Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

«Άρωμα Πόντου στην Αθήνα» από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

Την Αθήνα επισκέφθηκε την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010 αποστολή της Εύξείνου Λέσχης Νάουσας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Θεόφιλο Τεληγιαννίδη, για να ψάλλει τα παραδοσιακά κάλαντα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον εκδοτικό οίκο ΛΙΒΑΝΗ, την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, τον Εφοπλιστή Αργυροπολίτη κ. Δημήτριο Μελισσανίδη καθώς και τον συντοπίτη μας Υπουργό Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.


Η ενέργεια αυτή πέρα της χριστουγεννιάτικης νότας που θέλησε να δώσει ο Σύλλογος αποτελεί και συνέχεια της τεράστιας προσπάθειας που κάνει το τελευταίο διάστημα, να βρει συμπαραστάτες στην διάσωση των σπάνιων βιβλίων του Φροντιστηρίου της Αργυρούπολης και για άλλη μία φορά στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη όπου έτυχε εξαιρετικής υποδοχής από τον κ. Αντώνιο Λιβάνη και τα παιδιά του Ηλία και Παναγιώτα Λιβάνη. Με συγκίνηση χαιρέτησε όλα τα μέλη του Συλλόγου δωρίζοντας βιβλία σε όλους και τονίζοντας παράλληλα πως « Εσείς οι Πόντιοι πρέπει να είστε περήφανοι, γιατί η γλώσσα σας όχι μόνο προέρχεται από την Ομηρική διάλεκτο αλλά είστε και οι μόνοι που καταφέρατε να την διατηρήσετε χωρίς να αλλοιωθεί».
Εν συνεχεία επισκέφθηκε την Εθνική Βιβλιοθήκη όπου συναντήθηκε με την διευθύντρια κ. Αικατερίνη Κορδούλη που τους υποδέχθηκε με θέρμη και με την οποία ο Πρόεδρος είχε μία εποικοδομητική συνομιλία όσον αφορά την πρόοδο των προσπαθειών για την διάσωση των σπάνιων βιβλίων. Η κ. Κορδούλη εξήρε το έργο του Συλλόγου τονίζοντας την μεγάλη συναισθηματική και ιστορική αξία των βιβλίων αυτών.
Η πρώτη μέρα έκλεισε με την επίσκεψη στον Εφοπλιστή κ. Δημήτριο Μελισσανίδη ο οποίος παρά το φορτωμένο πρόγραμμά του υποδέχθηκε εγκάρδια τον Σύλλογο και αφού άκουσε τα παραδοσιακά κάλαντα συμμετείχε και ο ίδιος σε χορό μαζί με τον Πρόεδρο και τους χορευτές. Εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα με τον χορό Σέρρα που χόρεψε προς τιμή του ο Πρόεδρος και οι χορευτές .
Την επόμενη μέρα τα μέλη του Συλλόγου ντυμένοι παραδοσιακά επισκέφθηκαν το Προεδρικό Μέγαρο όπου έψαλλαν τα ποντιακά κάλαντα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Ξεχωριστή στιγμή η απαγγελία ποιήματος στην ποντιακή διάλεκτο του κ. Τεληγιαννίδη προς τον κ. Παπούλια.
Στην συνέχεια της ίδιας μέρας επισκέφθηκαν τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο οποίος φανερά συγκινημένος άκουσε τα κάλαντα και συμμετείχε στο χορό που στήθηκε προς τιμή του.
Και σε συζήτηση με τον Πρόεδρο δεσμεύθηκε να βοηθήσει στην απόκτηση νεοκλασικού κτιρίου στην Νάουσα ώστε να στεγαστεί η πολύτιμη συλλογή των χειρογράφων και παλαιτύπων της ιστορικής βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης.
Την αποστολή συνόδεψαν: Ο Πρόεδρος κ. Τεληγιαννίδης, τα μέλη του Δ.Σ κ. Μικρόπουλος Λευτέρης, Φανιάδης Φώτης, η Γραμματέας κ. Καραγιαννοπούλου Βασιλική ,o Βουλευτής Ημαθίας κ. Θανάσης Γικόνογλου, τα μέλη Ανθόπουλος Μύρων, Τεληγιαννίδης Φίλης Τεληγιαννίδης Γιώργος, Τσαίδου Σταθία και οι φίλοι του Συλλόγου Παπαδόπουλος Νϊκος , Κανετίδης Πλούταρχος, Παπαδόπουλος Γιάννης, Πρασσάς Αναστάσιος, Γρηγοριάδης Αντώνιος, Παπακωνσταντίνου Σάκης – Μαρία χορευτές και μουσικοί του Συλλόγου.
Η αποστολή αναχώρησε για τη Νάουσα αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες και εντυπώσεις καθώς η κάθοδος στην Αθήνα είχε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου