Κυριακή, 4 Μαΐου 2014

Βίκη Μάτσικα, υποψήφια ευρωβουλευτής με την ΕΛΙΑ

 

Λίγα λόγια για μένα1378597_10201573301068099_156272555_n

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Ως νέος άνθρωπος, που για πρώτη φορά βγαίνει για να δοκιμαστεί στον πολιτικό στίβο, αποδεχόμενη την τιμή που μου έκανε η ΕΛΙΑ να με ορίσει υποψήφια ευρωβουλευτή στις επερχόμενες ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου, επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω τον εαυτό μου και τα πιστεύω μου σε αυτήν την πρώτη μας γνωριμία.
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο του 1984. Μεγάλωσα στην Καλαμαριά και στη συνέχεια στη Θέρμη, όπου ζω μέχρι σήμερα. Πέρα από την αγαπημένη γενέθλια πόλη μου, η καρδιά μου είναι μοιρασμένη στη Νάουσα και στις Σέρρες, από όπου κατάγονται η μητέρα και ο πατέρας μου. Όπως λοιπόν με αποκαλούν οι φίλοι μου, είμαι βέρα Μακεδόνισσα.
Στην ηλικία των 22 χρόνων, μόλις αποφοίτησα από τις Πολιτικές Επιστήμες στο ΑΠΘ, πήρα την απόφαση να κατηφορίσω νότια για να σπουδάσω δημοσιογραφία. Ήταν η αρχή της 5ετούς διαμονής μου στην Αθήνα, όπου μετά τη δημοσιογραφία άρχισα να εργάζομαι ενώ παράλληλα έκανα το πρώτο μου μεταπτυχιακό, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Πολιτική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχοντας αποκτήσει κάποια δημοσιογραφική εμπειρία και αφού είχα επιλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εκπροσωπήσω την Ελλάδα ως νέα δημοσιογράφος, εργάσθηκα ως σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης. Εκεί είχα τη δυνατότητα να συμμετάσχω σε πολλά και διαφορετικά εθνικά projects, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας και να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις και δυσκολίες που συναντά κανείς στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων .
Μετά από 2 χρόνια αποφάσισα να φύγω στο εξωτερικό για σπουδές MBA, στο SDA Bocconi στην Ιταλία, καθώς θεωρώ σημαντικό να διαμορφώσει κανείς μια σφαιρική γνώση στα οικονομικά και τη διοίκηση, ώστε να μπορεί να υλοποιεί ρεαλιστικές ιδέες με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Η απόφαση να ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική δεν ήταν εύκολη. Σίγουρα όμως δεν αποτέλεσε επιλογή για εμένα να μείνω απλός παρατηρητής των γεγονότων.
Συμμετέχω σε αυτές τις εκλογές, επειδή πιστεύω πως πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και ειδικά της νεανικής επιχειρηματικότητας, για την εξομάλυνση των ανισοτήτων σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου κράτους πρόνοιας.
Αυτές οι αλλαγές, που θα διαμορφωθούν με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και όχι της ασύδοτης αγοράς, θα πρέπει να συμπορεύονται με το ρυθμιστικό και ελεγκτικό χαρακτήρα του κράτους.
Για πρώτη φορά το βάρος των Ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου είναι τόσο μεγάλο, καθώς θα επιτρέψουν στους ψηφοφόρους να συμβάλουν στην ενδυνάμωση ή ακόμα και στην αλλαγή της πορείας της Ευρώπης, για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως επίσης και σε άλλα σημαντικά θέματα που επηρεάζουν καθημερινά τη ζωή των πολιτών.
Οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί που θα προκύψουν από τις Ευρωπαϊκές Εκλογές, θα διαμορφώσουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια την Ευρωπαϊκή νομοθεσία σε τομείς που ποικίλουν, από την ενιαία αγορά μέχρι τις ελευθερίες των πολιτών.
Προσωπικός μου στόχος είναι να αγωνιστώ για μία πιο δημοκρατική Ευρώπη με ενισχυμένους δεσμούς συλλογικότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών και διευρυμένα δικαιώματα για τους πολίτες.
Ιδιαίτερα εμείς οι νέοι, πρέπει ενεργά να συμμετάσχουμε στις εκλογές του Μαϊου. Η νέα γενιά ως ελπιδοφόρος θεματοφύλακας του μέλλοντος οφείλει να είναι πρωταγωνιστής σε αυτή την μάχη. Μια μάχη διαφορετική, γιατί τώρα χτίζουμε το μέλλον της γενιάς μας, ένα μέλλον χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς συμβιβασμούς. Η νέα γενιά με τη φρεσκάδα, με τις νέες ιδέες που διαθέτει, μπορεί να δώσει το έναυσμα για την αλλαγή στην Ευρώπη.
Για αυτόν το λόγο είμαι εδώ σήμερα και σας καλώ να πορευτούμε μαζί . Έχοντας ως οδηγό τις γνώσεις και την εμπειρία, μπορούμε να πολεμήσουμε συντηρητικές και κατεστημένες δομές, όχι με άκρατο λαϊκισμό αλλά με ένα ποιοτικό πολιτικό πρόγραμμα, με κοινωνικές αξίες, το οποίο θα προσφέρει λύσεις. Αδιαμφισβήτητα κάθε αγώνας έχει ένα τίμημα. Το σίγουρο όμως είναι ότι αξίζει να παλέψουμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου