Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΠΥΡΣΟΥ Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης


Όλα τα συγκροτήματα ήρθαν με πρόγραμμα να δουν κάτι από τον τόπο μας. Και ο ΠΥΡΣΟΣ ήταν έτοιμος να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους. Οι επιθυμίες τους περιστρέφονταν στα θέματα: Θάλασσα, τοπική παραγωγή, άνθρωποι, ιστορία, αρχαιότητες. Οι Μεξικάνοι ήθελαν να δουν επί πλέον τον τάφο του Αλεξάνδρου! και τα Μετέωρα. Έλεγα πάντοτε ότι ένα Φεστιβάλ CIOFF έχει πολυεπίπεδες δράσεις. Είναι έπταθλο. Μαζεύεις από παντού βαθμούς για να πεις: έγινε και φέτος ένα επιτυχημένο Φεστιβάλ.

Φροντίσαμε να μη μείνει ανεκπλήρωτη καμιά επιθυμία των φιλοξενουμένων μας. Υποβάλαμε αίτημα στην αρχαιολογική υπηρεσία να μας ανοίξει τους τάφους και να μας δώσει ελευθέρα είσοδο για τη Βεργίνα. Στο πρώτο αίτημα  η ΙΖ΄ Περιφέρεια ανταποκρίθηκε θετικά, στο δεύτερο στάθηκε αρνητική. Με την επιμονή μας ικανοποιήθηκε μερικώς και το δεύτερό μας αίτημα. Υποβάλαμε, επίσης, την παράκληση να δεχτούν τις αποστολές οι Συνεταιρισμοί μας, ανταποκρίθηκαν και οι δύο, και το ίδιο, ανταποκρίθηκε σε ανάλογο αίτημά μας και το Βαένι.

Ανεμπόδιστα έτρεξε το πρόγραμμα και όλα τα συγκροτήματα πέρασαν από τους τάφους και τη Σχολή του Αριστοτέλη και ξεναγήθηκαν από τον “Teacher” τους. Βούλγαροι, Σέρβοι, Ισραηλινοί, Μαυροβούνιοι, Μεξικάνοι, Αχαιοί. Έμειναν έκπληκτοι μπροστά στον Μεγάλο τάφο και έζησαν συγκινήσεις πρωτόγνωρες στη Σχολή του Αριστοτέλη. Είναι μεγάλη υπόθεση να πατάς στα ίδια χώματα που πάτησαν ο Αριστοτέλης και ο Αλέξανδρος, να κινείσαι στο χώρο που εκείνοι κινήθηκαν.

Κρίμα που δεν προσκλήθηκαν από την Περιφέρεια να περάσουν από τη Βεργίνα εκατό, εκατό, σε τέσσερες μέρες, όλα τα μέλη των Εθνικών αποστολών, αλλά και των εκτός Ναούσης Ελληνικών συγκροτημάτων. Λυπάμαι. Γίνεται χορός εκατομμυρίων ευρώ για διαφήμιση στο εξωτερικό, τον φέρνουμε το λαγό στα πόδια μας και τον κλωτσάμε! Δεν θα ξαναγίνει, είτε γίνει είτε όχι το Φεστιβάλ του χρόνου.

Τελικά πήγαν στη Βεργίνα μόνον οι Μεξικάνοι. Ήθελαν να δουν τον τάφο του Αλεξάνδρου,
όπως λέγανε. Εγώ τους έλεγα αυτό που μέχρι τώρα γνωρίζουμε. Έμεινε το θέμα εκεί, ώσπου
έσκασε σαν βόμβα κάτι που το πληροφορήθηκα μόλις προ ημερών, ότι ο κ. Τριαντάφυλλος Παπαζώης, ιστορικός – ερευνητής - συγγραφέας, ολοκλήρωσε την έρευνά του και επίκειται έκδοση σχετικού βιβλίου του, που αποδεικνύει, όπως λέγει, ότι στον τάφο του Φιλίππου που συλήθηκε από τους Γαλάτες του Πύρου μετέφερε ο Αντίγονος και έθαψε τα οστά του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Θα επανέλθω στο θέμα.

Οι Μεξικάνοι ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα των επισκέψεών τους με τα Μετέωρα. Τα συγκροτήματα όλα γνώρισαν και έναν άλλο τόπο, δικό μας, που και εμείς είναι αλήθεια τον εκτιμούμε. Ο αρχηγός συγκροτήματος, σε ερώτησή μου, πώς τα πέρασαν το μεσημέρι μου απάντησε ότι πέρασαν τέσσερες ώρες στον Παράδεισο, εννοώντας τον Άγιο Νικόλαο. Τέλος: Θάλαττα, θάλαττα! Πέρασαν εκ περιτροπής μια ευχάριστη μέρα, με μπάνιο πρωί και απόγευμα, με φαγητό μεσημέρι βράδυ σε ταβέρνα στην παραλία, στους Νέους Επιβάτες!
.
Έφυγαν όλοι, πιστεύουμε, ευχαριστημένοι. Αν κυκλοφορήσουν στο διαδίκτυο οι φωτογραφίες που έβγαλαν όλοι τους, όπως και πέρυσι, η  προβολή του Φεστιβάλ και της πόλης μας θα είναι πολύ μεγάλη.- Σημ. Ήδη γίνεται χαμός! Ρωσία, Κουαχίλα (Μεξικό), Ινδονησία, Ιταλία, Ουγγαρία στέλνουν τα συγχαρητήριά τους στο Φεστιβάλ της Νάουσας, (an affectionate greeting wishing to follow the triumphs and continue these successes within their prestigious festival).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου