Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Άρχισαν τα προεόρτια. Πρόστιμα 94 χιλ. ευρώ στον ΕΣΔΑ Ημαθίας


Στις 15-4-2010, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π), έκανε αυτοψία στην χωματερή στον Αλιάκμονα. Όπως αναφέρεται σε έγγραφό της προς την Περιφέρεια και εισηγείται το πρόστιμο στις 3-6-2011, « Ο ΕΣΔΑ Ημαθίας, υπόχρεος φορέας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων Νομού Ημαθίας, δεν ελάμβανε τα στοιχειώδη και αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από την λειτουργία του ΧΑΔΑ…».
Διαπιστώθηκαν από την αυτοψία, τέσσερις παραβάσεις, για τις...οποίες έγινε η εισήγηση για το πρόστιμο. Οι αρνητικές διαπιστώσεις, ήταν επτά. Διαπιστώσεις, πολύ λιγότερες από όσα τόσα χρόνια καταγγέλλει η Οικολογική Ομάδα Βέροιας.
Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει το τελικό πρόστιμο.
Θα επιμεριστεί το ποσό από τον ΕΣΔΑ ανάλογα σε όλους τους τέως Δήμους της Ημαθίας ή σε όσους χρησιμοποιούσαν την χωματερή;
Θα στραφεί κάποιος φορέας ή πολίτης κατά του ΕΣΔΑ;
Η ανεπάρκεια ή η αδιαφορία του οργάνου αυτού και κύρια των Προέδρων του, θα μείνει στα αζήτητα;
Θα πληρώσει ο Δημότης σε χρήμα την κατάσταση που οδήγησαν την υπόθεση των απορριμμάτων;
Υπάρχει κάποιος Δήμαρχος που θα ενημερώσει τους Δημότες για το πόσα χρήματα ήρθαν στον ΕΣΔΑ και που διατέθηκαν;
Μέχρι πότε όλοι ανεξαιρέτως οι Δήμαρχοι κρατούν επτασφράγιστο μυστικό την διαχείριση εκατομμυρίων ΕΥΡΩ από τον ΕΣΔΑ; Ποιος προστατεύει ποιόν;
Που πήγανε τόσα χρήματα εάν δεν πήγανε σε «στοιχειώδη και αναγκαία μέτρα…»;
Η εγκληματική αδιαφορία του ΕΣΔΑ, οδήγησε σε σοβαρότατη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της Δημόσιας υγείας και τώρα και σε οικονομική αιμορραγία. Μόλις το προηγούμενο Σάββατο, στις 11-6-2011, πήρε ακόμη μια φορά φωτιά, άλλη παράνομη χωματερή δίπλα στον Αλιάκμονα, στην περιοχή της Μέσης. Τώρα με την άνοδο της θερμοκρασίας, σειρά έχει η χωματερή στο Μετόχι. Η κατάσταση είναι χειρότερη από κάθε άλλη φορά αφού, στο σύνολο της χωματερής τα σκουπίδια δεν είναι καλυμμένα με χώμα.
Με την ευκαιρία αυτή να πούμε ότι η διαχειριστική αρχή, πήγε για έλεγχο στα Ριζώματα στις 15-6-2011, για τον βιολογικό καθαρισμό και ότι ακόμη γίνεται έρευνα από τον εισαγγελέα για την χωματερή, ορίζοντας μάλιστα και πραγματογνώμονα. Αυτό σημαίνει ότι και δικαστική συνέχεια.
Ωστόσο, τέλος Ιουνίου, κλείνουν οι χωματερές και τότε θα γιγαντωθεί το πρόβλημα από την ανεξέλεγκτη απόθεση, όπου βολεύει τον καθένα.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου