Τρίτη, 6 Μαΐου 2014

"Στις 18 Μαΐου αποφασίζουμε για τον τόπο μας"


του Προκόπη Μπίλη*
Σε 10 περίπου ημέρες θα κληθούμε στις κάλπες για την ανάδειξη της νέας δημοτικής αρχής. Επιλέγουμε αυτούς που θέλουμε να καθορίσουν την πορεία του Δήμου μας. Καλούμαστε, μάλιστα, να δεσμευτούμε τούτη τη φορά, όχι για τέσσερα αλλά για πέντε χρόνια. Διαλέγουμε και αποφασίζουμε για μία πενταετία.
Το ερώτημα εύλογο:


Ποιον θέλουμε; Ποιους επιλέγουμε; Με ποιους επιθυμούμε να πορευτούμε την επόμενη πενταετία;
Ο νυν δήμαρχος ισχυρίζεται ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος. Ο «καπετάνιος» του καραβιού πρέπει να είναι έμπειρος. Όπως, λέει, «σε αβέβαιο και ανασφαλή δρόμο προχωράς με γνωστό και έμπειρο οδηγό, με στελέχη έμπειρα και ικανά, τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε παλαιότερες θητείες».
Είναι, όμως, αυτό αρκετό;

Εμπειρία παλαιότερης θητείας σ’ εμάς δεν θα βρείτε. Κυρίως, όμως, δεν θα βρείτε «εμπειρία» που να απαντά σ’ ένα γερασμένο, παρωχημένο και ξεπερασμένο από την εποχή του μοντέλο διοίκησης. Ελάχιστοι στον συνδυασμό μας έχουν ασχοληθεί με την διοίκηση του Δήμου κατά το παρελθόν.
Και πάλι το ερώτημα εύλογο:
Γιατί να μας εμπιστευτείτε;

Πρώτου απαντήσετε, αναρωτηθείτε, κοιτάξτε το έργο της παρούσας δημοτικής αρχής. Αυτό είναι που έχει σημασία. Τί έχει γίνει όλα αυτά τα δώδεκα χρόνια;
Υπήρχε όραμα για τον τόπο μας;
Υπήρχε σχέδιο;
Υπήρξε στρατηγικός σχεδιασμός;

Υπήρξε επιχειρησιακό πλάνο ανάπτυξης της πόλης προς διάφορους τομείς, όπως στην αξιοποίηση του βουνού, στον πολιτισμό, στον πρωτογενή τομέα οικονομίας, στις ΑΠΕ (π.χ. διαχείριση των υδάτων), στην προβολή, προώθηση κι ενίσχυση τοπικών προϊόντων, όπως το κρασί και το ροδάκινο, στον τουρισμό; (Κάπου, αν θυμάμαι καλά, έχει συσταθεί από το Δήμο μία επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης και προβολής, ποιος άραγε είναι ο πρόεδρος, ποιο το έργο της, τι έγινε το γραφείο τουρισμού;).

Διάσπαρτα έργα και παρεμβάσεις θα βρούμε. Μας τα απαριθμεί και ο ίδιος ο Δήμαρχος. Τα συνοδεύει, μάλιστα, και από εντυπωσιακά νούμερα εκατομμυρίων ευρώ. Τι το ουσιαστικό, όμως, έχουν προσφέρει στον δημότη αυτά; Έχουν βελτιώσει την ζωή και την καθημερινότητά του;
Αναρωτηθείτε και πάλι. Τί πραγματικά έχει αλλάξει στον τόπο μας; Τι καλύτερο έχει σήμερα η Νάουσα, από το 2002; Αναφέρομαι στο 2002, γιατί επιθυμία μου είναι δώσω έμφαση στο χρονικό διάστημα των 12 ετών, χρόνος, δηλαδή, ικανός και αρκετός για να φανεί και υλοποιηθεί το όραμα μιας δημοτικής αρχής για τον τόπο της.

Όσο και να ψάχνουμε, όραμα δεν θα βρούμε. Και δεν θα βρούμε γιατί δεν υπήρξε. Ποτέ. Πόσο παραπάνω χρόνο χρειάζονται;
Τί υπήρξε όμως; Υπήρξε μία διαχείριση. Μία ήπια, μάλιστα, διαχείριση, καθότι η ισορροπία και η έλλειψη συγκρούσεων ήταν ανέκαθεν το ζητούμενο στην δημοτική αυτή αρχή (είναι πρόσφατη, εξάλλου, η ομολογία ότι όλα τα θέματα τακτοποιούνταν πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, άρα η συνεδρίαση είχε έναν απλό και τυπικό ρόλο).

Το ζητούμενο, όμως, για όλους εμάς είναι το όραμα και η έμπνευση για τον τόπο μας. Και για να γίνει πράξη το όραμα και η έμπνευση πρέπει να είσαι διατεθειμένος να συγκρουστείς! Να μη συμβιβάζεσαι! Να μη μένεις στα «κόκαλα»! Να ζητάς το «ψαχνό», να πασχίζεις και να διεκδικείς το καλύτερο! Να μη δέχεσαι τίποτε λιγότερο! Καμία έκπτωση! Να μην ψάχνεις δικαιολογίες! Να έχεις το θάρρος να αναλαμβάνεις την ευθύνη!
Ευχολόγια θα μου πείτε. Όχι. Δεν είναι ευχολόγια.

Είναι στάση ζωής. Είναι πίστη στις δυνάμεις, τόσο τις δικές σου, όσο και του τόπου στον οποίο ζεις, εργάζεσαι και μεγαλώνεις την οικογένειά σου. Είναι πίστη στις δυνατότητες των ανθρώπων με τους οποίους συνυπάρχεις και ζεις μαζί τους. 
Στον «ΚΟΙΝΟ ΤΟΠΟ» μπορεί να μην έχουμε την πολιτική εμπειρία. Ο κάθε ένας από εμάς, όμως, είναι έμπειρος στην δουλειά του, έχει διακριθεί στον τομέα του και είναι περήφανος γι’ αυτό.
Το σημαντικότερο, όμως, για το οποίο είμαστε περήφανοι, είναι η πίστη μας ότι ο τόπος αυτός και θέλει και μπορεί να αλλάξει και η διάθεσή μας να συνεργαστούμε ανυστερόβουλα για το σκοπό αυτό! Γι’ αυτό το λόγο ζητούμε να μας εμπιστευτείτε!

 
*ο Προκόπης Μπίλης είναι Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον "Κοινό Τόπο"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου