Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Ξεκίνησε και συνεχίζεται σήμερα η διημερίδα «Μιλάμε για τη Νάουσα του 20ου αιώνα» στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Βέτλανς»



Ξεκίνησε χθες Σάββατο 3 και συνεχίζεται σήμερα Κυριακή 4 Μαϊου η διημερίδα με θέμα «Μιλάμε για τη Νάουσα του 20ου αιώνα», που διοργανώνεται από την Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.) σε συνεργασία με το Δήμο Νάουσας και με χορηγό τη «Naousanews», στην αίθουσα εκδηλώσεων του πολυχώρου «Βέτλανς».
Στην ημερίδα  παρουσιάζονται σημαντικά θέματα σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό της Νάουσας, τα οποία αναδεικνύουν γεγονότα και καταστάσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η περαιτέρω έρευνα της τοπικής ιστορίας της Νάουσας, καθώς επίσης και η ανάδειξη σημαντικών πτυχών της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού της στο ευρύ κοινό.

Σημειώνουμε πως από πλευράς επισήμων εκτός από τον δήμαρχο Νάουσας Τάσο Καραμπατζό και την αντιδήμαρχο Μαρία Καρυδά – Μυλωνά, παρών ήταν και η υποψήφια Ευρωβουλευτής της «Ελιάς»  Βίκυ Μάτσικα η μητέρα της οποίας κατάγεται από τη Νάουσα.

Ο Δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καραμπατζός

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καραμπατζός  δήλωσε πως με την ημερίδα αυτή ο πολυχώρος πολιτισμού αποκτά νέα διάσταση και χρήση, ενώ περιέγραψε και τους στόχους της δημοτικής αρχής για την ανάδειξη και του απέναντι κτιρίου της «ΕΡΙΑ».

Ο πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Εμμανουήλ Ξυνάδας

Ο  πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η Εμμανουήλ Ξυνάδας μίλησε για  τις δράσεις της εταιρίας και τα σημαντικότερα  γεγονότα  που σημάδεψαν τη Νάουσα στον τελευταίο αιώνα και ο Ιωάννης Μπέτσας - Επίκ. Καθηγητής Π.Δ.Μ., κύρξηξε την έναρξη της διημερίδας, με την έναρξη της   πρώτης ομιλίας με  θέμα   «Ἐδωρήσατο τῇ Βιβλιοθήκῃ τῆς ἡμετέρας πόλεως». Γραφές και σφραγίδες, ίχνη και αποτυπώματα. Η περίπτωση της «Βιβλιοθήκης της Νάουσας» και η ζωή των βιβλίων της, από την κ. Ελεωνόρα Σκουτέρη Διδασκάλου (Αν. Καθ. Α.Π.Θ.)
 
Ο Ιωάννης Μπέτσας (Επικ. Καθηγητής Π.Δ.Μ.)

Η ομιλία της Ελεωνόρας Σκουτέρη – Διδασκάλου
 
Η Ελεωνόρα Σκουτέρη - Διδασκάλου (Αν. Καθ. Α.Π.Θ.)

« Η ανάγκη για τη δημιουργία μιας συλλογής βιβλίων έχει πολλαπλά εκδηλωθεί στην πόλη της Νάουσας, όπου, κατά περίπτωση, για συγκεκριμένο κάθε φορά λόγο και με συγκεκριμένο στόχο ή στόχους, συγκεκριμένοι άνθρωποι ή ομάδες ενδιαφερομένων ή ομαδώσεις ή φορείς, αποφάσισαν και προχώρησαν σε περισυναγωγή σκόρπιων ή «ευρισκομένων βιβλίων». Οι δράσεις αυτού του είδους φαίνεται να εκκινούν προς τα μέσα του 19ου αι., με καλές προθέσεις, που όμως παραμένουν ασύντακτες και ατελείς• στη δεκαετία του 1860 καθίστανται πιο έκδηλες και μάλλον στοχευμένες• και, λίγο πριν από το γύρισμα του 20ού αιώνα, συντονίζονται, αποκτούν ταυτότητα και πρόγραμμα και διεκδικούν τη θεσμική τους αναγνώριση. Η γενική τάση είναι να θεωρούνται αυτού του είδους οι συλλογικές δράσεις είτε ως απλό «πολιτισμικό εξάρτημα» πολιτιστικών και εκπαιδευτικών διαδικασιών είτε ωσεί «δαπάνη κύρους» ή «εκ του περισσού συμπαρακολούθημα» κεντρικών εξελίξεων στην κοινωνική, την πολιτική και την οικονομική συγκρότηση της ζωής στη Νάουσα, μετά την καταστροφή του 1822. Η παρούσα ανακοίνωση επιχειρεί να αναδείξει τη σημασία τους. Προχωράει σε μια σύνθεση των διαθέσιμων ιστορικών πηγών, η οποία συνδυάζει την επανανάγνωση των ήδη δημοσιευμένων τεκμηρίων με την ανάλυση πρωτογενούς αρχειακού υλικού, με στόχο να παρακολουθήσει τις τύχες αυτών των δράσεων, αλλά και τις τύχες των ίδιων των συλλογών και των βιβλίων κατά τη διαμορφωτική περίοδο 1840-1940. Η ανάλυση δείχνει την περίπτωση της Νάουσας ως παραδειγματική, από την άποψη ότι οι συγκεκριμένες δράσεις γύρω από τα βιβλία στόχευαν εξαρχής (ακόμη και σε επίπεδο προθέσεων και μόνο) να συγκροτήσουν ένα αναγνωρίσιμο σημείο αναφοράς για την αστική ανασυγκρότηση της πόλης και, (κατα)γράφοντας το «παρελθόν της», να σχεδιάσουν ένα πρωτοποριακό νεωτερικό πλαίσιο για τον προσανατολισμό της. Από τον ερανισμό και το συμμάζεμα στη συναγωγή και τη συλλογή η πορεία στη Νάουσα υπήρξε σαφής και κατέτεινε στη συγκρότηση μιας βιβλιοθήκης. Αν τα βιβλία, οι συναγωγές και οι συλλογές τους, έχουν να μας πουν ένα σωρό μικρές ιστορίες για την πόλη και τους ανθρώπους της, κάποτε ίσως αφηγηθούν και την ιστορία μιας παλαιόθεν δημόσιας Βιβλιοθήκης της».
 
Το πρόγραμμα της Κυριακής 4 Μαΐου 2014
 
Β΄ Συνεδρία
Πρόεδρος: Γεώργιος Μάλλιος - Δρ. Α.Π.Θ.
 
11:30 - 11:50: Ιωάννης Σαράτσης - Αγοραστάκης Μιχάλης: «Πληθυσμιακά & κοινωνικό-οικονομικά μοτίβα και τάσεις της Νάουσας και του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα»
 
11:50 – 12:10: Δημήτριος Μπάιτσης: «Οι δήμαρχοι της Νάουσας»
 
12:10 – 12:30: Νικόλαος Χατζηϊωάννου: «Το Χουριέτ, οι Νεότουρκοι και η Νάουσα»
 
12:30 – 12:50: Θωμάς Μπαλοματής: «Νεότερα στοιχεία για το μακεδονομάχο Θανάση Χατζόπουλο – Μακρή και τη δράση του στη Νάουσα»
 
12:50 – 13:10: π. Αθανάσιος Γ. Βουδούρης: «Το μεταλλείο χρωμίου Νάουσας και οι προσπάθειες της Μ. Βρετανίας για εκμετάλλευσή του, κατά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1917 – 1919)»
 
13:10 – 13:30: Συζήτηση 
 
Γ΄ Συνεδρία
Πρόεδρος: Χρήστος Σκούπρας - Δρ. Π.Δ.Μ.
 
18:00 – 18:20: Δρ. Εμμανουήλ Γ. Ξυνάδας: «Όψεις της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής της Νάουσας στα τέλη της τρίτης δεκαετίας του 20ου αιώνα (1928-1929) με βάση σωζόμενα φύλλα του τοπικού τύπου»
 
18:20 – 18:40: Δρ. Γιώργος Μάλλιος: «“Ἐν τῇ ξένῃ εὐρισκόμενοι καὶ εὐδοκιμούντες, δὲν ἐλησμόνησαν τὴν ἀγαπητήν των γενέθλιον πόλιν”. Η δωρεά των αδελφών Λάππα και η πρώτη δεκαετία λειτουργίας του εν Ναούσῃ Λαππείου Γυμνασίου»
 
18:40 - 19:00: Θεοδώρα Μαυρίδου – Κωνσταντίνος Χατζηστυλλής: «”Ἀκρίτας κάστρον ἔχτιζεν …” - Το πρώτο αθλητικό σωματείο της Νάουσας»
 
19:00 – 19:30: Συζήτηση
 
19:30 – 19:45: Διάλειμμα
 
Δ΄ Συνεδρία
Πρόεδρος: Εμμανουήλ Γ. Ξυνάδας - Δρ. Α.Π.Θ.
 
19:50 – 20:10: Δρ. Αντωνία Χαρίση: «Η δημιουργία του Αστικού Προσφυγικού Συνοικισμού Νάουσας: Προβλήματα και αντιπαραθέσεις μέσα από τον τύπο της εποχής (1925-1932)»
 
20:10 – 20:30: Αλέκος Χατζηκώστας: «Οι αιματηρές κινητοποιήσεις των εργατών της Νάουσας τον Γενάρη του 1933, μέσα από τις σελίδες του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ και της εφημερίδας ΦΩΣ της Θεσσαλονίκης».
 
20:30 – 20:50: Δρ. Χρήστος Σκούπρας: «Η απελευθέρωση της Νάουσας από τους Γερμανούς»
 
20:50 – 21:30: Συζήτηση - Συμπεράσματα
Πηγή: «Naousanews»
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου