Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Κοινωνία Πολιτών: Πολιτισμός – Εκπαίδευση – Αθλητισμός (Ο Πολιτισμός ενώνει)


Για την «Κοινωνία Πολιτών», ο Πολιτισμός αποτελεί συστατικό στοιχείο της καθημερινότητας. Είναι πρώτα απ΄ όλα ο σεβασμός και η αλληλοκατανόηση μεταξύ μας, είναι ο τρόπος που αποδεχόμαστε τους άλλους και υποδεχόμαστε τις μειονότητες και τους ξένους, είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον, ο τρόπος που οδηγούμε, ο τρόπος που βαδίζουμε.
Χρειαζόμαστε μια Δημοτική αρχή που με συνέχεια και συνέπεια θα προσδιορίζει τον πολιτισμό ως μοχλό πνευματικής ανάπτυξης και καλλιέργειας. Μια νέα Δημοτική αρχή, που με συνέπεια και διαφάνεια θα συντονίζει και θα διαχέει την πολιτιστική δραστηριότητα σε όλο τον Δήμο. Επειδή ο πολιτισμός ενώνει, δημιουργεί σχέσεις αλληλεπίδρασης, ισχυροποιεί την κοινωνική συνοχή.
 Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουμε:
         Δημιουργία, μέσα από διαβούλευση με τους πολιτιστικούς φορείς, ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού οργάνου με στόχο τον συντονισμό των πολιτιστικών δράσεων στον Δήμο μας.
         Υποστήριξη, αξιοποίηση, αναβάθμιση των υπαρχόντων πολιτισμικών υποδομών και θεσμών.
         Ανάδειξη του ποταμού ως συστατικό στοιχείο αναβάθμισης της καθημερινής ζωής, μέσα από μονοπάτια, εκδηλώσεις για το νερό, εικαστικές παρεμβάσεις και εκθέσεις.
         Έμφαση και ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στη διοργάνωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων.
         Καθιέρωση ετήσιου φεστιβάλ Παραδοσιακής Βαλκανικής Μουσικής.
         Καθιέρωση γιορτών της γειτονιάς. 
         Ενίσχυση των Εικαστικών Εργαστηρίων στο χώρο της Βέτλανς. 
         Υποστήριξη των Συλλόγων και προώθηση συνεργασιών μεταξύ τους, αλλά και με το εξωτερικό.
         Αισθητική αναβάθμιση του Δήμου με έργα καλλιτεχνών.
         Δημιουργία Πινακοθήκης.
         Ανάδειξη, επισκεψιμότητα και προστασία των αρχαιολογικών μας χώρων
         Θεσμική σύνδεση του οίνου με τον πολιτισμό. Διεθνές Φεστιβάλ Σπονδής στον Πολιτισμό.
 Πολιτισμός και Εκπαίδευση. Η Παιδεία, μαζί με τον Πολιτισμό, είναι το μέσο διαμόρφωσης και καλλιέργειας της ανθρώπινης υπόστασης. Στόχος μας είναι τα σχολεία της περιοχής μας να γίνουν σημεία πολιτιστικής αναφοράς. Να συμβάλλουμε ώστε τα παιδιά μας και οι νέοι να διευρύνουν τους ορίζοντες της γνώσης τους, να αντιληφθούν ότι το γνωστικό επίπεδο δεν εξαντλείται στη διδακτέα ύλη, ότι μπορεί να φτάσει πολύ παραπέρα μέσα απ' την καλλιτεχνική έκφραση και τη βιωματική εμπειρία με τις τέχνες, τη φύση, τις ανθρωπιστικές αξίες του πολιτισμού μας.
 Προτείνουμε:
         Ανάπλαση των ελεύθερων χώρων των σχολείων σε χώρους πρασίνου, απελευθέρωση χώρων για τη δημιουργία κήπου ως εργαλείο βιωματικής εμπειρίας και επανασύνδεσης των παιδιών με τη φύση.
         Ενεργοποίηση προγράμματος «Η Τέχνη πάει Σχολείο».
         Εξασφάλιση υποτροφιών από ιδρύματα για εκπαίδευση νέων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου.
 
Άθληση για Όλους. Θεωρούμε δεδομένη τη συνεργασία με τους αθλητικούς φορείς και συλλόγους, τη διευκόλυνση στο έργο τους, την υποστήριξη των αθλητικών γεγονότων και τη διευκόλυνση της συμμετοχής τους στα διάφορα πρωταθλήματα. Προτεραιότητά μας η καλλιέργεια της φιλοσοφίας της άθλησης στην οικογένεια και η παροχή της δυνατότητας στους μεγαλύτερους να αθληθούν. Δεσμευόμαστε για:
         Δημιουργία κόμβων και διαδρομών άθλησης.
         Διαρκή ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία της  άθλησης.
         Ένταξη ειδικών άθλησης σε ένα διαρκές πρόγραμμα του Δήμου.
         Καλλιέργεια στα παιδιά της αγάπης για το βουνό, το ποδήλατο, τα διάφορα αθλήματα με στοχευμένες δράσεις και αθλητικά γεγονότα σε συνεργασία με το σχολείο τους εκπαιδευτικούς και τους αθλητικούς φορείς. 
Περισσότερα στην ιστοσελίδα www.koinoniapoliton.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου