Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

«Έρευνα Αξιοποίηση Σύγχρονης Τεχνολογίας στις Βιβλιοθήκες του Νομού Ημαθίας»





Επιστημονική ημερίδα και παρουσίαση του ερευνητικού έργου με τίτλο «Έρευνα Αξιοποίησης Σύγχρονης Τεχνολογίας στις Βιβλιοθήκες του Νομού Ημαθίας»  θα πραγματοποιηθεί στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων της  Νάουσας, την Κυριακή 10 Ιουλίου 2011 και ώρα 7:00 μ.μ.
Η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας στις 15 Δεκεμβρίου του 2009, μετά και την σύμφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχη Ποντίων της Νάουσας, ανέθεσε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος, με τίτλο «Έρευνα Αξιοποίησης Σύγχρονης Τεχνολογίας στις Βιβλιοθήκες του Νομού Ημαθίας».
  Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας είναι κάτοχος της ανοικτής στο κοινό Εθνικής Βιβλιοθήκης του Φροντιστηρίου της Αργυρουπόλεως του Πόντου ‘ο Κυριακίδης’. Το Φροντιστήριο της Αργυρούπολης ιδρύθηκε το 1723 και  υπήρξε σπουδαίο εκπαιδευτικό κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού της επαρχίας της Χαλδίας. Η σημαντική του Βιβλιοθήκη αποτελούνταν από χειρόγραφα και σπάνιες εκδόσεις  βιβλίων των  ανθρωπιστικών αλλά και των θετικών επιστημών. Οι Αργυρουπολίτες πρόσφυγες εγκαθίστανται στη Νάουσα το 1924, μεταφέροντας  μαζί τους, με μεγάλες δυσκολίες και τη Βιβλιοθήκη του Φροντιστηρίου. Σήμερα διασώζονται 972 τόμοι, οι οποίοι φυλάσσονται στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας.
   Σκοπός του προγράμματος υπήρξε η ψηφιακή φωτογράφηση και στην συνέχεια η καταχώρηση στην ψηφιακή βάση του Α.Π.Θ Ψηφιοθήκη http://invenio.lib.auth.gr/ της Εθνικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Αργυρουπόλεως του Πόντου ‘ο Κυριακίδης’  http://www.efxinoslesxi.gr/index.htm. Στόχος του είναι η τεκμηρίωση, διατήρηση προβολή και ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς της ανατολής στην διεθνή κοινότητα. Η βάση δεδομένων που φιλοξενεί τα ψηφιοποιημένα παλαίτυπα υποστηρίζει όλα τα διεθνή βιβλιοθηκονομικά πρότυπα και είναι αναζητήσιμη μέσω του διαδικτύου. Το έργο συνέβαλε στην προστασία των βιβλίων από την φθορά, με την αγορά 500 ειδικών αντιόξινων κουτιών. Για την προβολή της Βιβλιοθήκης δημιουργήθηκαν και θα διανεμηθούν δωρεάν πεντακόσιοι (500) Οπτικοακουστικοί Δίσκοι (DVD), με τίτλο « Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας και η  Εθνική Ιστορική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως του Πόντου». Επιπλέον, η Βιβλιοθήκη της Εύξεινου Λέσχης Ποντίων της Νάουσας στην οποία και εγκαταστάθηκε ένας Ψηφιακός Σαρωτής Βιβλίων (Bookscanner) μετά και την συνεργασία της με την Μονάδα Ψηφιοποίησης της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απέκτησε σημαντική τεχνογνωσία στο τομέα της ψηφιοποίησης. Με την ολοκλήρωση του έργου προσφέρεται η δυνατότητα σε κάθε πολίτη η ερευνητή   ελεύθερα μέσω του διαδικτύου, να έχει πρόσβαση και να διαβάσει τα ψηφιακά βιβλία και χειρόγραφα της βιβλιοθήκης, που αποτελούν σπάνια δείγματα παιδείας του ελληνικού πολιτισμού της ανατολής με εξαιρετική εθνική, επιστημονική και πολιτιστική αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου