Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Μέλη της Κοινωνίας Πολιτών με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Δημήτρη Ρίζο, συναντήθηκαν με τους εργαζομένους της ΔΕΤ


Στη συνάντηση ο Δημήτρης Ρίζος και τα μέλη της Κοινωνίας Πολιτών εξέφρασαν την θέση της παράταξης για την δημοτική επιχείρηση, χαρακτηρίζοντας την ως ναυαρχίδα της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου που πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσει τη λειτουργία της, με αναβαθμισμένο μάλιστα χαρακτήρα.
 Η ΔΕΤ Νάουσας υπήρξε πρωτοπόρα επιχείρηση στον τομέα του τουρισμού και του επισιτισμού, δημιούργησε συνθήκες τουριστικής ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής, αποτέλεσε και αποτελεί παράδειγμα λειτουργίας στα πλαίσια της συνεργασίας και όχι του ανταγωνισμού με τις υπόλοιπες αντίστοιχες επιχειρήσεις. Έγινε εκτενής αναφορά στα προβλήματα της επιχείρησης που οδήγησαν στην απαξίωσή της, δίνοντας βαρύτητα στην απαγόρευση χρηματοδότησης μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με τις καθυστερήσεις πληρωμών και την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Συμφωνήθηκε από τους παρευρισκόμενους πως η απαξίωση των δημοτικών επιχειρήσεων είναι στοχευμένη πολιτική επιλογή της κεντρικής διοίκησης, που επιθυμεί την εκχώρηση του δημόσιου και δημοτικού πλούτου. Βέβαια, η πολιτική αυτή βρήκε πρόσφορο έδαφος στην περίπτωση ΔΕΤ, όπου μια σειρά κινήσεων της δημοτικής αρχής όχι μόνο δεν προστάτευσαν την δημοτική περιουσία, αλλά επιδείνωσαν την κατάσταση.
 
Η "Κοινωνία Πολιτών" τόνισε ότι στέκεται κάθετα αντίθετη σε κάθε πολιτική αποδυνάμωσης της ΔΕΤ, δεσμεύεται να προστατεύσει με κάθε δυνατό τρόπο τις δημόσιες κτήσεις και να προωθήσει την ανάπτυξή τους. Οι δημοτικές επιχειρήσεις αποτελούν πυλώνα της ανάπτυξης για το Δήμο. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η πίστη για ανάταξη της επιχείρησης με ταυτόχρονη συμμετοχή και δράση της πολιτικής διοίκησης, των εργαζομένων και των πολιτών του Δήμου.
 
Ως "Κοινωνία Πολιτών", πιστεύουμε ότι η ανάταξη της ΔΕΤ έχει άμεση σχέση με την συνολική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Μια αναβάθμιση που δύναται να επέλθει με την χάραξη μιας στρατηγικής στα πλαίσια ενός άλλου, διαφορετικού μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης, που:
 
• Θα έχει ολιστικό χαρακτήρα και θα στηρίζει συστηματικά την αναμόρφωση του τουριστικού προϊόντος και της αγοράς, πέρα από την κλασσική παραδοσιακή δομή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
 
• Θα θέτει τον πολίτη του Δήμου Νάουσας και τις ανάγκες του στο επίκεντρο και θα αξιολογεί τις παρεμβάσεις με κριτήρια κοινωνικής ανταποδοτικότητας και ωφέλειας.
 
• Θα αποτιμά τις δυνατότητες και θα μεριμνά για την προστασία και βιώσιμη αξιοποίηση των τουριστικών πόρων (φυσικών, κοινωνικών, πολιτισμικών κ.α.) της περιοχής μας. Στον σχεδιασμό και την εφαρμογή της στρατηγικής αυτής, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου καλούνται να διαδραματίσουν έναν πραγματικά ουσιαστικό (και όχι απλά διακοσμητικό - συμπληρωματικό) ρόλο.
 
Τέλος, στη συζήτηση εκφράστηκαν απόψεις και προτάσεις των εργαζομένων για την βελτίωση της λειτουργίας της επιχείρησης. Από πλευράς της "Κοινωνίας Πολιτών" υπήρξε η δέσμευση πως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που αποτελούν το κυριότερο κεφάλαιο της επιχείρησης, θα αποτελέσουν την κατευθυντήρια δύναμη για την ανάταξή της.

Προσθήκη νέου σχολίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου