Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Ηρακλής Λεφούσης: Κατάθεση ουσιαστικών λύσεων και προτάσεων για να γίνει η Νάουσα «Βιώσιμη Πόλη»




Ηρακλή, στην  μεγάλη ανταπόκριση που έχουν οι ΘΕΣΕΙΣ και οι ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ σου στην ιστοσελίδα σου, θέτεις νέους όρους και προτάσεις για τον δήμο μας. Ένας από αυτούς είναι ο όρος «βιώσιμη πόλη», τι εννοείς;

Η έννοια της βιώσιμης πόλης αναφέρεται σε μια περιοχή της οποίας η “λειτουργία” σχεδιάζεται ή επανασχεδιάζεται λαμβάνοντας υπόψη την οικολογική και την οικονομική της επιβάρυνση προς το περιβάλλον. Η τοπική παραγωγή τροφίμων, η ελαχιστοποίηση της δαπανούμενης ενέργειας, η παραγωγή αυτής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ορθολογιστική διαχείριση του νερού και των αστικών αποβλήτων, η κομποστοποίηση, η ανακύκλωση και η μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά  της βιώσιμης πόλης.

Ακόμη, “Βιώσιμη πόλη” σημαίνει ότι έχουμε μια αρχιτεκτονική και μια στρατηγική για το βιώσιμο σπίτι, για τη βιώσιμη γειτονιά και εν γένει για τη βιώσιμη πόλη ως ένα μέρος ευρύτερου βιώσιμου χωροταξικού σχεδιασμού.  
Μια πόλη δεν γίνεται βιώσιμη μόνον χάριν των υποδομών της και κυρίως δεν ισχύουν το ίδια μοντέλα ανάπτυξης για κάθε περίπτωση. 
Η βιώσιμη πόλη περνά μέσα από την καθημερινότητα ενός τόπου, το βιώσιμο νοικοκυριό, τη βιώσιμη οργάνωση των χώρων εργασίας, των χώρων άθλησης, ψυχαγωγίας κοκ. Όλα τα παραπάνω δύναται να  προκύψουν άμεσα από την εφαρμογή και μόνο ενός απλοποιημένου, δομημένου και ρεαλιστικού σχεδιασμού ανάπλασης των αστικών περιοχών του δήμου μας, αξιοποιώντας στο έπακρο το νέο θεσμικό πλαίσιο και τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 
 
Η Νάουσα μπορεί ν’ αποκτήσει το χαρακτήρα της «βιώσιμης πόλης»;
Μια πόλη σαν την δικιά μας γίνεται πιο βιώσιμη μέσα από τη δυνατότητα των ανθρώπων της να εμπλουτίζουν την καθημερινότητα τους, ν’ αποκτούν εμπειρίες “φύσης”, εμπειρίες αστικού και οικοτουριστικού προορισμού και βελτιωμένων συνθηκών διαβίωσης. Μέσα από τις «ΘΕΣΕΙΣ» μου, που καταθέτω στην ιστοσελίδα μου ( www.iraklislefousis.gr ) εκτιμώ πως μια σειρά από παρεμβάσεις και «έξυπνες» εφαρμογές και λύσεις, όχι μόνο μπορούν να δώσουν τον χαρακτήρα της βιώσιμης πόλης στην Νάουσα, αλλά και να την κάνουν και πρωταγωνίστρια στο νέο περιβάλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
 
Μήπως όμως τελικά η «βιώσιμη πόλη» είναι πολύ φασαρία για το τίποτα;
Το αντίθετο!  Η βιώσιμη πόλη ξεκινά και καταλήγει στον άνθρωπο. Η ορθολογιστική διαχείριση των πόρων επιτυγχάνετε μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αλλά και των νέων δυνατοτήτων που προκύπτουν από την εφαρμογή αντίστοιχων λύσεων σε άλλες πόλεις. Εάν η μεταφορά αυτής της τεχνογνωσίας γίνεται με βάση τα τοπικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες, τότε καταλήγουμε στο να διαμορφώσουμε ένα νέο περιβάλλον ανάπτυξης για έναν τόπο, απόλυτα προσαρμοσμένο στις πραγματικές του δυνατότητες – κάτι που οι προηγούμενες διοικήσεις δεν κατάφεραν. Οπότε την εξεύρεση πραγματικών και εφαρμόσιμων λύσεων για τον τόπο δεν μπορούμε να την χαρακτηρίζουμε … φασαρία για το τίποτα. Απλά χρειάζονται νέες ιδέες και συντονισμένες ενέργειες από δυνατές ομάδες εργασίας.
 
 
Ο Ηρακλής Λεφούσης πόσο μπορεί να συμβάλει στο να αποκτήσει  η Νάουσα τον χαρακτήρα της «βιώσιμης πόλης»;
Θα αποκριθώ με ένα απόλυτο ναι. Θέτω υποψηφιότητα επειδή έχω κάτι να προσφέρω και είμαι από τους λίγους που έχουν καταθέσει ουσιαστικές λύσεις και προτάσεις αλλά και αντιθέσεις από τώρα. ΟΧΙ ΕΥΧΕΣ!
Δεν συμμετέχω στις εκλογές επειδή ανησυχώ μόνο για το μέλλον των παιδιών μου - δηλαδή ποιος δεν ανησυχεί γι’ αυτό; - και δεν επιθυμώ να εκλεγώ επειδή εγγυώμαι διάφορες δυνάμεις ευθύνης, δημιουργίας, αλληλεγγύης και λοιπές αλτρουιστικές δυνάμεις. Κανένας δεν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό.  
Εγγυώμαι όμως, ότι στα σαράντα μου πλέον χρόνια, κατέχω την απαραίτητη γνώση, εμπειρία και ενθουσιασμό για να υπεραμυνθώ της εφαρμογής έξυπνων, βιώσιμων και καταλυτικών λύσεων για τα σύγχρονα προβλήματα του τόπου μας, καθημερινά και μακροπρόθεσμα
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου και θα το διαπιστώσετε από μόνοι σας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου