Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με απάντησή της προς τον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητή κ. Γιώργο Παπαστάμκο, υποδεικνύει σειρά διαθέσιμων πόρων που μπορούν βραχυ-μεσοπρόθεσμα να δώσουν βιώσιμες διεξόδους στο τεράστιο πρόβλημα ανεργίας της πόλης και των περιχώρων της Νάουσας. Η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Νάουσα είναι θύμα των αρνητικών επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης, του ανοίγματος του εμπορίου κατά τα τελευταία χρόνια, και της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης.
Ως δράση άμεσης εφαρμογής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκρίνει την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Προσαρμογή στην Παγκοσμιοποίηση. Το Ταμείο διαθέτει ένα μέγιστο ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως με στόχο την παροχή βοήθειας στους εργαζόμενους που χάνουν την εργασία τους, ιδίως στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, προκειμένου να βρουν νέα θέση εργασίας το συντομότερο δυνατό.
Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ παρέχουν χρηματοδότηση την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εθνικές και περιφερειακές αρχές της Ελλάδος για να ανταποκριθούν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν η Νάουσα και άλλες περιοχές. Το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα (ΠΕΠ) για τη Μακεδονία και τη Θράκη για την περίοδο 2007-2013 επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στη χρηματοδότηση (i) παραγωγικών επενδύσεων που συμβάλλουν στη δημιουργία και τη διασφάλιση βιώσιμων θέσεων εργασίας, κυρίως μέσω της άμεσης βοήθειας των επενδύσεων και (ii) της αξιοποίησης του ενδογενούς δυναμικού που θα υποστηρίξει την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, οι στόχοι του εν λόγω περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος εστιάζονται στα εξής: α) στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης μέσω μιας οικονομίας που βασίζεται στη γνώση και στην καινοτομία, β) στην προώθηση της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης μέσω της ορθολογικής περιβαλλοντικής προστασίας και της διαχείρισης των φυσικών πόρων, γ) στην ενίσχυση του ρόλου των αστικών κέντρων και της διαπεριφερειακής οικονομικής συνοχής, δ) στη χρήση του τουρισμού και του πολιτισμού για βιώσιμη ανάπτυξη και ε) στην προαγωγή της ψηφιακής σύγκλισης και της επιχειρηματικότητας. Το ΠΕΠ έχει συνολική χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους 2,675 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Από το ποσό αυτό, τα 1,781 δισ. αντιστοιχούν στην ενίσχυση που παρέχεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Με συνολική συνεισφορά της ΕΕ που ανέρχεται στα 2,260 δισ. από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού παρέχει, μεταξύ άλλων, ενίσχυση για τη βελτίωση της προσαρμοστικότητας του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρήσεων και για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση μέσω ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας, μέσω κατάρτισης και εκ νέου κατάρτισης σε νέες δεξιότητες και ικανότητες, μέσω διαβουλεύσεων κ.ά.
Επιπλέον, το εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα σχετικά με το αποθεματικό έκτακτης ανάγκης διαθέτει χρηματοδότηση από την ΕΕ που ανέρχεται στα 158,8 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και προορίζεται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχουν στο ανθρώπινο δυναμικό οι τοπικές ή τομεακές κρίσεις που συνδέονται με την οικονομική και κοινωνική αναδιάρθρωση ή με το άνοιγμα του εμπορίου μέσω ολοκληρωμένων μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων. Σύμφωνα με την Κομισιόν, στο πλαίσιο του εν λόγω επιχειρησιακού προγράμματος, οι ελληνικές αρχές, οι οποίες έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για την επιβολή και την εφαρμογή των σχεδίων στα επιχειρησιακά προγράμματα, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το ανθρώπινο δυναμικό σε πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Τα σχεδιαζόμενα μέτρα περιλαμβάνουν κατάρτιση σε νέες δεξιότητες, συγχρηματοδότηση θέσεων και υποστήριξη για την αυτοαπασχόληση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου