Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Άμεση αξιοποίηση της πρώην περιφερειακής αγοράς της Κουλούρας ζητά το Επιμελητήριο Ημαθίας


PDF Εκτύπωση E-mail

Επαναφέροντας με ένταση την, διατυπωμένη εδώ και χρόνια, πρότασή του για παραχώρηση της πρώην περιφερειακής αγοράς της Κουλούρας, το Επιμελητήριο Ημαθίας έχει αποστείλει πρόσφατα σχετική επιστολή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μια επαναφορά που τονίζει την αναγκαιότητα άμεσης αξιοποίησης του χώρου και των εγκαταστάσεων και ταυτόχρονα καταγγέλλει τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων που επί τόσα χρόνια επέλεξαν να αφήνουν την αγορά της Κουλούρας να ρημάζει εγκαταλελειμμένη, απαξιώνοντας έτσι στην ουσία δημόσια περιουσία.
Το αίτημα έχει αλλάξει αποδέκτη, καθώς από την αρχή του 2011 το 51% της «Αμάλθεια Α.Ε.», της εταιρίας που διαχειρίζεται την πρώην περιφερειακή αγορά, έχει περάσει από την πρώην Νομαρχία στην Περιφέρεια. Και πλέον απαιτείται μεγαλύτερη και πιο συντονισμένη δράση από όλους τους φορείς της Ημαθίας ώστε να επιτευχθεί η αξιοποίηση της αγοράς της Κουλούρας.  
Το Επιμελητήριο εξακολουθεί να πιέζει, ζητώντας να του παραχωρηθεί η χρήση των εγκαταστάσεων της αγοράς ή να του μεταβιβαστούν μετοχές της «Αμάλθεια Α.Ε.». Η πιο πρόσφατη ενέργεια της διοίκησης του Επιμελητηρίου προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επιστολή που έστειλε πριν από ένα μήνα ο πρόεδρος και η οποία δεν έτυχε της ανάλογης ανταπόκρισης από την Περιφέρεια. Η προτεινόμενη αξιοποίηση περιλαμβάνει τις χρήσεις που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα για την αγορά της Κουλούρας και η σχετική μελέτη σκοπιμότητας (στέγαση τελωνείου, χημείου, κτηνιατρείου και άλλων υπηρεσιών ελέγχου, στέγαση ιδιωτικών ή δημοσίων υπηρεσιών υποστήριξης των εξαγωγών-εισαγωγών, υποκαταστήματα τραπεζών, χώρους εστίασης, συνεργεία αυτοκινήτων κ.ά.). Σαν πρώτη δράση, προβλέπεται να μεταφερθεί εκεί άμεσα το Τελωνείο Βέροιας, ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά-συγχώνευσή του με αυτό της Σκύδρας. Μάλιστα, εξαγωγικοί φορείς και εκτελωνιστές είναι διατεθειμένοι να συνεισφέρουν για την ολοκλήρωση των εργασιών στις κτιριακές εγκαταστάσεις. Εκτός αυτού, το Επιμελητήριο έχει προωθήσει και την ένταξη της αγοράς σε πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με το πρόγραμμα «Agropolis».
Για το θέμα δόθηκε συνέντευξη τύπου από τον πρόεδρο κ. Νίκο Ουσουλτζόγλου και μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ημαθίας, παρουσία του βουλευτού κ. Αθ. Γικόνογλου (εκπρόσωπο είχε στείλει και ο βουλευτής κ. Άγ. Τόλκας), του διευθυντού του Τελωνείου Βέροιας κ. Βασίλειου Μπόνου και εκτελωνιστών. Παραβρέθηκαν ο γραμματέας του επιμελητηρίου κ. Βασίλης Πετρομελίδης, τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Γιώργος Μπιζέτας, Μιχάλης Τρανίδης, Θωμάς Χαρίσης, Στέργιος Πέτκος, το επίτιμο μέλος του Επιμελητηρίου κ. Κων/νος Μπλάντας και οι εκτελωνιστές κ.κ. Ν. Θεοδοσιάδης και Δημ. Ταμπακόπουλος.  Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του προέδρου του Επιμελητηρίου στην αναγκαιότητα άμεσης εξεύρεσης στέγης για το Τελωνείο Βέροιας, ώστε να αποφευχθεί η απομάκρυνσή του από τη Βέροια (πιθανόν να συγχωνευτεί με της Σκύδρας με το επιχείρημα της περικοπής εξόδων, λόγω του ότι το Τελωνείο Σκύδρας διαθέτει ιδιόκτητο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών). «Είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να βρούμε χώρο για να εγκαταστήσουμε το τελωνείο, καθώς σήμερα στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτίριο (50.000 ευρώ ετησίως το ενοίκιο) και, τώρα που το κράτος κάνει περικοπές δαπανών, το πιθανότερο είναι η μεταφορά του στη Σκύδρα», τόνισε ο κ. Ουσουλτζόγλου προτείνοντας να στεγαστεί σε ένα τμήμα των εγκαταστάσεων της αγοράς της Κουλούρας (500-600 τ.μ.). Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η επιβάρυνση που θα προκύψει στο κόστος των μεταφορικών από τη μεταφορά του τελωνείου στη Σκύδρα εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 2 εκ. ευρώ, ενώ σημαντικός θα είναι και ο κίνδυνος ατυχημάτων λόγω της αύξησης του όγκου κυκλοφορίας των οχημάτων στο δρόμο Βέροιας-Σκύδρας. «Είναι ντροπή για τον μεγαλύτερο εξαγωγικό τόπο της χώρας να μην έχει τελωνείο», είπε.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε επίσης, στο πλαίσιο της συνέντευξης, και σ’ ένα άλλο θέμα. Τη συγχώνευση 4 οργανισμών – ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛΟΓΑΚ, ΟΠΕΓΕΠ, ΕΘΙΑΓΕ – εκ των οποίων, όπως είπε, ο μόνος αυτοχρηματοδοτούμενος είναι ο ΕΛΟΓΑΚ. Και, παρότι η παραγωγή κρεάτων και γαλακτοκομικών που ελέγχει και πιστοποιεί ο ΕΛΟΓΑΚ, προέρχεται κατά το 70% από την Ημαθία, ούτε μία διεύθυνση του νέου συγχωνευμένου οργανισμού δεν γίνεται στην Ημαθία. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου ζήτησε από τους βουλευτές του νομού μας, σε συνάντηση που είχε μαζί τους την Κυριακή, να φροντίσουν ώστε να γίνει και μία διεύθυνση (τουλάχιστον της Κεντρικής Μακεδονίας) στην Ημαθία.
Ο κ. Γικόνογλου μετέφερε τη διαβεβαίωση των τριών συναδέλφων του να παρέμβουν πριν φτάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή.   
Πηγή: εφημερίδα «Μακεδονική», της Κικής Καππάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου