Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Επιστολή Δημάρχου Νάουσας στον Υπουργό Υγείας για το νοσοκομείο

Κύριε Υπουργέ,
Το τελευταίο διάστηµα πληροφορίες και φήµες για την κατάργηση-συγχώνευση του Γενικού Νοσοκοµείου Νάουσας, έχουν προκαλέσει έντονες και δικαιολογηµένες ανησυχίες στην τοπική κοινωνία, η οποία το θεωρεί ένα «κοµµάτι» της ζωής της.
Θεωρούµε ότι το ζήτηµα είναι εξαιρετικά σοβαρό και κρίσιµο για τη Νάουσα, η οποία βιώνει πολύ σκληρά εδώ και χρόνια τις αρνητικές συνέπειες της αποβιοµηχάνισης και της µεγάλης ανεργίας. Η όποια υποβάθµιση του Νοσοκοµείου της πόλης µας, θα επιδεινώσει τα προβλήµατα της µακροχρόνιας ύφεσης, οδηγώντας στην κατάργηση των κοινωνικών υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας.
Οφείλουµε να σας γνωστοποιήσουµε ότι το Νοσοκοµείο Νάουσας είναι από τα πιο ιστορικά της Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας και κατασκευάστηκε το 1937 αποκλειστικά από δωρεές Ναουσαίων. Στην 70χρονη διαδροµή του έχει να επιδείξει τεράστιο κοινωνικό έργο, προσφέροντας συνεχώς ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και αυτός είναι ο κύριος λόγος που καταξιώθηκε στη συνείδηση των πολιτών όχι µόνο της Νάουσας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Γι’ αυτό η ύπαρξη και η λειτουργία αποτελεί ζωντανό κύτταρο που συνδέεται άρρηκτα µε την κοινωνικοοικονοµική ζωή της Νάουσας.
Στο Νοσοκοµείο µας λειτουργούν 120 κλίνες και εργάζονται περίπου 300 άτοµα (νοσηλευτικό, ιατρικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό), αποτελεί ουσιαστικά τη µόνη «βιοµηχανία» που απέµεινε στην άλλοτε ακµάζουσα βιοµηχανικά πόλη µας.
Επίσης, πριν από περίπου ένα χρόνο ολοκληρώθηκε το µεγάλο έργο εκσυγχρονισµού-ανακαίνισης και επέκτασης των υποδοµών του Νοσοκοµείου, προϋπολογισµού 4.470.000 ευρώ (χειρουργεία, θάλαµοι, νέα πτέρυγα κλπ.), µε στόχο να βελτιωθεί το επίπεδο και η ποιότητα των παρεχόµενων υπηρεσιών. Για το λόγο αυτό η φηµολογούµενη κατάργηση ή συγχώνευση ή υποβάθµιση του Νοσοκοµείου θα είναι µία απόφαση άδικη, αλλά και παράλογη, γιατί από τη µία η πολιτεία δαπάνησε σηµαντικά κονδύλια για την αναβάθµισή του και από την άλλη σχεδιάζει την κατάργησή του (!).
Η λειτουργία του Γενικού Νοσοκοµείου Νάουσας και η συνεχής βελτίωση των παρεχόµενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, είναι βασική προτεραιότητα του ∆ήµου Νάουσας. Οφείλουµε να σας επισηµάνουµε ότι, ο ∆ήµος µας από τον Ιανουάριο του 2006, µε απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου, παραχώρησε δωρεάν στο Νοσοκοµείο ακίνητο ιδιοκτησίας του, συνολικού εµβαδού 3.814,65 τ.µ. (τµήµα της πρώην βιοµηχανίας «Βέτλανς»), το οποίο γειτνιάζει µε το κτιριακό συγκρότηµα του Νοσοκοµείου, µε σκοπό να ενταχθεί στον αναπτυξιακό σχεδιασµό του Υπουργείου Υγείας, για την υλοποίηση έργων επέκτασης και δηµιουργίας νέων και σύγχρονων νοσηλευτικών τµηµάτων-κλινικών.
Κύριε Υπουργέ,
Η Νάουσα, που εδώ και 15 χρόνια βιώνει αυτά που βιώνει όλη η Ελλάδα σήµερα, έχει ήδη χτυπηθεί από την ανεργία µε 40%, αλλά και µε µια σειρά ∆ηµοσίων Υπηρεσιών που έφυγαν από την πόλη προς την πρωτεύουσα Βέροια (∆ΕΗ, ΟΤΕ, Επιθεώρηση Εργασίας κλπ.). Ειδικά όµως, για το Νοσοκοµείο µας, δεν πρόκειται να επιτρέψουµε την παραµικρή υποβάθµισή του.
Για τους λόγους αυτούς, σας υποβάλλουµε το αίτηµα του ∆ήµου Νάουσας όπως συνεχιστεί η οµαλή και εύρυθµη λειτουργία του Νοσοκοµείου Νάουσας. Θέλουµε επίσης να σας µεταφέρουµε την έντονη αντίθεση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, η οποία ∆ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΕΧΘΕΙ κατάργηση, συγχώνευση ή υποβάθµιση του Νοσοκοµείου και µε µπροστάρη το ∆ήµο θα αντιδράσει ∆ΥΝΑΜΙΚΑ.
∆εν πρόκειται να δεχθούµε το κλείσιµο ή τη συγχώνευση ή την υποβάθµιση του Νοσοκοµείου µας. Σκεφθείτε οποιοδήποτε άλλο τρόπο εξοικονόµησης χρηµάτων, µην πλήττετε όµως και πάλι την πόλη µας.
Αναγνωρίζοντας τη βούλησή σας να στηρίξετε την περιφερειακή ανάπτυξη των Νοσοκοµειακών Μονάδων προς όφελος των πολιτών, περιµένουµε την θετική ανταπόκρισή σας στο αίτηµά µας.
Με εκτίµηση
Ο ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου