) για την αντιστάθμιση των ζημιών των παραγωγών από το εμπάργκο εξαγωγών στην Ρωσία. Το θέμα που τέθηκε από πλευράς παραγωγών ήταν η απουσία οποιασδήποτε συνεννόησης με τις Ομάδες Παραγωγών, χάρις στην βοήθεια των οποίων η αγορά του ροδάκινου δεν απορυθμίσθηκε και προστατεύθηκε το εισόδημα του παραγωγού σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση του ΥπΑΑΤ, οι παραγωγοί εισέπραξαν στην Κοζάνη 165 ευρώ/στρέμμα, στην Ημαθία 185/στρέμμα και στην Πέλλα 220 ευρώ/στρέμμα.


Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βελβεντού κ. Δημήτρης Κοσμάς «είχαμε επαφή με τον Αναπληρωτή Υπουργό. Όπως μας πληροφόρησαν οι αποζημιώσεις που δόθηκαν στους παραγωγούς της Κοζάνης ήταν μειωμένες επειδή κατάφεραν να πουλήσουν τα ροδάκινα και νεκταρίνια σε καλύτερες τιμές σε σχέση με τους παραγωγούς της Πέλλας. Όμως θα πρέπει να σας επισημάνω ότι στην Πέλλα δεν υπάρχουν οργανωμένες ΟΠ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πουλάνε σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με εμάς».

Και προσθέτει: «δεν μπορούν στο ΥπΑΑΤ να βάζουν τις οργανωμένες ΟΠ στον ίδιο παρονομαστή με τους μεμονωμένους παραγωγούς. Οι ΟΠ πάντα απαιτούν καλύτερες τιμές και το πετυχαίνουν. Είναι σαν το ΥπΑΑΤ να «τιμωρεί» τις οργανωμένες ΟΠ που έχουν ποιοτικά προϊόντα και ζητάνε κάτι καλύτερο για τους παραγωγούς μέλη τους. Αυτές οι κινήσεις δεν στηρίζουν τις οργανωμένες ΟΠ της χώρας μας και είναι καταστροφικές».

Οι εκπρόσωποι των ομάδων, κατά τη συνάντηση με τον Κουκουλόπουλο, ανέφεραν ότι η κατανομή των πόρων έγινε με αδιαφανή και έντονα τοπικιστικό τρόπο που αδικεί τους υπόλοιπους παραγωγούς απέναντι στους παραγωγούς μιας περιοχής όπου τυγχάνει και η συμμετοχή τους στις Ομάδες Παραγωγών να είναι πολύ μικρή. Το τοπικιστικό κριτήριο παραπέμπει σε άλλες εποχές, είναι αντιπαραγωγικό και πάνω από όλα αποδυναμώνει τον ρόλο των ΟΠ στην δύσκολη αυτή περίοδο.

Ερωτηματικά όμως υπάρχουν και με την εφαρμογή της απόφασης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Οι παραγωγοί θα πρέπει να αποδείξουν, με βάση την τιμολογιακή πώληση που έχουν κάνει για το προϊόν τους, τη διαφορά της τιμής που υπάρχει με βάση τα στοιχεία της μεσοσταθμικής τιμής που έχει καταθέσει στο φάκελό της η χώρα μας στην ΕΕ, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση. Ποιος όμως έχει κάνει αυτούς τους ελέγχους και τις συγκρίσεις των τιμών; Και αν κάποιος έχει μηδενικές πωλήσεις και έχει εισπράξει αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ θα εισπράξει ενισχύσεις de minimis;

Από την πλευρά του ο Πάρις Κουκουλόπουλος (εκλέγεται στην Κοζάνη) παραδέχεται σε ανακοίνωση, που εξέδωσε στις 23 Ιανουαρίου 2015, την αδικία και «ρίχνει» τις ευθύνες στον υπουργό Γεώργιο Καρασμάνη (εκλέγεται στην Πέλλα). Αναφέρει ακόμη ότι δεσμεύεται ότι θα αποκατασταθεί η αδικία που έγινε σε βάρος των ομάδων ροδακινοπαραγωγών. Στην ανακοίνωσή του τονίζει ακόμη μεταξύ άλλων ότι: «Λυπάμαι πολύ. Δεν είμαστε, όμως, όλοι ίδιοι. Καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι και συνεργαστήκαμε με τη ΝΔ για να κρατηθεί η πατρίδα όρθια. Όχι για να κρατηθεί όρθια η πολιτική καριέρα οποιουδήποτε».
agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου