Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

Στις εκδηλώσεις της 192ης επετείου του Ολοκαυτώματος ο Σ.Σαρηγιαννίδης


Στις εκδηλώσεις της 192ης επετείου του Ολοκαυτώματος της Νάουσας από τους Τούρκους παραβρέθηκε την Κυριακή του Θωμά ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Στάθης Σαρηγιαννίδης συνοδευόμενος από υπ. περιφερειακούς του συμβούλους.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη λειτουργία στον Ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον χώρο θυσίας των Ναουσαίων γυναικών στους Στουμπάνους και ολοκληρώθηκαν με τα εγκαίνια που νέου πολιτιστικού πολυχώρου στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Βέτλανς.

Ο κ. Σαρηγιαννίδης ανέφερε: «Η σημερινή μέρα μάς ξυπνά μνήμες για την περίοδο εκείνη κατά την οποία παρ’ όλη την ευημερία της η Νάουσα βρέθηκε στο επίκεντρο μιας σημαντικής εξέγερσης στα πλαίσια της Ελληνικής Επανάστασης. Μετά από μια σειρά πολεμικών επιχειρήσεων των ηρώων της Νάουσας με στόχο τη δημιουργία ελεύθερου καθεστώτος στην περιοχή, η πόλη η ίδια πολιορκήθηκε από τα στρατεύματα του Τούρκου Διοικητή Εμπού Λουμπούτ και τελικά έπεσε στις δυνάμεις του εχθρού στις 22 Απριλίου, την Κυριακή του Θωμά του 1822.
Λεηλασίες και σφαγή του πληθυσμού, καθώς και σκηνές αυτοθυσίας από πλευράς των πολιτών της πόλης, ακολούθησαν την ηρωικής της πτώση. Οι γυναίκες προτίμησαν να σκοτωθούν πέφτοντας με τα παιδιά τους στα αφρισμένα νερά του καταρράκτη της Αράπιτσας, παρά να υποταχτούν στον Τούρκο κατακτητή. Δεν είναι τυχαίο ότι για τη συνεισφορά της στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία από τον τουρκικό ζυγό η Νάουσα είναι η μόνη πόλη που φέρει τον τίτλο ‘Ηρωική’, βάσει του Βασιλικού Διατάγματος του 1955. Το παράδειγμα αυτών των γυναικών ας μας δώσει κουράγιο και δύναμη στην προσπάθειά μας στους δύσκολους αυτούς καιρούς που διανύουμε ώστε να βγούμε νικητές.»
Ο κ. Σαρηγιαννίδης δήλωσε επίσης πολύ χαρούμενος για την προσέλευση των πολιτών στις εκδηλώσεις. Κι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «είναι σημαντικότερη η προσέλευση του κόσμου και όχι μόνο των εκπροσώπων της κυβέρνησης, γιατί το έθνος είναι οι πολίτες του και όχι οι κυβερνητικοί μηχανισμοί.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου