Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Δήμος Βέροιας συνεχίζοντας το «άνοιγμα της πόλης προς την Ευρώπη», στέλνει και άτομα με ειδικές δεξιότητες στην Πάδοβα της Ιταλίας.


Έπειτα από τις επιτυχημένες αποστολές – συμμετοχές νέων συμπολιτών μας σε διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα (εκπαίδευσης-εμπειρίας-δράσεων), που διοργανώθηκαν τα τελευταία χρόνια από το Δήμο Βέροιας (τέσσερις αποστολές στο πρόγραμμα Leonardo da Vinci, τρεις στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας κ.λ.π.) με στόχο το «άνοιγμα της πόλης προς την Ευρώπη», για μία ακόμη φορά άτομα με ειδικές δεξιότητες από την πόλη μας πρόκειται να ταξιδέψουν στην Ιταλία.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Νεολαία σε Δράση» και στη δράση 4.6 «Διεθνικές ανταλλαγές νέων», εκπονήθηκε το πρόγραμμα «Friends Beyond Borders- Φίλοι πέρα από τα σύνορα», το οποίο περιλαμβάνει, για το 2010 στην Πάδοβα της Ιταλίας (σε πρώτη φάση) και στη Σεβίλη της Ισπανίας το 2011 (σε δεύτερη φάση), συνάντηση νέων από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, στην οποία ο Δήμος μας μπορεί να συμμετέχει με αποστολή τεσσάρων (4) ατόμων Α.Μ.Ε.Α. και ενός (1) ατόμου συνοδού. Η πρώτη συνάντηση στην Πάδοβα θα πραγματοποιηθεί από 25 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2010.
Το πρόγραμμα, στηριζόμενο σε μια διαδικασία διαπολιτισμικής μάθησης που ενισχύει την δημιουργικότητα, την ενεργό συμμετοχή και την πρωτοβουλία, ατόμων με αναπηρία και ελαφρά διανοητική στέρηση, στοχεύει, παγιώνει και αναπτύσσει πρωτοβουλίες που προωθούν την αυτονομία και την κοινωνική ολοκλήρωση των ανθρώπων με διανοητικές ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.), προκειμένου να προαγάγει την συμμετοχή των παραπάνω ατόμων παρέχοντάς τους ίσες ευκαιρίες.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα εφαρμοσθούν δραστηριότητες εκμάθησης με μια σαφή ευρωπαϊκή διάσταση, που αναφέρονται ιδιαίτερα στους νέους με λιγότερες ευκαιρίες. Από αυτήν την άποψη, ο κύριος σκοπός αυτού του προγράμματος είναι να υποστηριχθεί η ανταλλαγή νέων με λιγότερες ευκαιρίες και να επιτρέψει στους νέους με ειδικές ανάγκες να αποκτήσουν ουσιαστικές ειδικότητες και να συμβάλλει στην προσωπική τους ανάπτυξη και την κοινωνική ολοκλήρωσή τους.
Τα έξοδα της διαμονής και διατροφής των πέντε ατόμων συνολικά καλύπτονται πλήρως από το πρόγραμμα, ενώ τα έξοδα μετακίνησης επιχορηγούνται με #750,00# ευρώ από το πρόγραμμα και την υπόλοιπη δαπάνη #2.250,00# ευρώ θα την καλύψει ο Δήμος Βέροιας.
Στο πλαίσιο αυτό την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου συναντήθηκαν στο Δημαρχείο τα τέσσερα άτομα με ειδικές δεξιότητες (μαθητές του σχολείου Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Βέροιας με έδρα το Λαζοχώρι του Δήμου Βέροιας), οι γονείς τους, η συνοδός τους κ. Μαρία Κοντονή (Καθηγήτρια ειδικής Φυσικής Αγωγής) και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νικόλαος Μαυροκεφαλίδης για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της αποστολής. Η επιλογή των παιδιών έγινε από το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. με κριτήριο την δυνατότητα αυτονομίας και αυτοεξυπηρέτησης των παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου