Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Βιο-λογικές κουβέντες: Η σόγια


Οι γιορτές πλησιάζουν και όπως κάθε φορά, πριν από κάποια γιορτή θρησκευτικού χαρακτήρα, πολλοί από μας ακολουθούμε μια περίοδο νηστείας. Το σημαντικό είναι, κατά τη νηστεία, να μην στερούμε τον οργανισμό μας από τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη. Ένα πολύ καλό νηστίσιμο προϊόν, που όμως περιέχει πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά, είναι η σόγια.
Η σόγια είναι εξαιρετικά πλούσια σε πρωτεΐνη, με υψηλή συγκέντρωση καλών λιπαρών οξέων (Ω-6, Ω-3), φυτικές ίνες και βιταμίνες, μέταλλα και νερό. Αποτελεί πηγή των οκτώ βασικών αμινοξέων που δεν παράγει το ανθρώπινο σώμα.
Τα τελευταία χρόνια η σόγια έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων μια που φαίνεται πως η κατανάλωσή της σχετίζεται με μειωμένα περιστατικά καρκίνου όπως μαστού και προστάτη. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, καθώς επίσης και την απέκκριση ουρίας και κρεατινίνης σε μη ινσουλινοεξαρτώμενους διαβητικούς, καθιστώντας την έτσι προτεινόμενο τρόφιμο γι αυτούς. Αυτό όμως που επικεντρώνει το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου είναι η συσχέτιση της σόγιας με το φαινόμενο της οστεοπόρωσης κατά την οποία έχουμε αυξημένη απομάκρυνση ασβεστίου από τα οστά. Μετά την εμμηνόπαυση έχουμε αυξημένα περιστατικά οστεοπόρωσης επειδή παύουν να εκκρίνονται τα οιστρογόνα που συγκρατούν το ασβέστιο στα οστά. Η σόγια περιέχει ισοφλαβόνες οι οποίες μειώνουν τον βαθμό απομάκρυνσης του ασβεστίου από τα οστά.

Τα πολλά πρόσωπα της σόγιας.
Φασόλια σόγιας: Τα χρησιμοποιούμε όπως τα κοινά φασόλια
Σογιάλευρο: Εκτός από πρωτεΐνη περιέχει και όλες τις βιταμίνες Β, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και το απαραίτητο για τον οργανισμό λινολεικό οξύ.
Γάλα σόγιας: Φτιάχνεται από φασόλια σόγιας και μπορούμε να το βρούμε στην αγορά εμπλουτισμένο με επιπλέον ασβέστιο και ισοφλαβόνες, όπως επίσης και σε ποικιλία γεύσεων (φυσική γεύση καθώς και γεύσεις βανίλιας, σοκολάτας, μπανάνας, φράουλας κλπ).
Σάλτσα σόγιας: Φτιάχνεται από φασόλια σόγιας, νερό και αλάτι και νοστιμίζει τα φαγητά.
Σογιέλαιο: Με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, το σογιέλαιο είναι πιο υγιεινό από άλλα σπορέλαια και έχει φυσικά αντιοξειδωτικά.
Κιμάς, κεμπάπ και μπιφτέκι σόγιας: Αντικαθιστούν άριστα το κρέας καθώς δεν περιέχουν τα κρυμμένα λιπαρά του κρέατος.
Τόφου: Μοιάζει με μαλακό τυρί και φτιάχνεται από γάλα σόγιας. Έχει την ικανότητα να απορροφά τις γεύσεις των άλλων συστατικών του φαγητού, μπορεί να ψηθεί, να αναμειχθεί με λαχανικά και τρώγεται ακόμη και καπνιστό!
Περίπου τα 2/3 των συσκευασμένων τροφίμων περιέχουν παράγωγα σόγιας όπως σογιέλαιο, λεκιθίνη σόγιας (σε σοκολάτες, δημητριακά, παγωτά, μαργαρίνες, γλυκά) ή σογιάλευρο. Πρωτεΐνη σόγιας βρίσκεται σε πολλές τροφές όπως αναψυκτικά διαίτης, ζυμαρικά, ξηρές τροφές, μπισκότα κλπ.
Υπάρχει μεγάλη αμφιβολία σχετικά με την κατανάλωση της σόγιας , γιατί πολλοί πιστεύουν πως τα προϊόντα σόγιας που κυκλοφορούν στην αγορά είναι μεταλλαγμένα. Σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και υγιεινής διατροφής θα βρείτε αυτά τα προϊόντα χωρίς χημικά, συντηρητικά ή μεταλλαγμένες ουσίες. Αυτό που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα είναι ότι δεν κινδυνεύουμε τόσο πολύ από τα προϊόντα σόγιας, όσο από τα κρέατα και αλλαντικά, καθώς και το γάλα και τα παράγωγά του, γιατί μεγάλες ποσότητες μεταλλαγμένης σόγιας και καλαμποκιού περιέχονται στις ζωοτροφές για την εκτροφή ζώων που δεν εντάσσονται στην βιολογική κτηνοτροφία.

Bio-μπαξές
Βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα
Στουγιαννάκη 8 (στον δρόμο του ΟΤΕ)
Τηλ.23320 23932 κιν. 693 4141 800
Παναγιώτου Ελένη Τ.Γεωπόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου