Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Σημαντική ομιλία από τον σύλλογο "Γλυκιά Ισορροπία"


Την Κυριακή 24 Οκτώβρη ο σύλλογος διαβητικών Ν.Ημαθίας «ΓΛΥΚΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ » υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας οργάνωσε ομιλία με την επιστημονική στήριξη των : ΟΜΗΛΗΤΕΣ
Ε.ΑΝΤΙΦΑΚΟΥ,Ι.ΣΑΡΡΗΣ,Γ.ΚΟΥΛΑΣ,Χ.ΣΑΜΠΑΝΗΣ,Ι.ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΜΑΚΡΥΚΩΣΤΑΣ,Μ.ΜΗΤΚΑ,ΜΠΟΥΡΟΒΑ,Χ,ΚΟΥΤΡΑΣ,Ε.ΒΕΛΛΟΥ, Μ.ΒΕΡΙΩΤΟΥ,Α.ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στην ομιλία υπήρξε μεγάλη συμμετοχή από το κοινό, κυρίως ατόμων νεαρής ηλικίας, που παρακολούθησε με ενδιαφέρον τους ομιλητές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τον πιο οικείο, φιλικό, παιδαγωγικό και απλό τρόπο για την ενημέρωση .
Οι εισηγητές τόνισαν ότι τρία βασικά πράγματα είναι τα πιο σημαντικά για την αντιμετώπιση του διαβήτη:1)ΑΠΟΔΟΧΗ 2)ΜΑΘΗΣΗ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 3)ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, με τελικό αποτέλεσμα την ΠΡΟΛΗΨΗ και σαφώς την ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΛΟΚΩΝ με σωστή διατροφή και καθημερινή ΑΣΚΗΣΗ τουλάχιστον μισής ώρας και με ιδιαίτερη σημασία τον ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟ. Θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην διατροφή τόσο στα παιδιά, όσο και στους μεγαλύτερους γιατί η παχυσαρκία φέρει αυτομάτως την εμφάνιση του διαβήτη. Δεν κληρονομείται άμεσα ,κληρονομείται η προδιάθεση και για την εκδήλωσή της απαιτείται η επίδραση εξωγενών παραγόντων.Χρόνιες επιπλοκές στο διαβήτη τύπου ΙΙ είναι η Μακροαγγειοπάθεια:(στεφανιαία νόσος ,αγγειακά εγκεφαλικά επισόδεια,αρτηριοπάθεια σχηματισμό έλκους κάτω άκρων)και η Μικροαγγειοπάθεια:(αμφιβληστροειδοπάθεια επιπλοκή στα μάτια, νευροπάθεια παραμορφώσεις κάτω άκρων, νεφροπάθεια αυξημένη λεύκωματίνη στα ούρα επιπλοκή στους νεφρούς ,υπέρταση, Λοιμώξεις από βακτήρια και μύκητες με συνέπεια εποπλοκές λεγόμενο το διαβητικό πόδι).Η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη διαβήτη στηρίζεται:α)επίτευξη χαμηλής γλυκοζιωμένης αιμοσφαιρίνης HBA1c<7%,β)πίεση και τριγλυκερίδια σε χαμηλές τιμές,γ)ετήσιες εξετάσεις (βυθός εξέταση ματιών. μικρολευκωματίνη εξέταση νεφρών,triplex εξέταση αγγείων και αρτηριών),και όλα αυτά έχουν σκοπό την έγκαιρη διάγνωση των επιπλοκών. Άτομα υψηλού κινδύνου εμφάνισης διαβήτη θωρούνται αυτά που:α)έχουν υψηλές τιμές γλυκόζης νηστικοί >100 β)γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη κύησης ,οι οποίες θα πρέπει μέσα στην τριετία να κάνουν επανέλεγχο, περίπου το 15% των εγκύων θα εμφανίσει διαβήτη τύπου ΙΙ γ)γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών,δ)υπέρβαρα άτομα. Μία άλλη επιπλοκή που παρατηρείται μετά από χρόνια σε άτομα με διαβήτη είναι οι ενοχλήσεις του πεπτικού συστήματος λεγομένη ως γαστροπάρεση η οποία αντιμετωπίζεται και αυτή με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Κάτι που δεν πρέπει να αμελείται από κάθε διαβητικό είναι ο Εμβολιασμός με το εμβόλιο Ινφλουένζας (κοινό Γρίπης)κάθε φθινόπωρο και του Πνευμονιόκκοκου ανά 5ετία είναι υποχρεωτικός. Κλίνοντας αναφέρουμε πως η σωστή σύνθεση της διατροφής των διαβητικών ,καθορίζεται ως εξής:πρωτεΐνες 1-1,5g/kg επιθυμητού βάρους του ασθενή 20%,50% σε υδατάνθρακες και 30 % σε λίπη των ολικών θερμίδων.
Ο σύλλογος ευχαριστεί και τις εταιρίες BAYER ΕΛΛΑΣ, MEDTRONIC και ABBOTT LABARATORIES που συμμετείχαν ως χορηγοί , καθώς και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας.
Με εκτίμηση

Ο πρόεδρος ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ και το Δ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου