Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Ομόφωνη αντίδραση στη συνένωση με τη Νάουσα


Στην σκιά των σεναρίων του Καποδίστρια β΄ και πολύ πιθανό να καταργήσει τον Δήμο Ειρηνούπολης κύλησε η συζήτηση του Δημ. Συμβουλίου της Παρασκευής παρόντος και του βουλευτού κ. Τόλκα.
Το θέμα που μπήκε προημερησίας συζητήθηκε ενώ οι σύμβουλοι και οι επικεφαλείς από όλες τις παρατάξεις εξέφρασαν την καθολική τους αντίθεση στο ενδεχόμενο συνένωσης με τη Νάουσα.

Ενοχλημένος από το άρθρο Καραμπατζού για τον Καποδίστρια ο Σπαθόπουλος έκανε λόγο για κρυφή ατζέντα
Ο Δήμαρχος κ. Σπαθόπουλος δίνοντας το στίγμα του πως θα κινηθεί ο Δήμος αλλά και το τι ζητά από την ενδεχόμενη μετταρύθμιση υποστήριξε ότι ο Δήμος σύμφωνα και με παλιότερη θέση του είναι υπερ των εθελοντικών συνενώσεων με κίνητρα με όμορους δήμους που έχουν κοινά χαρακτηριστικά (Ανθέμια – Δοβρά). Τόνισε ότι ο Δήμος Ειρηνούπολης θα βγει χαμένος με οποιαδήποτε συνένωση
Μάλιστα άσκησε κριτική σε άρθρο του Δημάρχου Νάουσας κ. Καραμπατζού που εμφανίζεται να θέλει διακαώς την ένωση των τριών δήμων σ’ ένα.
«Μήπως υπάρχει κρυφή ατζέντα. Ακόμη δεν έχει παρουσιάσει το υπουργείο κανένα σχέδιο για το ποιος θα πάει με ποιον και όλα υποτίθεται είναι ανοικτά…» ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από την άποψη του κ. Καραμπατζού ότι υπάρχουν αγκυλώσεις του παρελθόντος που η συνένωση και μόνο θα τις ξεπεράσει. Στάθηκε στην απόφαση που είχε λάβει σχεδόν ομόφωνα η ΤΕΔΚ Ημαθίας και έκανε λόγο για 5 δήμους στην Ημαθία μεταξύ των οποίων προέβλεπε Δήμο Ανθεμίων και Ειρηνούπολης.
Επίσης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο κατάργησης της Ν.Α. Ημαθίας που το χαρακτήρισε μεγάλη οπισθοδρόμηση για το νομό

Σπαθόπουλος: Δεν θα δεχθούμε καμιά αναγκαστική συνένωση. Αν χρειαστεί θα πρχωρήσουμε σε δημοψήφισμα και θα κλείσουμε τον Δήμο
«Δεν θα δεχτούμε κανενός είδους αναγκαστική συγχώνευση που θα επιβληθεί από την κεντρική εξουσία. Έχουμε αξιοπρέπεια και μπορούμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση. Θα προκαλέσουμε διάλογο εδώ στην Ειρηνούπολη και θα βγούμε μπροστά εάν χρειαστεί… Θα κάνουμε δημοψήφισμα και θα κλέισουμε τον Δήμο στο ενδεχόμενο αναγκαστικών συνενώσεων» ήταν μερικές από τις απόψεις του Δημάρχου που έγιναν δεκτές από το σώμα , ενώ στάθηκε παράλληλα και στο ενδεχόμενο κατάργησης και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ημαθίας.
Κλείνοντας άφησε ανοικτό ανδεχόμενο κοινών αγώνων και δράσεων με τους όμορους Δήμους Δοβρά και Ανθεμίων.
Θετικός σε μορφές κινητοποίησης και διαμαρτυρίες εμφανίστηκε και ο κ. Τσαλμπούρης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μάλλον έχει πάρει τις αποφάσεις της για το θέμα.
Παρόμοια και η τοποθέτηση του κ. Αβραμίδη που ζήτησε εγρήγορση.

Βασιλείου: Κοινή συνεδρίαση δημ. συμβουλίων με αυτά των Ανθεμίων και του Δοβρά.
Ακόμα περισσότερο προχώρησε ο κ. Βασιλείου που πρότεινε κοινή συνεδρίαση με τα όμορα δημοτικά συμβούλια Δοβρά και Ανθεμίων για το ενδεχόμενο συνένωσης τους, ενώ ζήτησε από το σώμα να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος να ξεκινήσει διερευνητικές κινήσεις για το ζήτημα αυτό.
«Ο Καραμπατζός δεν είναι ο εχθρός μας, κάνει την δουλειά του, άλλος είναι… Η σημερινή κυβέρνηση έχει πάρει έτοιμη τροφή από την προηγούμενη και επεξεργάζεται την ίδια πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης…. Δεν έχουμε τίποτε κοινό με τη Νάουσα, είναι ένας ορεινός όγκος… δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σαν ενιαίος Δήμος» ήταν μερικές από τις σκέψεις του που εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει αποφασιστικά στο ζήτημα αυτό.
Καταλήγοντας το σώμα ψήφισε ομόφωνο ψήφισμα που τον θέτει ενάντια σε οποιαδήποτε αναγκαστική συνένωση, ενώ διατυπώνει την επιθυμία η όποια συνένωση να έρθει από διαβούλευση και με όμορο δήμο που θα έχει κοινά χαρακτηριστικά.
Το ψήφισμα θα σταλεί στην ΚΕΔΚΕ, στο Υπ. Εσωτερικών, την ΤΕΔΚ Ημαθίας και στα τοπικά ΜΜΕ.

Τόλκας: Δεν μιλήσαμε για εθελούσιες συνενώσεις
Θερμής υποδοχής έτυχε ο Ειρηνουπολίτης νεοεκλεγείς βουλευτής κ. Τόλκας από το σώμα που δεσμεύθηκε να σταθεί αλληλέγγυος στα ζητήματα του Δήμου (θα υπάρξει επίσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την διαδημοτική αποχέτευσης των 3 Δήμων).
Ερωτηθής για το φλέγον θέμα των συνενώσεων ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις του δεδομένου ότι έχει ταχθεί υπέρ ενός διευρυμένου Δήμου Νάουσας για την επαρχία μας που θα περιλαμβάνει και τους Δήμους Ανθεμίων – Ειρηνούπολης.
«Υπάρχει συμφωνία της ΚΕΔΚΕ και της κυβέρνησης. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που θα αλλάξει την μορφή των Δήμων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα υπάρξουν συγκεκριμένα κριτήρια που θα ισχύσουν για όλους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής που ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα εθελούσιων συνενώσεων.
Τα θέματα ημερήσιας διάταξης μοιραία ήρθαν σε δεύτερη προτεραιότητα αφού ήταν διαδικαστικά και πέρασαν ομόφωνα. Τα τέλη παραμένουν ως έχουν μετά από πρόταση του Δημάρχου.

Το συνέδριο της ΤΕΔΚ
στην Ειρηνούπολη
Ο Δήμαρχος Σπαθόπουλος ανέφερε ότι πολύ πιθανό το συνέδριο της ΤΕΔΚ Ημαθίας να πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό χώρο του Αρχαγγέλου το μήνα Δεκέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου