Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

"Πατριωτικό ανάστημα". Γράφει ο Ηλίας Αλιτζανίδης, πρόεδρος του πολ. συλλόγου Λευκαδίων "Τα Ανθέμια"



Τέλη Ιουνίου 2007 ο Δήμος ΙΖΜΙΤ (Νικομήδειας) της Τουρκίας διοργανώνει διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών. Συμμετέχουν συγκροτήματα από οχτώ χώρες. Ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων «ΤΑ ΑΝΘΕΜΙΑ» συμμετέχει ως εκπρόσωπος της Ελλάδος.Δεύτερη ημέρα ώρα 7 μ.μ. η καθιερωμένη παρέλαση των συγκροτημάτων  με τις εθνικές τους σημαίες για να αρχίσει το φεστιβάλ. Ο σύλλογός μας παρελαύνοντας με την Ελληνική σημαία διασχίζει δρόμο 3 χιλιομέτρων για να φθάσει στο
χώρο των παραστάσεων. Στη διαδρομή πολύς κόσμος παρακολουθούσε την παρέλαση. Τα συναισθήματα τα δικά μας και των θεατών ανάμεικτα. Εύλογο, αφού πρώτη φορά εμείς στην Τουρκία, πρώτη φορά Ελληνικό-Ποντιακό συγκρότημα στο ΙΖΜΙΤ, σε μία πόλη που μαζί με την περιφέρειά της αγγίζει το 1.500.000 πληθυσμό. Πρώτη παράσταση του συλλόγου. Στην αρχή σιωπή, αμέσως όμως με την είσοδο της ομάδας μας με το χορό Κότσαρι και τους ήχους της Λύρας, τη σιωπή διαδέχθηκε θερμό χειροκρότημα. Αυτό ήταν, από την επόμενη ημέρα η Ελληνική ομάδα ήταν η πιο δημοφιλής από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ με θερμά σχόλια από τις εφημερίδες και το κοινό. Συνεχίσαμε με 2-3 παραστάσεις την ημέρα, αφού όλοι ζητούσαν το Ελληνικό συγκρότημα. Η θερμοκρασία 38-40 βαθμοί. Η φιλοξενία των διοργανωτών πολύ καλή.
Την 5η ημέρα μας ενημέρωσαν ότι, την επομένη το πρωί ο σύλλογος θα έκανε παρέλαση μαζί με τις υπόλοιπες χώρες, μπροστά από τις αρχές της πόλης και της περιφέρειας. Λόγω ιστορικής γνώσης διέκρινα ότι η παρέλαση δεν αφορούσε το φεστιβάλ, αλλά τοπική εθνική επετείου. Ζήτησα συνάντηση με το διευθυντή του φεστιβάλ, για να του ανακοινώσω ότι ο σύλλογός μας δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σ΄ αυτήν την παρέλαση. Ταυτόχρονα ενημέρωσα τα μέλη της αποστολής μας, ότι εφόσον δεν μας απαλλάξουν από αυτήν την παρέλαση, την επομένη το πρωί ο σύλλογος θα αποχωρούσε από το φεστιβάλ τρείς ημέρες νωρίτερα, με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες που θα ακολουθούσαν αυτήν την απόφαση. Επικοινώνησα με τον κ. Εμμανουήλ Βαλσαμίδη, φίλο και συνεργάτη με γνώση και εμπειρία σε διοργανώσεις φεστιβάλ. Με συμβούλευσε για το πως θα χειριστώ το θέμα. Με την ευκαιρία αυτή εκφράζω τις ευχαριστίες μου και δημόσια στο πρόσωπο αυτό. `Ωρα 11 το βράδυ, συνάντησα τους εκπροσώπους του φεστιβάλ. Ζήτησα να μας απαλλάξουν από την πρωινή παρέλαση, για το λόγο ότι, η παρέλαση δεν αφορούσε το φεστιβάλ, αλλά τοπική εθνική επέτειο. Στην αρχή παρακάλεσαν για τη συμμετοχή μας στην παρέλαση επικαλούμενοι  ότι ο σύλλογος είναι δημοφιλής στο κοινό και ο Δήμαρχος εξέφρασε τη θερμή επιθυμία να συμμετάσχουμε στην παρέλαση. Στη συνέχεια πίεσαν με διάφορα επιχειρήματα. Ευγενικά, καθαρά, σταθερά και με Εθνική υπερηφάνεια  έμεινα στις θέσεις μας. Η κρίση έφθασε σε υψηλά κλιμάκια του Τουρκικού κρατικού μηχανισμού. Τελικά μετά από τρίωρη διαβούλευση και ώρα 2 μετά τα μεσάνυχτα, μου ανακοίνωσαν, ότι απαλλάσσουν το σύλλογό μας από την υποχρέωση της παρέλασης. Παρέλασαν όλες οι ξένες αποστολές πλην της Ελλάδος.
Παραμείναμε στο ΙΖΜΙΤ συνεχίζοντας τις παραστάσεις. Περίμενα αρνητικές αντιδράσεις από τους διοργανωτές και το Δήμαρχο.
Την επόμενη ημέρα ήλθε η ευχάριστη έκπληξη. Ο σύλλογος έδωσε την παράστασή του και κατέβηκε από την εξέδρα. Αμέσως μετά ο Δήμαρχος της πόλης ζήτησε να ανέβουμε ξανά στην εξέδρα για να δώσουμε και δεύτερη παράσταση. Με αυτήν την κίνηση  αναγνώρισε το δικαίωμά μας για την απόφαση που πήραμε και είχε Εθνικό χαρακτήρα. Μία απόφαση δυσάρεστη για το Δήμαρχο, δύσκολη για εμάς. Μια απόφαση που περιείχε γνώση, ψυχραιμία, ειλικρίνεια, υπομονή και πατριωτική συμπεριφορά και μάλιστα στο έδαφος ξένης χώρας.  
Γιατί τα γράφω αυτά μετά από τόσα χρόνια ;
Οι καιροί δύσκολοι. Κρίση οικονομική και  κοινωνική. Τα εθνικά θέματα στο αβέβαιο. Οι πολιτικοί δεν έχουν την ικανότητα να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας.
`Ερχονται εκλογές. `Αραγε οι πολιτικοί έχουν το σθένος να πάρουν ανάλογες πατριωτικές αποφάσεις, όταν ο λόγος τους εξακολουθεί να είναι ξύλινος, δημαγωγικός, ευκαιριακός και ψηφοθηρικός;

Ηλίας Αλιτζανίδης
Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκαδίων «ΤΑ ΑΝΘΕΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου