Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Λαϊκή Συσπείρωση Νάουσας: «Μόνο με αγώνες μπορεί να αλλάξει η κατάσταση»



Η κεντρική ομιλία στην πλατεία Καρατάσου Νάουσας από τον Γ. Καρτσιουνη υποψήφιο Δήμαρχο Νάουσας και Σάκη Τσίτση υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας.

« Φίλες και φίλοι για εμάς στην Λαϊκή Συσπείρωση, που στηρίζεται από το Κ.Κ.Ε, οι εκλογές αυτές έχουν ενιαίο χαρακτήρα. Δεν ξεχωρίζουν, γιατί η βάση των προβλημάτων είναι κοινή. Η αιτία των προβλημάτων εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ένωση μονοπωλίων, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των βιομηχάνων, ξένων και ντόπιων σε συνεργασία και με τις εθνικές κυβερνήσεις. Αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές εφαρμόζονται κεντρικά, μέσω των υπουργείων και περιφερειακά μέσω  της τοπικής διοίκησης, τις περιφέρειες και τους δήμους. Άρα για εμάς είναι αδιάσπαστη η ψήφος, η ψήφος πρέπει να είναι ψήφος στο Κ.Κ.Ε στην Ευρωβουλή, ψήφος στην ΛΑΣ στην περιφέρεια και στον δήμο. Είναι σε τελική ανάλυση η μόνη ρεαλιστική ψήφος κόντρα στην Ε.Ε.
Για τον δήμο μας τώρα, όλο αυτό το διάστημα η δημοτική αρχή συμφώνησε στο θεσμικό πλαίσιο των κυβερνήσεων στα θέματα της τοπικής διοίκησης. Όπως για την μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους, στον Καλλικράτη, στην εφαρμογή των ελαστικών σχέσεων εργασίας, πρώτα και κύρια στις δημοτικές υπηρεσίες. Στην επιβολή φόρων και χαρατσιών με αύξηση τελών. Οι εκάστοτε δημοτικές αρχές δεν διεκδικούν τους κεντρικούς αυτοτελής πόρους, διαχειρίζονται τη φτώχεια, προχωράν σε δάνεια υποθηκεύοντας το μέλλον του δήμου. Προχωράν σε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, μετατρέποντας τις δημοτικές υπηρεσίες, σε δημοτικές επιχειρήσεις και σε τελική ανάλυση στην ιδιωτικοποίηση τους είτε απευθείας, είτε μέσω ΣΔΙΤ, όπως πχ στην καθαριότητα, όπου η ιδιωτικοποίηση θα επιφέρει αύξηση τελών και παράλληλα χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας στους εργαζόμενους της υπηρεσίας. Ο Δήμος έχει επίσης 3 εκατομμύρια δάνεια, οφειλές στην αγορά, σε εργαζόμενους, σε προμηθευτές, σε ιδιώτες. 
Έχουμε εγκατάλειψη κτιριακών υποδομών, έχουμε εγκατάλειψη της οδοποιίας και των αγροτικών δρόμων. Δεν έχουμε αποτελέσματα των ελέγχων της ΤΑΒ, έχουμε απολύσεις εργαζομένων και πληρώνονται μέσω των δικαστηρίων. Στη ΔΕΤ οι εργαζόμενοι είναι 3 μήνες απλήρωτοι, επίσης εφαρμόζεται εκ περιτροπής εργασία. Η Δημοτική αρχή προχώρησε στην εκχώρηση του βουνού, έγινε προσπάθεια ξεπουλήματος τον χειμώνα αλλά δεν βρέθηκε ενδιαφερόμενος. Έγινε όμως παραχώρηση του βουνού μας στις επιχειρήσεις ανεμογεννητριών, στα  φωτοβολταικά, γενικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που βέβαια όλα αυτά θα επιφέρουν αύξηση στην τιμή του ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά και θα καταστρέψουν και το βουνό μας. Στο ζήτημα της παιδείας, της υγείας, του αθλητισμού, της κοινωνικής πρόνοιας, συμφώνησε σε όλα με την κεντρική πολιτική γραμμή. Δηλαδή στην δραστική μείωση της χρηματοδότησης με ότι αυτή επιφέρει, την συρρίκνωση, συγχώνευση σχολείων και βέβαια την ανταποδοτικότητα. Όπου και να πας πρέπει να πληρώσεις, να έχεις εισιτήριο.
Εμείς διεκδικούμε την ψήφο των δημοτών του διευρυμένου δήμου Νάουσας, με την υπόσχεση ότι πρώτα η ψήφος σας δεν θα πάει χαμένη. Θα μείνει εκεί για τον λόγο που την δώσατε. Διεκδικούμε το Δήμο για να παλέψουμε και από αυτή τη θέση για τα συμφερόντα των εργατών, αγροτών, των μικρών μαγαζιών. Για καλύτερη δυνατότητα φρεναρίσματος των αντιλαϊκών πολιτικών, οι οποίες εκπορεύονται όπως είπαμε από την Ε.Ε  σε συνεργασία με τις εθνικές κυβερνήσεις, των περιφερειών και των δήμων. Θα διεκδικήσουμε από καλύτερη θέση, τα λαϊκά δικαιώματα και θα προσπαθήσουμε  για την επιβολή τους. Και ξεκαθαρίζουμε μια ακόμη φορά ότι διεκδικούμε την δημοτική αρχή, γιατί ακούγετε πως ότι δεν την θέλουμε, την διεκδικούμε λοιπόν για να έχουμε καλύτερη δυνατότητα οργάνωσης του λαού, με μαζικότερους, ταξικούς αγώνες που είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσουν σήμερα σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι και όχι να αναθέσουμε την λύση των προβλημάτων σε κάποιους σωτήρες που έχουν τις γνωριμίες ή μέσον. 
Έχουμε παραδείγματα στην περιοχή μας, τις κοινοποιήσεις που κάναμε με το Εργατικό Κέντρο για την εισοδηματική ενίσχυση, πρώτη φορά έγινε στην περιοχή μας και αυτό το παράδειγμα το πήραν και σε άλλες περιοχές, άρα μόνο με την διεκδίκηση και με μαζικούς αγώνες μπορεί να γίνει. Το ίδιο έγινε και με το νοσοκομείο, με μπροστάρη το Εργατικό Κέντρο, για το Ι.Κ.Α, για την επανασύνδεση του ρεύματος και ότι άλλα προβλήματα είχαν προκύψει στην περιοχή μας. Οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν έλειψαν από κανένα αγώνα και ούτε πρόκειται να λείψουν. Αντίθετα βγήκαν μπροστά, πήραν την ευθύνη και οργάνωσαν αυτούς τους αγώνες. Βάζουμε λοιπόν το ερώτημα στους συμπολίτες  μας, την επόμενη των εκλογών ποιον θέλουν να έχουν στο πλευρό τους; Ποιοι πιστεύουν ότι θα υψώσουν τοίχος αντίστασης για να φρενάρουν τις αντιλαϊκές πολιτικές; Με ποιους θέλουν να συμπορευτούν; Με αυτούς που όλο το προηγούμενο διάστημα είτε με τη σιωπή και την απουσία τους είτε  εφαρμόζοντας τοπικά τις αντιλαϊκές πολιτικές βάλαν πλάτη για να περάσουν συγχωνεύσεις – κλεισίματα δημοσίων υπηρεσιών, μειώσεις μισθών και όλα τα αντιλαϊκά μέτρα ή με αυτούς που από την πρώτη στιγμή βγήκαν στο δρόμο, έδειξαν τον πραγματικό ένοχο, δε φοβήθηκαν;
Πιστεύουμε πως όλοι μαζί εργαζόμενοι, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, μικροί έμποροί και αγρότες με όχημα τη λαϊκή συμμαχία μας, μπορούμε να κερδίσουμε έστω και επιμέρους κατακτήσεις , να μην είναι κανένας μόνος του, σε κανένα πρόβλημα. Είτε είναι άνεργος, είτε τον απειλούν για πλειστηριασμούς, είτε τον απειλούν ότι θα του κόψουν το νερό , το ρεύμα, την θέρμανση, την πρόσβαση στο σχολείο, στο νοσοκομείο, στον αθλητισμό και στον πολιτισμό. Θέλουμε μια δημοτική αρχή διεκδικητική, οργανωτή της πάλης του λαού ,μαχητική για την βελτίωση της κατάστασης του λαού. Όλοι μαζί μπορούμε, κανένας μόνος».
Χαιρετισμό στην συγκέντρωση έκανε και ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης με την ΛΑΣ κ. Σάκης Τσίτσης, που ζήτησε από τους πολίτες της Νάουσας να βάλουν τα στήθη τους μπροστά και να στηρίξουν τους υποψηφίους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ώστε να ανατραπεί η βάρβαρη πολιτική των κυβερνήσεων που έχει γονατίσει τους πολίτες τα τελευταία χρόνια.
Όλοι εμείς που συμμετέχουμε στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, αλλά και άλλοι που βρίσκονται δίπλα μας, στεκόμαστε απέναντι στα προβλήματα με αξιοπρέπεια, χωρίς να μας καταβάλλει η μοιρολατρία, η απογοήτευση. Πιστεύουμε στις δυνάμεις του λαού, στο δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης. Τους ενοχλεί που δεν έχουμε δεσμεύσεις σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Τους φοβίζει η συμπόρευσή μας με το ταξικό εργατικό κίνημα και τους υπόλοιπους μαζικούς φορείς που διεκδικούν. Τους τρομάζει το γεγονός ότι αποκαλύπτουμε τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων 
Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», οι δήμοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του κρατικού μηχανισμού και της διοίκησης. Είναι όπλο στα χέρια της κυβέρνησης και της ΕΕ. Δεν υπάρχει αντιλαϊκό μέτρο που να μη δοκιμάστηκε στους δήμους, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η άγρια αφαίμαξη στο λαϊκό εισόδημα, η κατάργηση των εργασιακών ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας, αλλά και του συνόλου των αρμοδιοτήτων παλιών και νέων που αναλαμβάνουν οι Δήμοι.
 Η πολιτική της ΕΕ δεν είναι ξέχωρη από την πολιτική σε Δήμους και Περιφέρειες. Ούτε ο Μπαρόζο, ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Βενιζέλος, ούτε ο Κουβέλης, ούτε ο Τσίπρας θα ρθούν να την εφαρμόσουν. Δήμαρχοι και περιφερειάρχες ως τοπικοί εκπρόσωποι όλων αυτών θα τσακίσουν κάθε μας δικαίωμα. Για αυτό η τριπλή εκλογική μάχη είναι ενιαία».

Προσθήκη νέου σχολίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου