Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ

Στην σύγχρονη εποχή η επιστήμη που κατεξοχήν μελετά την έρευνα – ανάλυση προσωπικοτήτων αλλά και την γενικότερη διαχείριση κρίσεων, προσωπικοτήτων αλλά και την γενικότερη διαχείριση κρίσεων,
καταστάσεων είναι η ψυχολογία λόγω του γεγονότος ότι αυτό που αποτελεί κύριο αντικείμενο μελέτης της είναι ο άνθρωπος και η συμπεριφορά του.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημιουργία και ανάλυση ενός ψυχολογικού προφίλ από τη μία, και ο όρος διαχείριση από την άλλη, στο χώρο της ιστορίας και της πολιτικής, καθώς οι ίδιοι παράγοντες που επηρεάζουν τα δύο προηγούμενα αλλά και τη λήψη αποφάσεων είναι έμψυχοι και αφορούν την δομή, την λειτουργία ενός πολιτικού συστήματος, τον πληθυσμό αλλά και την κατάσταση του εσωτερικού και διεθνούς περιβάλλοντος.



Ωστόσο, λόγω του ότι το εσωτερικό και διεθνές περιβάλλον με την πάροδο του χρόνου αλλάζει διαρκώς, ευνοούνται συνεπώς και αλλαγές στο μυαλό του πληθυσμού στου οποίου όμως αυξάνονται συγχρόνως οι εσωτερικές αναζητήσεις για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών, γεγονός που τον τελευταίο καιρό οδηγεί πολύ συχνά στην αναπόληση άλλων εποχών.
Με βάση λοιπόν αυτό το τελευταίο ανατρέχω στην δεκαετία του ’70 όπου ενώ κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές του τότε δημιουργούσαν δυσαρμονία, ένας έφηβος παραμένει σταθερός στις δικές του θέσεις και απόψεις. Με την ευσυνείδητη ιδιοσυγκρασία που τον διακρίνει προσανατολίζεται σταθερά δίνοντας βαρύτητα στην ενότητα, στην υγιή δόμηση ανθρώπων και καταστάσεων με στόχο την εσωτερική ασφάλεια, την ψυχική ισορροπία και την ατομική προσωπική αυτοπραγμάτωση.
Ο δρόμος για το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν ήταν εύκολος. Συχνά υπήρχαν σταυροδρόμια και διλλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή ήταν η ικανότητα διαχείρισης ποικίλων συναισθημάτων και καταστάσεων, η οποία εστιάζεται από την διάθεσή του να αποδέχεται την ευθύνη του, αλλά χωρίς ταυτόχρονα να υιοθετεί τον ρόλο του θύματος. Με γνώμονα αυτό το τελευταίο κερδίζει το ενδιαφέρον του η νομική και τα κοινά, ενώ αργότερα εκλέγεται για πρώτη φορά Νομαρχιακός Σύμβουλος το 1992 για να φτάσει το 1995 να γίνει αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ημαθίας. Πολύ σύντομα εξοικειώνεται και υιοθετεί αυτό που λέμε κοινωνική αλληλεπίδραση και είναι φανερό ότι κάνει την ατομική, ψυχική του ζωή κομμάτι του κοινωνικού συνόλου, καθώς παρά την προσωπική του εξέλιξη, δεν αλλάζει στάση και αξίες έτσι ώστε να εκλεγεί Δήμαρχος Νάουσας για πρώτη φορά το 2002.
Σε μία εποχή γενικότερης κρίσης και μοναξιάς, ο Τάσος Καραμπατζός κατανόησε και υιοθέτησε το αυτόνομο δικαίωμα όλων της άνευ όρων και ορίων ανοιχτής επικοινωνίας μαζί του, καθώς κατάφερε να ταυτιστεί με τις επιθυμίες και τις ανάγκες των συνανθρώπων του. Παρά το γεγονός ότι η εξουσία και η δημόσια προσοχή έχουν τοξικές επιδράσεις, ο Τάσος Καραμπατζός με γενναιότητα, υπομονή, επιμονή και διαρκή εσωτερικό αγώνα συνεχίζει και εκλέγεται δήμαρχος για άλλες δύο τετραετίες.
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την κοινωνική σταθερότητα και την ισορροπία ενώ διαφυλάσσει από την αστάθεια το κοινωνικό σύνολο προς αποφυγή απρόσμενων καταστάσεων και συμπεριφορών, αφού στα επόμενα χρόνια όποια γεγονότα και αν διαδραματιστούν το σίγουρο είναι ότι θα εμπεριέχουν το στοιχείο της έκπληξης. Για το λόγο αυτό η παρουσία προσωπικοτήτων με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν καθώς και με αποδεδειγμένη την ικανότητα για σχεδιασμό, υλοποίηση και απορροφητικότητα μεγάλων έργων, κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη με σκοπό την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, καθώς δεν είναι καιρός για δοκιμές και πειράματα.
Επειδή λοιπόν οι καιροί αλλάζουν και εμείς πρέπει να προνοούμε για να προλαβαίνουμε τις αλλαγές θα κλείσω με τη φράση: «πηγαίνει κανείς πιο σταθερά και γρήγορα όταν ήδη γνωρίζει τον δρόμο» - εμείς γνωρίζουμε τον Τάσο Καραμπατζό και αυτό είναι το σημαντικότερο. Δήμαρχε καλή επιτυχία!

Κλινική - Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Καραμπινέση Ξένια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου