Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Συνέντευξη απολογισμός Τάσου Καραμπατζού για την κατάσταση των 3 πρώην Δήμων

PDF Εκτύπωση E-mail
Όλη η εισήγηση του Δημάρχου Νάουσας
Την πρώτη συνέντευξη τύπου – απολογισμό του πρώτου εξαμήνου 2011παραχώρησε ο Δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καραμπατζός στο πολιτιστικό κέντρου Επισκοπής το βράδυ της Δευτέρας.
Ο Δήμαρχος Νάουσας παρουσία των Αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων της παράταξης του αλλά και κοινού, δήλωσε ότι είναι η  πρώτη συνέντευξη από την ανάληψη των καθηκόντων της   νέας Δημοτικής Αρχής στο νέο διευρυμένο Δήμο Νάουσας.  Γίνεται όπως είπε με αφορμή τη συμπλήρωση σχεδόν 6 μηνών στη διοίκηση του Δήμου, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις άφησε σοβαρές αιχμές για τον πρώην Δήμο Ανθεμίων και τον πρώην Δήμαρχο Δημήτρη Σιδηρόπουλο, για συνεχείς απευθείας αναθέσεις έργων και για «προφορικές συμβάσεις» όσον αφορά την συντήρηση του «στόλου» του πρώην  Δήμου Ανθεμίων.

Τα κυριότερα αποσπάσματα της εισήγηση του Δημάρχου Νάουσας

"Σκοπός της αποψινής συνάντησής μας είναι η ενημέρωση όλων εσάς των εκπροσώπων του Τύπου και μέσα από εσάς των συμπολιτών μας (ενεργοί πολίτες είναι οι ενημερωμένοι πολίτες), για την πορεία μετάβασης στη διοικητική μεταρρύθμιση του Προγράμματος «Καλλικράτης», για τη διοίκηση και την οικονομική κατάσταση του Δήμου, για την υλοποίηση των έργων του Δήμου, αλλά και τις άμεσες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.




Αντί απολογισμού

Όπως γνωρίζετε κάθε χρόνο τέτοια εποχή γινόταν ο απολογισμός των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως το προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, και η λογοδοσία του δημάρχου σε ανοικτή δημόσια εκδήλωση.
Εφέτος διανύουμε την πρώτη χρονιά της νέας θητείας μας και όπως είναι λογικό δεν θα γίνει ο απολογισμός του 2010, κάτι που βέβαια θα γίνει κανονικά τον Ιούνιο του 2011.
Η χώρα μας βρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη καμπή. Οι πολιτικές εξελίξεις και το γενικότερο κλίμα δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Βιώνουμε την κρισιμότερη οικονομική συγκυρία της νεότερης ιστορίας. Η δυσμενής οικονομική κατάσταση προκαλεί σε όλους δικαιολογημένη ανησυχία, προβληματισμό και ανασφάλεια για το παρόν αλλά και το μέλλον του τόπου.   Συνεχώς ακούμε και διαβάζουμε για επώδυνα μέτρα, για λιτότητα. Υπάρχουν αντιδράσεις, αγανακτισμένοι συμπολίτες που βγαίνουν σε πλατείες και διαμαρτύρονται. Το πολιτικό σύστημα όπως διαμορφώθηκε τις δεκαετίες μετά τη μεταπολίτευση αμφισβητείται έντονα.  Κάπως έτσι θεωρώ ότι σκιαγραφείται σε γενικές γραμμές η σημερινή πραγματικότητα.
Δεν μας είναι καθόλου ευχάριστα όλα αυτά. Η αγωνία και ο προβληματισμός των συμπολιτών μας είναι και δική μας αγωνία.  
Αυτό το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στη χώρα μας αυτή τη δύσκολη περίοδο, επιβάλλει να είμαστε προσγειωμένοι, ειλικρινείς και ρεαλιστές. Δεν είναι καιρός για μεγάλα λόγια και υποσχέσεις.
Ο θεσμός με τη μεγαλύτερη αξιοπιστία είναι ο Δήμος, κοντά στους πολίτες.
Χρειάζεται εμείς που υπηρετούμε τη Αυτοδιοίκηση να λειτουργούμε με μέτρο, σύνεση και με σεβασμό στα σοβαρά προβλήματα που βιώνουν οι συμπολίτες μας, κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, οι οποίες πλήττονται περισσότερο (άνεργοι, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι).  
Έχουμε όμως καθήκον σε αυτές τις συνθήκες με ευθύνη, νηφαλιότητα να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσουμε με σωφροσύνη και αποφασιστικότητα, δίνοντας τον αγώνα για το παρόν και το μέλλον κοντά στον πολίτη και μαζί με τον πολίτη.
Ξεκινώντας, θα αναφερθώ σε δύο κορυφαία ζητήματα που αποτελούν και βασικές στρατηγικές επιλογές της παράταξής μας.  Ανοίγουν νέοι ορίζοντες.

Ο Νέος «Καλλικρατικός» Δήμος Νάουσας

Πρώτα, είναι η δημιουργία του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Νάουσας. Να σας θυμίσω ότι πέρσι τον Ιούνιο με το Ν.3852/2010 είχε θεσπιστεί η νέα αρχιτεκτονική για την Αυτοδιοίκηση, το Πρόγραμμα «Καλλικράτης».
Η νέα μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση. Με αποφασιστικότητα και αδιαπραγμάτευτα διεκδικήσαμε το αίτημά μας, για τη δημιουργία ενός μεγάλου δήμου με τη συνένωση Ανθεμίων, Ειρηνούπολης και Νάουσας. Γιατί πιστεύαμε στην αναγκαιότητα να υπάρχει ένας μεγάλος Δήμος στην περιοχή μας. Αυτό συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη και την προοπτική του τόπου, προς όφελος όλων των πολιτών.
Σήμερα, λοιπόν, ένα χρόνο μετά ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Νάουσας υπάρχει, λειτουργεί, παράγει έργο. Διαψεύδονται οι «Κασσάνδρες» και όσοι επέμεναν να βλέπουν το μέλλον του τόπου, κοιτώντας δυστυχώς πίσω στο παρελθόν, με ξεπερασμένες νοοτροπίες και πρακτικές του χθες. Στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο που λειτουργεί από 1/1/2011, καθόμαστε όλοι μαζί Ανθέμια, Ειρηνούπολη, Νάουσα.
Με ίσους όρους, συζητούμε και αποφασίζουμε με δημοκρατικές διαδικασίες. Αγωνιζόμαστε να δώσουμε λύσεις στα μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το νέο διευρυμένο Δήμο μας.
Αυτή η προσπάθεια είναι συνεχής. Κάθε μέρα οι συνεργάτες μου και εγώ προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του συνδημότη παντού σε κάθε γωνιά του διευρυμένου Δήμου. Να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής. Να στηρίξουμε την ανάπτυξη και την προοπτική της περιοχής μας.
Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή αυτής της προσπάθειας. Κάθε μέρα πιστεύω ότι κάνουμε και ένα βήμα προς τα εμπρός.
Το έργο μας ασφαλώς είναι δύσκολο. Θεωρώ ότι μέχρι τώρα παρά τις ελλείψεις πετυχαίνουμε στους βασικούς στόχους που θέσαμε για το 2011. Προχωράμε σωστά. Βρισκόμαστε σε καλή πορεία. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και θα ενταθεί περισσότερο. 

Ο Οδικός Άξονας

Το δεύτερο που θέλω να σταθώ, είναι ο οδικός άξονας «Νάουσα-Πατρίδα» και η σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό, το «ΕΡΓΟ των ΕΡΓΩΝ» όπως το έχω χαρακτηρίσει. Να σας θυμίσω λοιπόν ότι, πέρσι τέτοια εποχή το έργο ήταν σταματημένο. Είχε εμπλακεί σε μία χρονοβόρα δικαστική διαμάχη των ιδιοκτητών των ακίνητων με το Δημόσιο. Το μέλλον του έργου με τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε, ήταν αβέβαιο. Δεν παραιτηθήκαμε από τον αγώνα για να ξαναρχίσει το έργο. Συνεχίσαμε να πιέζουμε. Αυτός ο αγώνας διεκδίκησης, ο οποίος να σας θυμίσω ξεκίνησε από το 2007 και συνεχίστηκε όλο το διάστημα με κάθε μέσο (σύσκεψη στη «Ναΐας», κινητοποίηση κόμβος Μονοσπίτων), πιέσεις σε όλες τις κατευθύνσεις (Υπουργείο Υποδομών, Περιφέρεια κλπ.), μαζί και με τη στήριξη των πολιτικών παραγόντων, των φορέων και των συμπολιτών μας, έφερε θετικά αποτελέσματα. Βρέθηκε η «χρυσή τομή».
Σταμάτησε η δικαστική διαμάχη και σήμερα οι εργασίες έχουν ξαναρχίσει. Η συνέχιση αυτού του μεγάλου έργου και η ολοκλήρωσή του τα επόμενα χρόνια (να κουμπώσει μέχρι την Εγνατία Οδό και μέχρι τη Σκύδρα) είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Το έργο είναι ακόμα στην αρχή και θα χρειαστεί χρόνος. Όμως, το γεγονός ότι το έργο επιτέλους προχωράει, είναι μία πάρα πολύ θετική εξέλιξη.    
    
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”

Το 2011, ο πρώτος χρόνος της θητείας μας, είναι έτος ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ στις πολλές και βαθιές αλλαγές που έφερε η διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της δύσκολης και επίπονης χρονιάς.
Ήμασταν όμως προετοιμασμένοι. Ξέραμε τί μας περιμένει. Το είπαμε και προεκλογικά, ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος.  
Σας θυμίζω λοιπόν ότι προεκλογικά στο πρόγραμμά μας «Έτσι θα διοικήσουμε του Νέο Δήμο μας», γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα συναντούμε και τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν, είχαμε δεσμευτεί να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες.
ΤΑ 7 ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ και ΤΑ 7 ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ στην ΟΡΓΑΝΩΣΗ».
Όπως βλέπετε, όλα σχεδόν τα έχουμε υλοποιήσει ή τα ολοκληρώνουμε το επόμενο το διάστημα.  
Αυτό δεν είναι τυχαίο, ούτε εύκολο και ούτε έγινε με «αυτόματο πιλότο». 
Είναι αποτέλεσμα της συστηματικής, οργανωμένης και μεθοδικής δουλειάς που κάνουμε μαζί με τους συνεργάτες μου, τα στελέχη και το προσωπικό του Δήμου, τους οποίους θέλω και από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω.
Σας έχει δοθεί αναλυτικά η κατάσταση με τις 46 κυριότερες ενέργειες που έγιναν από 1/1/2011 μέχρι σήμερα, για τη μετάβαση στο πρόγραμμα «Καλλικράτης».
Είναι οι ενέργειες που αφορούν τη συγκρότηση οργάνων/ανάθεση αρμοδιοτήτων, την οργάνωση και τη λειτουργία κλπ.
 Θέση μας είναι να λειτουργούν τα Τοπικά Διαμερίσματα. Υπάρχει όμως έλλειψη υπαλλήλων και έτσι υπάρχουν περιπτώσεις που ένας υπάλληλος εξυπηρετεί και δύο Κοινότητες.
Αυτή η κωδικοποιημένη αρίθμηση και καταγραφή περιέχει πολύ κόπο, δύσκολο αγώνα και τεράστια συλλογική προσπάθεια ώστε να γίνουν όλα εμπρόθεσμα και σωστά.
Είναι λοιπόν ενέργειες και αποφάσεις οι οποίες ουσιαστικά θεμελιώνουν οργανωτικά και διοικητικά το νέο Δήμο μας.
Σε αυτήν την προσπάθεια χρειαζόταν η εμπειρία που έχουμε, όπως έλεγα και προεκλογικά.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Τα θεσμικά όργανα του νέου Δήμου (Δημοτικό Συμβούλιο, Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής), παρήγαγαν αυτό το διάστημα σημαντικό έργο. Πήραν αποφάσεις για μεγάλα ζητήματα, δεκάδες αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία του Δήμου και τις υπηρεσίες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, από 1-1-2011 μέχρι σήμερα συνεδρίασε 11 φορές και πήρε συνολικά 266 αποφάσεις. Αξίζει να επισημάνω ότι ανάλογο αριθμό αποφάσεων είχαμε στον τέως Δήμο Νάουσας το μήνα Νοέμβριο, δηλαδή προς το τέλος της χρονιάς).
Όμως ο όγκος και ο φόρτος εργασίας είναι πολύ μεγάλος με την ενοποίηση των τριών πρώην Δήμων.
Η Οικονομική Επιτροπή συνεδρίασε 17 φορές και πήρε συνολικά 61 αποφάσεις, και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής συνεδρίασε 4 φορές και πήρε 24 αποφάσεις.
Υπάρχει επίσης καλή συνεργασία με όλα τα Τοπικά Συμβούλια (Προϋπολογισμοί έργα, Τεχνικό Πρόγραμμα κλπ. )  
Οφείλω λοιπόν να ευχαριστήσω όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων (πλειοψηφίας και μειοψηφίας) για τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες των θεσμικών οργάνων. Και να τονίσω ότι, μπορεί με τη μειοψηφία να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις ακόμα και αντιπαραθέσεις και κριτική. Όμως δεν ξεφεύγουν αυτά από το πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας των οργάνων, του διαλόγου, αλλά και του ρόλου τον οποίο μας έχει εμπιστευθεί ο λαός.
Επίσης στα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το Δήμο και τους συμπολίτες μας, έχουμε καλή συνεργασία με τους αρχηγούς των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Συσκέψεις αρχηγών, Διαπαραταξιακές επιτροπές κλπ.) και έτσι νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε. Με διάλογο, συναίνεση και συνεργασία.
Βλέπετε λοιπόν, ότι στην Κεντρική Εξουσία δεν μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση. Εμείς, στην Αυτοδιοίκηση την κάνουμε πράξη σε πολλά θέματα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ
Για τα οικονομικά του Δήμου έχουμε αναφερθεί αναλυτικά και στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Να θυμίσω ότι έχουμε ψηφίσει την Απογραφή και τον Ισολογισμό Έναρξης του νέου Δήμου (18/4/2011), τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2011 (19/4/2011), το Τεχνικό Πρόγραμμα (28-3-2011) και την περασμένη Τρίτη (14/6) τους Ισολογισμούς των τριών Δήμων Ανθεμίων, Ειρηνούπολης, Νάουσας για τη χρήση του 2010.  
Από τον Ισολογισμό Έναρξης του 2011, το ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ, δηλ. η περιουσία του ενιαίου Δήμου Νάουσας αποτιμάται στα 96.509.231,21 € (με τιμές αντικειμενικών αξιών του 2000, ενώ με τις σημερινές τιμές η αξία της Δημοτικής Περιουσίας είναι πολύ μεγαλύτερη).
Από τους Ισολογισμούς των τριών Δήμων, προκύπτει στη δεκαετία που εφαρμόζεται το διπλογραφικό σύστημα οι σωρευμένες ζημίες (δεκαετία) είναι:  
Δήμος Ανθεμίων: -3.456.000 €
Δήμος Νάουσας: -1.212.000 €
ενώ στον Δήμο Ειρηνούπολης θετικό αποτέλεσμα: +96.000 €
Από τους Ισολογισμούς-Απολογιστικούς πίνακες που ψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το 2010 ειδικότερα είχαμε: 
Δήμος Νάουσας: Ενεργητικό 63.434.942 €, Ζημίες 168.887€ (από 257.000€ το 2009),
Δήμος Ανθεμίων: Ενεργητικό 24.281.589€, Ζημίες 778.697€ (από κέρδη 251.510€ το 2009).
Δήμος Ειρηνούπολης: Ενεργητικό 9.2842.435€, Κέρδη 20.651€ (από κέρδη 393.470€ το 2009).
Τα δάνεια του νέου Δήμου συνολικά ανέρχονται 2.463.722,17 € με λήξη μέχρι το 2023.
Σας έχει δοθεί η αναλυτική κατάσταση με όλα τα δάνεια και τριών Δήμων. Αυτά για να σταματήσει η «καραμέλα» ότι ο παλιός Δήμος Νάουσας ήταν υπερχρεωμένος.
Να διευκρινίσω ακόμη ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα του νέου Δήμου περιλαμβάνονται ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ των τριών Δήμων, άρα και πρώην Δήμου Ανθεμίων, γιατί έχει ακουστεί κακοπροαίρετα ότι δήθεν καταργήσαμε ή βγάλαμε έργα. Όλα τα έργα είναι στον προϋπολογισμό του Δήμου και θα υλοποιηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα.  (Ανεξάρτητα εάν έργα 208.000€ υπογράφηκαν μετά τις εκλογές του Νοέμβρη, ακόμη και στις 28/12/2010!!!).
Οφείλω επίσης να διευκρινίσω ορισμένα που έχουν ειπωθεί και γραφεί το προηγούμενο διάστημα. Βλέπετε, ορισμένοι βιάστηκαν και θέλησαν στο πρώτο 3μηνο να βγάλουν συμπεράσματα. Αλλά είναι ανενημέρωτοι. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πολέμησαν τον «Καλλικράτη». Εμείς, περιμέναμε βοήθεια, αλλά δεν πειράζει θα κριθούν από την Ιστορία.  
Πρώτα σχετικά με το Χρηματικό υπόλοιπο του πρώην Δήμου Ανθεμίων. Αυτό που πραγματικά (και όχι λογιστικά), παραλάβαμε ήταν ΕΛΛΕΙΜΜΑ -237.409,52 €, και όχι δήθεν πλεόνασμα ή «ζεστό χρήμα» που άφησε ο Δήμος Ανθεμίων, όπως κάποιοι ισχυρίστηκαν.
Αυτό το αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου. (Βλέπετε τα αναλυτικά στοιχεία).
Δεύτερον, συνεχώς έρχονται εξώδικα και αγωγές κατά του πρώην Δήμου Ανθεμίων, οι οποίες ήδη έφτασαν στο ποσό των 371.806,37 €
Και έρχονται συνεχώς και νέες αγωγές. Όπως μόλις σήμερα, υπόλοιπα για μελέτες ΔΕΥΑ της ΥΕΤΟΣ Ο.Ε. ποσό 287.000€ για Ανθέμια, και για την Ειρηνούπολη 315.000€. Επίσης, εκκρεμεί η αγωγή Αποστολίδη για άλλες 150.000 €. 
Τρίτον, για τα οχήματα και τα μηχανήματα του πρώην Δήμου Ανθεμίων: Παραλάβαμε οχήματα και μηχανήματα με πάρα πολλά προβλήματα και μηχανολογικές βλάβες. Από το Συνεργείο Επισκευής και Συντήρησης του Δήμου Νάουσας στην έκθεση που βλέπετε, έχουν καταγραφεί όλα τα οχήματα με τα προβλήματα που παρουσίασαν όταν τα παραλάβαμε.
Το συνολικό κόστος επισκευής και συντήρησης εκτιμάται περίπου στο ποσό των 25.000 ευρώ.       

Νοικοκυρεμένος Δήμος

Για την οικονομική κατάσταση του Δήμου να επαναλάβω και από το βήμα αυτό ότι: ο Δήμος μας είναι νοικοκυρεμένος και υγιής. Ασκούμε με υπευθυνότητα σωστή διαχείριση, αυστηρό έλεγχο στις δαπάνες και λειτουργούμε με σύνεση «μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα».
Βέβαια, υπάρχουν ελλείψεις και προβλήματα. Δεν είναι όλα τέλεια. Καλούμαστε με λίγους πόρους (-40% λιγότερες επιχορηγήσεις ΚΑΠ και ΣΑΤΑ) να προσφέρουμε πολυσύνθετο έργο και να λειτουργήσουμε στο νέο πλαίσιο με τις πάρα πολλές νέες αρμοδιότητες, που έφερε ο «Καλλικράτης».
Από το Υπουργείο Εσωτερικών δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ». (Για το θέμα αναφέρθηκα και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο).
Στο πρόγραμμα, όπως βλέπετε, υπάρχουν 24 Δήμοι στο κόκκινο, 12 και 22 Δήμοι στο κίτρινο, ανάλογα με τα συνολικά χρέη σε σχέση με τα Τακτικά έσοδα και τη ΣΑΤΑ, και κυμαίνονται από το 150 % και άνω (κόκκινο), 120-150% και 100-120% (κίτρινο). Είναι δηλαδή οι 58 Δήμοι από τους 325 συνολικά που από το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν ουσιαστικά τεθεί σε «επιτήρηση».

Ο Δήμος Νάουσας, βρίσκεται στην κατηγορία των 140 Δήμων, και μάλιστα με δείκτη αρκετά κάτω από το 50%! Είναι η καλύτερη απάντηση ότι ο Δήμος μας παρά τη δύσκολη συγκυρία, είναι νοικοκυρεμένος και φερέγγυος.
Και μία παρατήρηση, γενικότερης σημασίας.
Στην ίδια έκθεση του Υπουργείου, οι Δήμοι της χώρας μας συγκριτικά με τις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., οι δαπάνες ως ποσοστό του Α.Ε.Π. είναι μόνο το 3,1% και ως ποσοστό των Δημοσίων Δαπανών μόλις το 5,8% (βρισκόμαστε δηλαδή στις τελευταίες θέσεις πάνω από τη Μάλτα και την Κύπρο).
Και αυτό όταν ο Μέσος Όρος της ΕΕ των 27 χωρών-μελών είναι 17,2 % του Α.Ε.Π. και 33,8% των Δημοσίων Δαπανών.
Τα στοιχεία αυτά πιο απλά υποδηλώνουν ότι, στους δήμους της χώρας μας δίδονται ελάχιστα κονδύλια σε σύγκριση με τους δήμους των άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε. Ακόμη, ότι η λειτουργία των Δήμων ελάχιστα επηρεάζει το δημοσιονομικό χρέος της χώρας μας και ότι η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη μικρότερη δανειακή επιβάρυνση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Αυτά λοιπόν, τα θέτω ως γενικότερο προβληματισμό για την θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας μας, σε σύγκριση με την Ε.Ε.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ

Το διάστημα που διανύσαμε από την αρχή του χρόνου, εκτός από τις αποφάσεις και τις αλλαγές που έπρεπε να κάνουμε για την προσαρμογή στο Πρόγραμμα «Καλλικράτης», προχωρήσαμε και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του Δήμου.
Δεν χάσαμε χρόνο και παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε (γραφειοκρατία, αδειοδοτήσεις κλπ.) βρισκόμαστε σήμερα σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.
Υπάρχουν και έργα που εκκρεμούν, αλλά όπως θα αναφερθώ στη συνέχεια, θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε καλό στάδιο υλοποίησης.
Το επόμενο διάστημα πρόκειται να υλοποιηθούν έργα αναπτυξιακά τα οποία και μεγάλα είναι, αλλά και χρήσιμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

Αποχέτευση και Επεξεργασία Λυμάτων στους οικισμούς Κοπανου, Επισκοπής, Αγγελοχωρίου και Πολυπλατάνου

Το μεγάλο έργο Αποχέτευσης και Επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς Κοπανού, Επισκοπής, Αγγελοχωρίου και Πολυπλατάνου του διευρυμένου Δήμο (Ενότητες Ανθεμίων και Ειρηνούπολης)
Θα ξεκινήσω πρώτα με το έργο αυτό γιατί, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ, στο διευρυμένο Δήμο μας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 16.527.520 ευρώ!!
Καταρχήν, να διευκρινίσω ότι στον αρχικό σχεδιασμό του έργου δεν υπήρχε η Επισκοπή. Δεν είχε γίνει απολύτως τίποτε.
Για να ενταχθεί και η Επισκοπή κάναμε τεράστιο αγώνα δρόμου, που ξεκίνησε πριν αναλάβουμε τη διοίκηση του νέου Δήμου (2-12-2010), ώστε να προλάβουμε τις προθεσμίες.
Θυμίζω ότι στις 14/11/2010 ήταν οι εκλογές. Σε δύο εβδομάδες ετοιμάσαμε το αίτημα (2-12-2010). Υποβάλαμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος το αίτημα να ενταχθεί και η Επισκοπή στους επιλέξιμους οικισμούς του έργου (ως οικισμός με πραγματικό πληθυσμό πάνω από 2.000 κατοίκους). Το αίτημα αυτό το υποβάλαμε με ολοκληρωμένα στοιχεία και πλήρη αιτιολόγηση, Αριθ.πρωτ. 8153/2-12-2010 (βλέπετε το έγγραφο).
Η απάντηση του Υπουργείου από τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων κ. Ανδρέα Ανδρεαδάκη ήρθε ένα μήνα μετά, στις 3/1/2011 και ήταν θετική. Καταφέραμε λοιπόν να εντάξουμε και την Επισκοπή σε αυτό το μεγάλο έργο. 
Μάλιστα, πρόσφατα (27-5-2011) αναρτήθηκε η σχετική Απόφαση στο ΥΠΕΚΑ και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον.
Για να είναι πλήρης και τεκμηριωμένος ο φάκελος του έργου, χρειάστηκε να επικαιροποιήσουμε τα στοιχεία των μελετών και να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.
Δύο μήνες τα στελέχη μας έτρεχαν να προσαρμόσουν και να επικαιροποιήσουν τις μελέτες που είχαν πάρα πολλές ελλείψεις. Όπως π.χ. δεν είχε προβλεφθεί δαπάνη για Αρχαιολογικές Έρευνεες της ΙΖ Εφορείας, προϋπολογισμού 750.000 € !!
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι μας παρέδωσαν έτοιμες μελέτες.
Σε αυτούς λοιπόν, που επιμένουν να ισχυρίζονται ότι τα βρήκαμε όλα έτοιμα, θέτω απλά ερωτήματα:
1) Αφού οι μελέτες ήταν έτοιμες από τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2010, γιατί δεν υποβλήθηκαν νωρίτερα; Τι περίμεναν και δεν τις υπέβαλαν οι ίδιοι, αφού η πρόσκληση του ΥΠΕΚΑ ήταν ανοικτή;
2) Γιατί δεν προωθήθηκαν στο Υπουργείο, ενώ είχαν παραδοθεί από τους μελετητές και είχαν παραληφθεί από τα Δημοτικά Συμβούλια των πρώην Δήμων Ανθεμίων και Ειρηνούπολης;
3) Γιατί καθυστέρησαν τόσους μήνες, αφού δήθεν ήταν όλα έτοιμα…;      
Επίσης, δεχθήκαμε κριτική και για τον Οικισμό των Πολλών Νερών. Ο φάκελος του έργου υποβλήθηκε από την πρώην Δημοτική Αρχή των Ανθεμίων μέσω της Ν.Α. Ημαθίας την 1η Νοεμβρίου 2010, επειδή ο Δήμος Ανθεμίων δεν είχε διαχειριστική επάρκεια.
Το αίτημα ένταξης απορρίφθηκε από την Περιφέρεια. Η πρόταση «Αξιολογήθηκε αρνητικά» και οι λόγοι εξηγούνται αναλυτικά στο έγγραφο της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας (Αρ.πρωτ.8841/17-12-2010). Κι αυτό επειδή υπήρχαν πολλές ελλείψεις και δεν προσκομίστηκε παρακαλώ, ούτε απόφαση του Δημ.Συμβουλίου Ανθεμίων!
Μάλιστα, κάποιοι δεν έκαναν τον κόπο τότε να απευθυνθούν στην Δ.Ε.Υ.Α. Νάουσας, που έχει διαχειριστική επάρκεια. Προτίμησαν άλλη οδό. Και τελικά το έργο απορρίφθηκε.
Αυτή είναι η αλήθεια και έχετε στα χέρια σας τα σχετικά έγγραφα  για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Και να σταματήσουν κάποιοι να μιλάνε μόνο για να δημιουργούν εντυπώσεις, ενώ είχαν μεγάλη ευθύνη. Εμείς τους απαντάμε με έγγραφα.  
Επανέρχομαι στο μεγάλο έργο Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων. Το αίτημα με τον πλήρη φάκελο του έργου τον υποβάλαμε από την ΔΕΥΑΝ στην ΕΠΠΕΡΑΑ στις 8-2-2011. (Αρ.πρωτ. 148). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου 13.058.721,27 € (χωρίς τον Φ.Π.Α.).
Ο φάκελος του έργου έχει λάβει θετική γνωμοδότηση από τις Επιτροπές Ελέγχου του ΕΠΠΕΡΑΑ και είναι προς υπογραφή από τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου. Είναι δηλαδή θέμα ημερών να υπογραφεί η απόφαση ένταξης αυτού του μεγάλου έργου υποδομής για την περιοχής μας.
Ο τελικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 16.527.520 ευρώ και περιλαμβάνει:

Τα Εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης καλύπτουν Συνολικό μήκος 41,53 xιλιόμετρα και αναλυτικά είναι:
   Κοπανός: 12.389 μ.
   Επισκοπή: 8.280 μ.
   Αγγελοχώρι-Πολυπλάτανος: 20.861 μ.
Τα Εξωτερικά δίκτυα αγωγών μεταφοράς λυμάτων από τους οικισμούς στην Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων, έχουν συνολικό μήκος 15,7 Km 
Πρόκειται λοιπόν για ένα τεράστιο έργο. Είναι έργο χρήσιμο και αναγκαίο γιατί, επιλύει τα χρόνια προβλήματα αποχέτευσης και με την ολοκλήρωσή του θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, αναβαθμίζοντας το περιβάλλον της περιοχής.   
Επίσης, υποβάλλαμε στις 4-5-2011 και το έργο για το Δίκτυο Αποχέτευσης της Χαρίεσσας, συνολικού προϋπολογισμού 1.449.024,39 ευρώ (χωρίς το Φ.Π.Α.). Βλέπετε το σχετικό έγγραφο με το αίτημα. Περιμένουμε τις εγκρίσεις.  
Να προσθέσουμε επίσης στα μεγάλα έργα υποδομών που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης και τα άλλα μεγάλα έργα της Δ.Ε.Υ.Α.Ν., στον παλιό δήμο της Νάουσας, τα οποία έχουν δημοπρατηθεί και θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και είναι:  
Επέκταση και αναβάθμιση εγκατάστασης πόσιμου νερού Νάουσας». Προϋπολογισμός έργου: 1.318.396 € (Δημοπρατήθηκε, πριν 15 ημέρες)
Έργο υδροδότησης Ορεινών Οικισμών Δήμου Νάουσας Προϋπολογισμός έργου:  960.400 € (Δημοπρατήθηκε) και ξεκινάει η υλοποίησή του.  
Ακόμη, στις 5/4/2011, εντάχθηκε και το έργο: Μεταφορά και επεξεργασία Λυμάτων Τοπικής Κοινότητας Στενημάχου. Προϋπολογισμός έργου:  993.530 €.
Με τη δημιουργία της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, ολοκληρώνουμε το μεγάλο έργο αποχέτευσης που έχουμε υλοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια στο Στενήμαχο.  
Αυτά λοιπόν τα τρία έργα έχουν δημοπρατηθεί από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν. Δηλαδή, βρίσκονται στο τελικό στάδιο έναρξης της υλοποίησής τους. Για να φτάσουμε σε αυτή τη φάση χρειάστηκε έγκαιρα ολοκληρώσουμε ως Δήμος, όλες τις διαδικασίες που προβλέπεται (δημοπράτηση, υπογραφή συμβάσεων με τους εργολάβους των έργων κλπ.). Βλέπετε, ότι δεν εξαρτώνται όλα από εμάς αλλά έχουμε να παλέψουμε και με το τέρας της Ελληνικής Γραφειοκρατίας.
Αυτό που τώρα περιμένουμε είναι η συνεδρίαση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προμηθειών, όπως προβλέπεται από νόμο, ώστε να λάβει τις σχετικές τυπικές αποφάσεις και να ξεκινήσουν τα έργα.
 Τα έργα της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. είναι συγχρηματοδοτούμενα από κονδύλια της Ε.Ε. και από εθνικούς πόρους σε ποσοστό 75%. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 25% θα καλυφθεί με ίδια συμμετοχή της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΒΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ “ΕΡΙΑ”

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης Βιομηχανικής Κληρονομιάς, είναι ένα ακόμη μεγάλο έργο, το οποίο υλοποιούμε στο πρώην βιομηχανικό συγκρότημα της «Βέτλανς» (στο επάνω τμήμα: «Βαφεία»,«Καμινάδα»).
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 3.470.312 €. Όπως γνωρίζετε οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012.  
Επίσης, έχουμε δημοπρατήσει και το έργο «Επανάχρηση πρώην Βιομ. κτιρίου Βέτλανς σε Πολυχώρο Πολιτισμού». Ο Προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 4.327.542 €, και το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες και σε αυτό το μεγάλο έργο του Δήμου μας. 
Στο σημείο αυτό θέλω να σας ενημερώσω συνοπτικά για τα έργα του Δήμου μας, με τους σχετικούς πίνακες. (Οι σχετικοί πίνακες σας έχουν δοθεί).
Σε αυτά τα έργα που προανέφερα, και στα οποία τελικός δικαιούχος είναι ο Δήμος μας, προστίθενται και τα έργα που υλοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου Νάουσας, από άλλους φορείς (Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας κ.ά.): 10ο Δημ. Σχολείο Νάουσας (την Τετάρτη υπογράφουμε με τον Αντιπεριφερειάρχη τη Σύμβαση του έργου, του οποίου τη μελέτη εκπόνησε ο Δήμος Νάουσας), Κόμβος Μονοσπίτων, Αντιπλημμυρικά έργα στην τάφρο 66, έργα συντήρησης και ανάδειξης στους Μακεδονικούς τάφους και το Αρχαίο Θέατρο Μίεζας (όπου το 2012 προγραμματίζουμε σε συνεργασία με το «Διάζωμα» και τον κ. Μπένο, συναυλία της «Καμεράτας»).  
Είναι 5 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 6.207.350 €
Σε 33.676.951 € ανέρχεται ο Προϋπολογισμός για τα έργα που έχουν τελικό δικαιούχο το Δήμο μας. Ένα μέγεθος τεράστιο. Έμπρακτα αποδεικνύει τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε μαζί με τους συνεργάτες του, τα στελέχη και το προσωπικό του Δήμου.
Επίσης, στα πιο πάνω έργα του Δήμου μας, προσθέτοντας και τα έργα των άλλων φορέων που θα υλοποιηθούν στην περιοχή μας, αλλά και εκείνα τα έργα που περιμένουμε απάντηση, τότε ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 43.276.301 € !
Αυτό είναι ένα μέγεθος πρωτόγνωρο για τον Δήμο μας.

Και βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η τέταρτη προγραμματική περίοδος (ΕΣΠΑ 2007-2013) δεν έχει ολοκληρωθεί.
Γι’ αυτό, δεν σταματάμε, ούτε επαναπαυόμαστε στα «κεκτημένα» έργα που προανέφερα.
Το επόμενο διάστημα είμαστε σε ετοιμότητα να μελετήσουμε, να σχεδιάσουμε και άλλα έργα, και να διεκδικήσουμε επιπλέον κονδύλια για το νέο Δήμο μας.
Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με την αδιάλειπτη ροή χρηματοδοτήσεων (βλ. «Μνημόνιο»-δανεισμός της χώρας), αλλά και με το προσωπικό στους Δήμους 10 φεύγουν, 1 έρχεται!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Συνεχίζουμε όλα τα προγράμματα Κοινωνικής Μέριμνας, τα οποία υλοποιούνται από την Κ.Ε.Π.Α.Π. Δήμου Νάουσας (Κ.Ε.ΔΗ.ΠΟ.Ν.)
με συνολικό προϋπολογισμό 1.019.374 ευρώ.
Αναλύονται στο σχετικό πίνακα που βλέπετε. Είναι Κοινωνικές Δομές, που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε πολλούς συμπολίτες μας και ευπαθείς ομάδες πολιτών (παιδιά, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι). 
Πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη
Η προσπάθεια και ο αγώνας που δίνουμε για την ανάπτυξη του τόπου είναι συνεχής, παρά τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία.
Θα αναφερθώ σύντομα σε δύο σημαντικές Πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη, που δίνουν το στίγμα της «εξωστρέφειας», το οποίο εφαρμόζουμε ως Δημοτική Αρχή και παράταξη.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΕΡΜΙΟ»

Είναι το φιλόδοξο και οραματικό σχέδιο μας, για την αξιοποίηση του ορεινού όγκου και μια καινοτόμα πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε το 2008, με τους συναδέλφους Δημάρχους των Δήμων που βρίσκονται στο «Βέρμιο». Η αλήθεια είναι ότι μετά τον Αύγουστο του 2010, όταν ο τότε Υφυπουργός Ανάπτυξης υπέγραψε την απόφαση για το Πρόγραμμα «Βέρμιο», λόγω των γενικότερων εξελίξεων στην οικονομία το Πρόγραμμα δεν ενεργοποιήθηκε.
Πρόσφατα (31-5-2011) είχαμε μια θετική και εποικοδομητική εξέλιξη, με τη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στο Γραφείο του Υφυπουργό κ. Ρήγα, με την Δ/ντρια κ. Πλευριτάκη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι-αντιδήμαρχοι της Βέροιας, Κοζάνης, Έδεσσας, ο πρ. Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής (Σ. Ζαμανίδης) και Γ.Δ/ντής της ΑΝΚΟ κ. Γ. Αμανατίδης.
Αποφασίσθηκε άμεσα να οριστούν τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος, και να τεθούν οι προτεραιότητες με έργα που είναι ώριμα να ενταχθούν στο «Βέρμιο»
Το Πρόγραμμα «Βέρμιο», όπως έχω δηλώσει, είναι ένα σημαντικό ΕΡΓΑΛΕΙΟ για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στην περιοχή μας, με ιδιαίτερη έμφαση σε έργα για την ΠΡΑΣΙΝΗ, ΑΕΙΦΟΡΟ Ανάπτυξη.

Πρωτοβουλία Ενδοπεριφερειακής-Διαδημοτικής Συνεργασίας για την ανάδειξη των Αρχαιολογικών χώρων:
«Στις Ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Είναι μια πολιτική πρωτοβουλία που ανέλαβα με τη συνεργασία των συναδέλφων Δημάρχων Βέροιας, Δίου-Ολύμπου και Πέλλας. 
Στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι η ολοκληρωμένη ανάδειξη-αξιοποίηση των σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων της Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας (Αιγές-Βεργίνα, Δίον, Μακεδονικοί Τάφοι-Αρχαίο Θέατρο Μίεζας-Σχολή Αριστοτέλους, Αρχαία Πέλλα) για τη δημιουργία ενός Δικτύου Αρχαιολογικών Μνημείων, ώστε να λειτουργεί ως ένας ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για την αύξηση της Τουριστικής Επισκεψιμότητας στην περιοχή μας.   
Το πρώτο βήμα, θα γίνει με τη διοργάνωση Ημερίδας, το Σάββατο 9 Ιουλίου 2011 στο Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους, στο οποίο θα παραβρεθεί μεταξύ άλλων και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Σημαντικότερες Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

Το διάστημα από τον Γενάρη μέχρι σήμερα, πήραμε σημαντικές και γενναίες αποφάσεις για ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας.
Πρώτα, είναι το ζήτημα του Νοσοκομείου Νάουσας. Το φθινόπωρο του 2010 υπήρχαν φήμες και δημοσιεύματα ότι το Νοσοκομείο θα κλείσει ή θα μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας. Τότε ξεκινήσαμε έναν συνεχή αγώνα διεκδίκησης ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο υποβάθμισης των υπηρεσιών. Φέραμε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, και αποφασίσαμε να διατρανώσουμε τον αγώνα μας με σειρά ενεργειών, που κορυφώθηκε στις 7-2-2011, με το μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώσαμε με τη στήριξη των φορέων της πόλης.
Ήταν το μεγαλύτερο που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες.
Βέβαια κάποιους ενοχλήσαμε, αλλά μπροστά στα συμφέρον του τόπου και στο ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ. Ήμασταν συνεχώς στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Και συνεχίζουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Παρέδωσα ολοκληρωμένο φάκελο με επιχειρήματα και τεκμηριωμένα στοιχεία στον επικεφαλής της Αρμόδιας Επιτροπής του Υπουργείου κ. Λιαρόπουλο, και κατέστησα σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε οποιαδήποτε απόφαση που θα υποβαθμίζει το Νοσοκομείο της πόλης μας, το οποίο με την 70χρονη ιστορία του, έχει καταξιωθεί για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει, αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της πόλης, και έχει δημιουργεί με δωρεές των ίδιων των Ναουσαίων.  
Υπάρχουν επίσημες διαβεβαιώσεις και από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας ότι το Νοσοκομείο δεν κλείνει, ενώ όπως γνωρίζετε δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι προτάσεις του Υπουργείου για τις συγχωνεύσεις των Νοσοκομείων.
Για το ζήτημα αυτό έγινε εκτενής συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή του Δ/ντή της 4ης ΥΠΕ κ. Ζηλίδη.
Από το βήμα αυτό θα επαναλάβω τη θέση μας:
Εμμένουμε στην απόφαση και τη σταθερή θέση μας: Ζητούμε τη Συνέχιση λειτουργίας του Νοσοκομείου και την Αναβάθμισή του με τη δημιουργία Μονάδας Φυσικής Αποκατάστασης.

Κυκλοφοριακή Μελέτη (Α΄Φάση)

Ολοκληρώθηκε η Α’ φάση της Κυκλοφορικής Μελέτης και της δημιουργίας τριών κόμβων στη Νάουσα. Η μελέτη παρουσιάσθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο (20/4).
Η διαπαραταξιακή επιτροπή που συστήσαμε, υπέβαλλε στους μελετητές τις προτάσεις της ώστε να ληφθούν υπόψη στο επόμενο στάδιο της Κυκλοφοριακής Μελέτης.  Θεωρούμε ότι η Κυκλοφοριακή Μελέτη σε συνδυασμό με τη δημιουργία του Υπογείου Πάρκινγκ στην Πλατεία Καρατάσου (όταν ξεπεραστούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις από το Υπ. Περιβάλλοντος) θα δώσουν δραστικές λύσεις στα γνωστά προβλήματα κυκλοφορίας και στάθμευσης ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης.

Χωροθέτηση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Η χωροθέτηση του Σταθμού μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή «Σκορπιός» της Κοινότητας Μονοσπίτων συζητήθηκε και αποφασίσθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο (23-5-2011).
Ήταν η πιο ρεαλιστική και υλοποιήσιμη επιλογή που είχαμε. Η δημιουργία του Σ.Μ.Α. επιβάλλεται να γίνει άμεσα, χωρίς καθυστέρηση γιατί όπως είναι γνωστό 30 Ιουνίου κλείνουν οι χωματερές σε όλους τους Δήμους, διαφορετικά θα επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα από την Ε.Ε. (34.000 ευρώ για κάθε παράβαση).
Για το σκοπό αυτό έχουμε προχωρήσει τις ενέργειες για το κλείσιμο της χωματερής του Δήμου στην «Πλακένια», τη δημιουργία προσωρινού Σ.Μ.Α. στη Νάουσα και τη μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΑΔΑ της Έδεσσας για διάστημα έξι μηνών.
 Η μόνιμη λύση θα είναι ο Σ.Μ.Α. στην περιοχή των Μονοσπίτων, που βρίσκεται κοντά στον οδικό άξονα Νάουσας-Βέροιας και που θα οδηγεί συντομότερα στο ΧΥΤΥ του Νομού, στη θέση «12».
Υπάρχουν αντιδράσεις από κατοίκους των Μονοσπίτων, οι οποίες θεωρώ ότι είναι υπερβολικές. Τα επιχειρήματα για την επιλογή της συγκεκριμένης θέσης τα έχουμε αναλύσει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Να επαναλάβω μόνο ότι, πρόκειται για μια σύγχρονη μονάδα με όλες τις υψηλές τεχνικές προδιαγραφές ασφάλειας. Δεν επιφέρει καμία επιβάρυνση στο περιβάλλον και στους συμπολίτες μας των Μονοσπίτων.
Όπως βλέπετε και στον χάρτη, βρίσκεται τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα έξω από τα Μονόσπιτα, στην περιοχή «Σκορπιός» κοντά στα όρια με τον οικισμό Αγίου Γεωργίου. Η έκταση των 8 στρεμμάτων που θα χρειαστεί βρίσκεται σε έκταση 800 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Δήμου Νάουσας (δηλ. είναι το 1% της συνολικής έκτασης). 
Ακόμη, δεν θα προκαλεί και καμία όχληση στα Μονόσπιτα, αφού τα κοντέϊνερ δεν θα διέρχονται μέσα από την κοινότητα. Η εμπειρία στην πράξη από τη λειτουργία ανάλογων ΣΜΑ στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα κ.λπ., είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και δεν επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των πολιτών. Θέλω να διαβεβαιώσω ρητά και κατηγορηματικά: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΗΡΩΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

Η δημιουργία του «Μνημείου Ηρώων» στο πλακόστρωτο του Δημοτικού Πάρκου, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν κατά τον εορτασμό της Επετείου του Ολοκαυτώματος της Νάουσας, και η ψήφιση από την Βουλή του Ν.3852/2010 (Πρόγραμμα «Καλλικράτης») με την οποία και τυπικά καθιερώνεται η επωνυμία ΔΗΜΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ, είναι δύο συμβολικές πρωτοβουλίες που έγιναν αυτό το διάστημα και αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου μας.
Το 1955 είχε αποδοθεί με Β.Δ στη Νάουσα ο τίτλος ΗΡΩΙΚΗ ΠΟΛΗ. Έκτοτε δεν υπήρξε άλλη επίσημη αναγνώριση από την Πολιτεία. Με επιστολή την οποία υπέβαλλα στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση και στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο, στις 17-5-2010 (βλ. την επιστολή με το σχετικό αίτημα), όταν ακόμα το νομοσχέδιο του Καλλικράτη ήταν στη φάση της διαβούλευσης, ζήτησα η επωνυμία του Δήμου Νάουσας να γίνει Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας, όπως κάτι ανάλογο ισχύει και για το Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.
Το ίδιο αίτημα υπέβαλα τον Δεκέμβριο και στους Βουλευτές του Νομού. Τελικά, με το Ν.3979/2011 (ΦΕΚ αρ.138/16-6-2011, άρθρο 44 παρ. 13) καθιερώνεται και επίσημα η επωνυμία ΔΗΜΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ.  

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Κλείνοντας, θα αναφερθώ επιγραμματικά στις προτεραιότητες και τους στόχους της Δημοτικής Αρχής.

Πρώτα είναι τα έργα και οι παρεμβάσεις σε όλο το διευρυμένο Δήμο Νάουσας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής (οδοποιία, αγροτικοί δρόμοι, έργα συντηρήσεων κ.ά.).
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν προβλήματα σε αρκετά σημεία του Δήμου μας. Είναι τα γνωστά προβλήματα της καθημερινότητας (λακκούβες, διανοίξεις δρόμων, λάμπες κλπ.).
Τα γνωρίζουμε, τα έχουμε καταγράψει και το επόμενο διάστημα μαζί με τους Αντιδημάρχους και τους Προέδρους των Κοινοτήτων θα εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε σταδιακά να επιλυθούν όσο το δυνατόν τα περισσότερο, γιατί βέβαια δεν μπορεί να γίνουν όλα.
Αυτή η καθυστέρηση που πράγματι υπάρχει, οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού.
Λόγω του «Καλλικράτη», και των χρονοβόρων διαδικασιών-αποφάσεων που έπρεπε να προηγηθούν (ψήφιση Τεχνικού Προγράμματος, Προϋπολογισμού, Προμήθειες υλικών κλπ.) η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού (8μηνες συμβάσεις) έχει καθυστερήσει πολύ.  Οι 20 θέσεις (οδηγοί, εργάτες, χειριστές μηχανημάτων κλπ.) που έχουμε προβλέψει για το 2011 ακόμα δεν έχουν εγκριθεί από την Περιφέρεια και τον ΑΣΕΠ, ώστε να στη συνέχεια να τις προκηρύξουμε και να στελεχώσουμε τα συνεργεία του Δήμου. Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και μέσα στον Ιούλιο να έχουμε προσωπικό. Δηλώνω ότι οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ. Δεν υπάρχουν «παράθυρα». Και καλώς δεν υπάρχουν, γιατί αυτό είναι το δίκαιο και σωστό.    

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας- “ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ”

Οι αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο πλαίσιο της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ είναι στρατηγικός στόχος μας για την ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ενέργεια και την ενίσχυση των αγροτικής παραγωγής.
Έτσι άμεσα θα προχωρήσουμε:

Στην Ολοκληρωμένη μελέτη για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στο Βέρμιο (Δημοτικό Δάσος). Το επόμενο διάστημα θα εκπονηθεί η σχετική μελέτη από το Α.Π.Θ., ώστε να ξεκινήσουμε βήμα-βήμα τη δημιουργία αιολικού πάρκου σε περιοχή που θα υποδεχθεί ως κατάλληλη, τηρώντας τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους. Στόχος μας να αξιοποιηθεί η αιολική ενέργεια και να έχουμε ενεργειακή αυτονομία ως Δήμος, και τα μεσοπρόθεσμα τα οφέλη από το έργο να αποδοθούν στο κοινωνικό σύνολο, στους συμπολίτες μας.
 Προώθηση-υλοποίηση του έργου Φωτοβολταϊκών στα Ανθέμια. Πρόκειται για ένα μεγάλο και χρήσιμο έργο στο διευρυμένο Δήμο μας. Όπως οφείλαμε, ελέγξαμε τη σύμβαση, που υπογράφηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή των Ανθεμίων. Αυτό είναι λογικό, επειδή πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επένδυση και έπρεπε να διασφαλιστεί η νομιμότητα, η διαφάνεια και η προστασία των συμφερόντων του Δήμου μας. Αυτό οφείλαμε να πράξουμε και αυτό πράξαμε. Όπως ελέγχουμε και κάθε άλλη Σύμβαση (π.χ. Δάνειο για ασφαλτοστρώσεις στην Ειρηνούπολη, έλεγχος αμοιβής μελετητών για το Δίκτυο Αποχέτευσης).
Διαπιστώθηκε ότι και όποιες παραλείψεις υπήρχαν, θεραπεύτηκαν και δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο και η επένδυση μπορεί να προχωρήσει.  
Για την επένδυση αυτή ενημερώθηκαν οι Αρχηγοί των Παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Κάναμε λοιπόν όλες τις θεσμικές ενέργειες ώστε τα πάντα να είναι στο φως της διαφάνειας και της νομιμότητας.
Το έργο αυτό που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της προηγούμενης δημοτικής αρχής των Ανθεμίων, θα το στηρίξουμε και θα το υλοποιήσουμε. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με πρόσωπα.
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γίνει το έργο σωστά.  Είναι χρήσιμο και αναγκαίο και θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στο Δήμο και στους συμπολίτες μας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Νάουσας. Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου. Η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.
Το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο θα είναι σύγχρονο, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του διευρυμένου Δήμου, δίνοντας προτεραιότητα σε έργα και δράσεις για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, σε καινοτόμες και βιώσιμες δράσεις σε όλους τους τομείς.
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο του παλαιού Δήμου της Νάουσας, το οποίο το έχω χαρακτηρίσει «δεξαμενή ιδεών», τώρα στο νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο του νέου Δήμου, θα επικαιροποιηθεί και θα αλλάξει όπου χρειαστεί. Άλλωστε, ο προγραμματισμός είναι μία διαρκής, δυναμική διαδικασία και πρέπει να προσαρμόζεται στις νέες ανάγκες.
Είμαστε λοιπόν ανοικτοί στο διάλογο, σε ιδέες και σε προτάσεις.
Με την ολοκλήρωσή του το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Διευρυμένου Δήμου Νάουσας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν από την ψήφισή του στο Δημοτικό Συμβούλιο. 
Υλοποίηση των ενταγμένων συγχρηματοδοτούμενων έργων και των έργων του Τεχνικού Προγράμματος. Είναι τα έργα του ΕΣΠΑ στα οποία έχω αναφερθεί, και βέβαια τα έργα του Τεχνικού Προγράμματος.
 Πρωτοβουλίες και μέτρα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν θα μείνουμε απαθείς. Θα στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή, εξαντλώντας τα περιθώρια που υπάρχουν και μπορούμε να εφαρμόσουμε θεσμικά ως Δήμος με τα μέσα και τις δυνατότητες που έχουμε.   
Στην κατεύθυνση αυτή μεταξύ των άλλων δράσεων (Κοινωνικά Προγράμματα, ενίσχυση όπου μπορούμε ευπαθών κοινωνικών ομάδων μέσω του Ιδρύματος Χριστ. Δημούλα, την Εκκλησία, Σωματεία κλπ.) θα συμμετέχουμε στο Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Θα συμμετέχουμε ως συμπράττων  φορέας, γιατί Δικαιούχος δεν μπορεί να είναι ο Δήμος. Σκοπός είναι η προσφορά κοινωνικής εργασίας στο Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου από άνεργους συμπολίτες μας, όπως προβλέπεται από το Πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας. Στο Δημ. Συμβούλιο της 22/6/2011 θα πάρουμε τη σχετική απόφαση που θα αφορά 300 άτομα για 5μηνη σύμβαση σε 3 φάσεις με έναρξη το Σεπτέμβριο. Θα δίδεται επίδομα κοινωνικής εργασίας 625€ και ασφάλιση (φορέας προγράμματος ΙΝΕ-ΓΕΣΕΕ).
Επίσης, για το πρόβλημα της Νηματουργίας Βαρβαρέσος Α.Ε. έστειλα σχετική επιστολή-αίτημα στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και ζήτησα από τον Υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη να εξαντλήσει κάθε όριο ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της η βιομηχανία, που απασχολεί πάνω από 200 συμπολίτες μας, και είναι γνωστή η μεγάλη προσφορά της στην τοπική οικονομία.     
Η αλήθεια είναι ότι η Συνέντευξη αυτή, δίνεται σε μία πολύ δύσκολη καμπή. Δεν είναι ώρα να για μεγάλα λόγια και υποσχέσεις, όπως και προεκλογικά έλεγα. Οφείλουμε να σεβαστούμε τις δυσκολίες που βιώνει ο τόπος.
Όλοι εμείς που υπηρετούμε τον τόπο από τη θέση και το ρόλο που θα εμπιστεύθηκε ο λαός, κρινόμαστε από τις πράξεις, την προσπάθεια, το ήθος και τη συνέπεια.  
Πάνω απ’ όλα προέχει η ενότητα και η συναίνεση. Χρειάζεται συστράτευση όλων και πολλή δουλειά. Δεν μπορεί μόνος του ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο να τα λύσει όλα.
Δεν είμαστε τέλειοι. Κάνουμε και λάθη. Όταν καθημερινά καλούμαστε με τους συνεργάτες μου να πάρουμε δεκάδες αποφάσεις για μικρά και μεγάλα ζητήματα είναι φυσικό να γίνονται και λάθη.   
Χρειάζεται ο καθένας μας και όλοι μαζί, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να σταθούμε αλληλέγγυοι στα δύσκολα προβλήματα της εποχής μας.
Με συλλογική προσπάθεια, χωρίς πολλά λόγια, αλλά με πολλή δουλειά.
Σύνθημά μας είναι το: ΨΗΛΑ ΤΟΝ ΠΗΧΗ, ΧΑΜΗΛΑ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ 
Καλύτερα μια οργιά έργο, από έναν τόνο θεωρία".   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου