Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Εξιδανικευμένα ευχολόγια, γενικόλογες αναφορές και τελικά απραξία ή συγκεκριμένες βιώσιμες ενέργειες και εφαρμόσιμες λύσεις ;


Του Ηρακλή Λεφούση*
Αυτό το απλό αλλά επίκαιρο ερώτημα απασχολεί όλους τους πολίτες του Δήμου Νάουσας, καθώς παρακολουθούμε την ατμομηχανή του ορεινού μας τουρισμού τα 3-5 Πηγάδια, να παραλύουν και να υποβαθμίζονται, εγκλωβίζοντας στην αβεβαιότητα τα 3-4 τελευταία χρόνια τους επαγγελματίες της περιοχής, αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης αυτού του τόπου.

Συμπολίτες/ίτισσές  μου, η σημερινή δημοτική αρχή βλέπει  «καράβια» καπεταναίους, ασφαλείς δρόμους και έμπειρα στελέχη
Όλοι εμείς στην Νάουσα βλέπουμε ένα βουνό που μαραζώνει, ζούμε τα λουκέτα στο Χ.Κ., την αγωνία των απελπισμένων επαγγελματιών και των απολυμένων εργαζομένων, παρακολουθούμε την εξαφάνιση του Χ.Κ. από τον χάρτη των προορισμών και απορούμε για το πως ...κατάφεραν... αυτά τα έμπειρα και ικανά στελέχη της σημερινής δημοτικής αρχής, να μετατρέψουν το κερδοφόρο Χ.Κ. με υπερσύγχρονο και ολοκαίνουργιο εξοπλισμό του 2003 σε ένα απαρχαιωμένο, παρωχημένο και αδιάφορο Χ.Κ. που καθημερινά παραπαίει και που δεν προκαλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον κανενός.
Συμπολίτες/ίτισσές  μου, η σημερινή δημοτική αρχή βλέπει νέα αναπτυξιακά σχέδια, επεκτάσεις, στρατηγικούς σχεδιασμούς, Master Plans και ακόμα πιο μεγαλεπήβολους στόχους. Ακούμε για προεκλογικές ¨ενισχύσεις¨ και ¨ειδικές μέριμνες¨ για το χιονοδρομικό μας από άλλους.
Όλοι εμείς όμως, που «ζούμε» το βουνό μέσα από τις πραγματικές δυνατότητές του και όχι μέσα από τις σελίδες των «μελετών» και των εξιδανικευμένων σεναρίων βλέπουμε :
Μια επιχείρηση της οποίας ο κύκλος εργασιών από το 2000-2001-2002-2003 κάλπαζε ανοδικά ετησίως και σήμερα έχει κλείσει.
Μια επιχείρηση η οποία δεν παρακολούθησε και δεν ασπάστηκε ούτε μια από τις διεθνείς εξελίξεις όλα αυτά τα χρόνια – ούτε καν στο επικοινωνιακό κομμάτι της επιχείρησης με αμελητέο κόστος 
Απολύσεις συμπολιτών μας από το λουκέτο στην Τ.Α.Β.  Α.Ε. (πρώην Δ.Ε.Τ.Α.Β.) και κατά συνέπεια αυτού, την απώλεια και άλλων δεκάδων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τουριστικό τομέα της περιοχής μας 
Τις έμμεσες ενέργειες ή και απραξίες των ιθυνόντων όλα αυτά τα χρόνια, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να ζημιωθούν οι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες γης της Κουτσούφλιανης, του Αγίου Παύλου και της Μεταμόρφωσης, απαξιώνοντας τις τοποθεσίες αυτές με την σύνταξη ανούσιων μεγαλεπήβολων μελετών οι οποίες δεν περιείχαν τις τελευταίες ούτε καν στο γενικότερο σχεδιασμό τους, αλλά και πρακτικά πολλές φορές με το μη έγκαιρο αποχιονισμό τους
Τις εικόνες εγκατάλειψης και ντροπής των κτιριακών εγκαταστάσεων του Χ.Κ. 
Την δαπάνη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε μελέτες-master plans-διαγωνισμούς κτλ οι οποίοι λόγω μη ρεαλιστικών στόχων κατέστησαν άκυροι και άγονοι όλοι τους
Και τέλος, βλέπουμε την πρωτοφανή ενέργεια απαξίωσης ολόκληρης χιονοδρομικής περιόδου με τη μη αποκατάσταση τμημάτων του δρόμου προς τον Άγιο Παύλο και το Χ.Κ. τα οποία είχαν καταρρεύσει ολοσχερώς, βάζοντας όχι μόνο σε κίνδυνο όλους τους επισκέπτες και εργαζόμενους του Χ.Κ. καθημερινώς, αλλά και θίγοντας ανεπανόρθωτα τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις και συνεπώς το Χ.Κ. ως προορισμό.
Τελικά αυτό το απλό και καίριο ερώτημα που απασχολεί όλους τους πολίτες  και επαγγελματίες της Νάουσας είναι,  ζούμε στην ίδια πόλη με την σημερινή δημοτική αρχή;
Έχει αναλογιστεί κανείς, ότι αν το υπάρχον προσωπικό του Χ.Κ. δεν είχε την υπομονή, το μεράκι και την εμπειρία δεκάδων ετών στην λειτουργία του Χ.Κ. και εν γένει στην χιονοδρομία, ότι τα πράγματα σίγουρα θα ήταν πολύ χειρότερα σήμερα;
Βλέπουμε την ίδια πραγματική εικόνα της πόλης αυτής και των ανθρώπων της που δραστηριοποιούνται στον ορεινό τουρισμό;
Ερωτήματα εύλογα που όλοι αποφεύγουν  να παραθέσουν.
Η πρόταση είναι ΞΕΚΑΘΑΡΗ, ΑΠΛΗ, ΑΠΟΛΥΤΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΟΥΣΑ, ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ:
1.ΑΜΕΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ:
Άμεση Προκήρυξη Διαγωνισμού για την Παραχώρηση Απλής Χρήσης (Εκμίσθωση) του Χιονοδρομικού Κέντρου «3-5 Πηγάδια», για μια (1) ακόμη σεζόν έως και την 30/4/2015, για να διασφαλιστεί η λειτουργία του για την επερχόμενη σεζόν και όχι τελευταία στιγμή όπως γίνεται τα τελευταία 3 χρόνια.
2. ΣΤΟΧΟΣ – ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΜΕΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ:
Παράλληλη και άμεση
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ/ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ 3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ Χ.Κ. ΑΦΟΡΑ:
1. Αντικατάσταση υφιστάμενου εναέριου αναβατήρα με νέο αποσυμπλεκόμενης τεχνολογίας από την υφιστάμενη βάση έως την κορυφή του Χ.Κ. όπισθεν του σαλέ κορυφής (συνολικό κόστος 4,8 - 5.000.000€)
2. Εγκατάσταση νέου συρόμενου αναβατήρα, με σημείο εκκίνησης την συμβολή της πίστας «Λούκι» και πίστας «Παράδεισος» και κατεύθυνση διαγωνίως προς την κορυφή με σημείο τερματισμού τις κεραίες τηλεφωνίας, ο οποίος αναβατήρας θα εξυπηρετεί την πίστα της κορυφής (πρώην Σ4) αλλά συγχρόνως και την πίστα ¨Λούκι¨ (συνολικό κόστος 225.000€).
3. Εγκατάσταση νέου συρόμενου αναβατήρα παράλληλα με τον εναέριο αναβατήρα, με σημείο εκκίνησης δεξιά του εναέριου αναβατήρα και τερματισμό στις παρυφές του λεγόμενου ¨καταρράκτη¨ αριστερά της κεντρικής πίστας Αριστοτέλης (συνολικό κόστος 200.000€), με παράλληλες διαμορφώσεις εδάφους στην υφιστάμενη ανεκμετάλλευτη πίστα (συνολικό κόστος 55.000€), δημιουργώντας έτσι μια τεράστια πλατεία έμπροσθεν του υφιστάμενου lift-bar για όλα τα επίπεδα χιονοδρόμων
4. Προμήθεια νέου χιονοστρωτήρα (συνολικό κόστος 200.000€)
5. Συμπλήρωση συστήματος τεχνητής χιόνωσης (συνολικό κόστος 260.000€)
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ & ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ:
5.940.000€   max. 6.000.000€
Ο ανάδοχος του διαγωνισμού θα αναλάβει την εκμετάλλευση με την διαδικασία εκχώρησης ποσοστού των οικονομικών δικαιωμάτων χρήσης των αναβατήρων για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ως αντίκρισμα για την αναβάθμιση και επέκταση του Χ.Κ. . Ποσοστό των οικονομικών δικαιωμάτων θα καρπώνεται ο Δήμος Νάουσας ως ο ιδιοκτήτης της γης και παράλληλα δεν θα απολέσει τα ιδιοκτησιακά του δικαιώματα. 
Η εν γένει λειτουργία του Χ.Κ. δύναται να ανατεθεί είτε στον ανάδοχο υπό την εποπτεία του Δήμου (ανταγωνιστικός διάλογος), είτε σε Σύμπραξη/Κοινοπραξία του Αναδόχου και των Τοπικών Ιδιωτικών Τουριστικών (και όχι μόνο) Επιχειρήσεων με τον Δήμο Νάουσας σύμφωνα με όλα τα επιτυχημένα μοντέλα ανάπτυξης των χειμερινών προορισμών του εξωτερικού.
Μια απόλυτα ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΑΠΛΗ, ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ η οποία διασφαλίζει την επέκταση, αναβάθμιση και εύρυθμη λειτουργία του Χ.Κ. αλλά και όλων των άμεσα εμπλεκόμενων επιχειρήσεων, αλλά και όσων άλλων δημιουργηθούν στο μέλλον τα επόμενα χρόνια, προσδίδοντας άμεσα επιπλέον αξία στο Χ.Κ. και τον δήμο μας γενικότερα ως προορισμό. 
Επιπλέον, η λύση αυτή διασφαλίζει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας σε ετήσια και όχι εποχιακή βάση και άμεσα αλλά και έμμεσα δημιουργεί νέες για τους πολίτες του δήμου μας, καθώς εμπλέκει ενεργά τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής μας.
Αποτέλεσμα η ολοένα καλύτερη παροχή υπηρεσιών και μέριμνα της ορθής λειτουργίας του τουριστικού προϊόντος.
Αυτή είναι η καταλληλότερη επένδυση στα πλαίσια της δυναμικής της χιονοδρομίας στην Ελλάδα  – μεγαλεπήβολα και ανούσια «οράματα» επενδύσεων 25-30-40.000.000€ δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στον ορεινό μας όγκο – εξυπηρετούν καθαρά επικοινωνιακές πολιτικές και τίποτε παραπάνω. Άλλωστε, αυτό το ομολογεί και το ναυάγιο όλων των μελετών και διαγωνισμών που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν από πλευράς της  νυν δημοτικής αρχής.
Αυτή είναι η αλήθεια. 
Η δική μας αλήθεια είναι η πίστη στις δυνάμεις μας και η αντίληψη του τώρα και του σήμερα με το μάτι στο μέλλον. Ένα ρεαλιστικό όμως μέλλον που αποσκοπεί μόνο στην βελτίωση του τόπου στον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και μεγαλώνουμε την οικογένειά μας. Βλέπουμε ξεκάθαρα την αλήθεια και  αποφασίζουμε, με συναίσθηση της πραγματικότητας που σήμερα ζούμε χωρίς να αφήνουμε τίποτε στην τύχη του. 
Εμπιστευτείτε μας. Εμπιστευτείτε τον ΚΟΙΝΟ ΤΟΠΟ.
Μπορεί να μην έχουμε «πολιτική εμπειρία» αλλά σίγουρα έχουμε καθημερινή επαγγελματική τριβή και εμπειρία ο καθένας στον τομέα του. 
Εμπιστευόμενοι τον ΚΟΙΝΟ ΤΟΠΟ, εμπιστεύεστε ανθρώπους με τους οποίους συνυπάρχετε και ζείτε μαζί τους σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας. Ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το αντικείμενό τους. 
* Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ¨ΚΟΙΝΟ ΤΟΠΟ¨

Οι θέσεις και οι προτάσεις του Ηρακλή στη επίσημη ιστοσελίδα του iraklislefousis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου