Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Συνάντηση με τα αθλητικά σχολεία της Ημαθίας


Συνάντηση με αντιπροσωπεία γονέων και κηδεμόνων μαθητών που φοιτούν στα αθλητικά σχολεία της Ημαθίας είχε σήμερα ο Νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης. Οι γονείς εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους στο Νομάρχη αναφορικά με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τη μη πληρωμή της μεταφοράς των μαθητών από τα σχολεία στα γυμναστήρια, αλλά και για τη διαφαινόμενη υποβάθμιση ή κατάργησή τους, που συνεπάγεται από εκβιαστικά διλήμματα κάλυψης των δαπανών από τους ίδιους. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και οι Διευθυντές Β΄βάθμιας και Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης κ.κ. Φλιτούρης και Διαμαντόπουλος.
Ο Νομάρχης τόνισε ότι τα αθλητικά σχολεία είναι ένας σημαντικός σχολικός και κοινωνικός θεσμός. Κερδήθηκαν με αγώνες και προσφέρουν σημαντικό έργο στον αθλητισμό και την κοινωνία. Χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση του Υπουργείου για τη μη πληρωμή της δαπάνης μεταφοράς στα μέσα της σχολικής περιόδου, πράγμα για το οποίο απέστειλε ήδη έγγραφο στο Υπουργείο και τη Γ.Γ.Α. Δεδομένου ότι η αρμοδιότητα της μεταφοράς μαθητών θα περάσει στους Δήμους από την επόμενη σχολική χρονιά και έχουν ήδη υπογραφεί από τη Νομαρχία οι συμβάσεις μεταφοράς μαθητών της φετινής χρονιάς, ο Νομάρχης πρότεινε στους γονείς να προβούν σε πανελλαδικής μορφής πιέσεις προς την κυβέρνηση για να λυθεί το ζήτημα που αφορά όλα τα αθλητικά γυμνάσια και λύκεια της χώρας για τη φετινή χρονιά. Στη συνέχεια συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος μεταφοράς των μαθητών τουλάχιστον για το διάστημα μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Το κείμενο της επιστολής του Νομάρχη προς την Υπουργό Παιδείας:
«Κυρία Υπουργέ,
Θαρρώ ότι θα έχετε ερεθίσματα και από άλλους συναδέλφους μου Νομάρχες ή Δημάρχους για το ζήτημα των αθλητικών σχολείων, έπειτα από την απόφαση μη πληρωμής της μεταφοράς των μαθητών. Είναι λοιπόν περιττό να σας αναφέρω κι εγώ ότι σήμερα έγινε παράσταση των γονέων στο γραφείο μου και διαμαρτυρία των μαθητών έξω από τη Νομαρχία Ημαθίας και το Δήμο Βέροιας. Οφείλω όμως να σας αναφέρω κάποιες σκέψεις που έρχονται αβίαστα στο νου μου.
Κανένας δεν φαντάστηκε έτσι την επόμενη μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Κανένας δε φαντάστηκε ότι σήμερα, έξι χρόνια μετά, θα συζητούσαμε για την ενδεχόμενη υποβάθμιση ή και κατάργηση του θεσμού των αθλητικών σχολείων στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί ουδέποτε ο αθλητισμός δεν αντιμετωπίστηκε ως ένα από τα κυριότερα μαθήματα στο σχολείο, δεδομένου ότι έχει να κάνει με την υγεία των μαθητών, τον τρόπο ζωής τους μετά το σχολείο, την κοινωνικοποίησή τους και φυσικά τον ευαίσθητο τομέα της πρόληψης κατά των ναρκωτικών. Ουδέποτε δεν δώσαμε ως Πολιτεία την πρέπουσα βαρύτητα στην πρόληψη. Ήμαστε πάντα Επιμηθείς. Και πάντα επικεντρώναμε σε λάθος στόχους. Για τη βιτρίνα, για το εφήμερο. Και οδηγηθήκαμε μοιραία στο σήμερα. Ως πότε όμως θα συνεχίζουμε τα τραγικά λάθη;
Κυρία Υπουργέ,
Επί της ουσίας του θέματος, εκατομμύρια εκατομμυρίων διακινούνται από τη Γ.Γ.Α. και τον ΟΠΑΠ σε επαγγελματικές ομάδες, αλλά το κράτος δηλώνει ανίκανο να χρηματοδοτήσει τα ψίχουλα που ζητά ένας κρίσιμος σχολικός αθλητικός θεσμός για να επιβιώσει. Λυπάμαι πολύ για τις προτεραιότητές μας ως κοινωνία. Χάνουμε το στόχο, χάνουμε τα παιδιά μας, χάνουμε το μέλλον μας. Ελπίζω και εύχομαι να βρείτε τη λύση.

Φιλικά
Κώστας Καραπαναγιωτίδης
Νομάρχης Ημαθίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου