Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα κατακτούν τη Ρωσία

Με ανοδικούς ρυθμούς κινήθηκαν για άλλη μια χρονιά οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία με βασική «αιχμή» τα αγροτικά προϊόντα. Όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την χώρα του Βλάντιμιρ Πούτιν έφτασε τα 394,3 εκατ. ευρώ έναντι 321,75 εκατ. ευρώ το 2010- διαφορά που αντιστοιχεί σε αύξηση 22,6%.



Η επίδοση, πάντως, είναι χαμηλότερη από την αύξηση κατά 37,18% που είχε καταγραφεί στη σύγκριση του 2010 με το 2009.
Κυριότερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας μας προς την Ρωσία παραμένουν οι γούνες, καλύπτοντας το 25,8 επί του συνόλου.
Στη δεύτερη θέση πέρασαν οι συσκευές ενσύρματης τηλεφωνίας σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 127,7% έναντι του προηγούμενου έτους, όπως αύξηση (+216,35%) σημείωσαν και τα ολοκληρωμένα κυκλώματα που ανήκουν στην ίδια διψήφια κατηγορία.
Στην τρίτη θέση βρίσκουμε τις φράουλες και τα ακτινίδια, τα οποία κατέγραψαν εξαιρετική άνοδο της τάξης του 86,9% ξεπερνώντας τα ροδάκινα και τα κεράσια.
Συνολικά, ωστόσο, η κατηγορία των φρούτων (συμπεριλαμβανομένων των εσπεριδοειδών που αυξήθηκαν 371,2% και των μήλων) αθροίζει τα 71,4 εκατ. ευρώ, καταλαμβάνοντας έτσι τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των εξαγωγών μας με μερίδιο 18,12%.
Αξιόλογες επίσης ήσαν και οι αυξήσεις των εξαγωγών μας στα στιλβώματα 36,78%, τα ορυκτέλαια 56,16%, τους ανελκυστήρες (33,86%) και τις συσκευές παραγωγής ψύχους (86,31%) αλλά και ιδιαίτερα στους χάλκινους σωλήνες και στα φύλλα αλουμινίου, κατηγορία η οποία επίσης ιδωμένη συνολικά ξεπερνά τα 9 εκ. ευρώ.

Ελαιόλαδο
Όπως σημειώνει στο έγγραφό της η ελληνική πρεσβεία, είναι αξιοσημείωτη η  σταθερή αύξηση των εξαγωγών του ελαιόλαδου (αν και απέχει αρκετά από τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας μας) όπως επίσης και του μαρμάρου.

Αρνητική έκπληξη τα ψάρια
Αρνητικά σημεία η κατηγορία των ιχθυηρών, η οποία για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια σημείωσε κάμψη αλλά και η συνέχιση της πτώσης των εξαγωγών καπνών.

Αυξημένες οι εισαγωγές δημητριακών
Όσον αφορά τις εισαγωγές από την Ρωσία, αυτές παρουσίασαν μείωση κατά -15,4%. Η πτώση ανάγεται κυρίως στην κατηγορία του πετρελαίου όπου οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 38,72%. Τα λοιπά ενεργειακά προϊόντα (ορυκτέλαιο και φυσικό αέριο) κινήθηκαν ανοδικά. Στην κατηγορία των μετάλλων η εικόνα είναι αμφίρροπη με ακατέργαστο αλουμίνιο και τα απορρίμματα αυτού καθώς και τα ελάσματα σιδήρου ή χάλυβα να καταγράφουν άνοδο ενώ τα παλιοσίδερα, και τα χάλκινα σύρματα πτώση.
Επισημαίνεται η δυναμική εμφάνιση της  κατηγορίας των δημητριακών (σιτάρι, καλαμπόκι και πλιγούρι) που μαζί ξεπερνούν τα 46 εκ. ευρώ.
'Αλλα εισαγόμενα προϊόντα συνιστούν τα ακατέργαστα γουνοδέρματα, το καουτσούκ, τα λιπάσματα, το χαρτί και η ξυλεία.
Γενικά, προκύπτει από τα στοιχεία ότι οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων στην Ρωσία αν και εξαιρετικά μικρές σε μέγεθος εμφανίζουν μεγάλη διασπορά σε είδη.
Στον αντίποδα, οι ρωσικές εξαγωγές στην Ελλάδα αφορούν κατά μεγάλο μέρος σε εξαγωγές προϊόντων ενέργειας και ακολουθούν άλλες πρώτες ύλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου