Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Νέος Δήμος - Νέοι Στόχοι


Ο Δήμος Βέροιας αλλάζει και μεγαλώνει. Ένα νέος Δήμος δημιουργείται με έδρα τη Βέροια που περιλαμβάνει εκτός από το Δήμος Βέροιας, τους Δήμους Αποστόλου Παύλου, Δοβρά, Μακεδονίδος και Βεργίνας.
Το νέο διευρυμένο Δήμο Βέροιας θα υπηρετήσουμε δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε ένα πλαίσιο αρχών που έχει να κάνει με :

• Την Ισόρροπη ανάπτυξη όλων των εδαφικών περιοχών που συνενώνονται στο νέο διευρυμένο Δήμο Βέροιας ο οποίος πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του υπηρεσίες και ποιότητα ζωής αντίστοιχες των προσδοκιών τους.

• Το σχεδιασμό και την εφαρμογή λύσεων με βάση τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα της κάθε περιοχής.

• Τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

• Το δημόσιο διάλογο και το σεβασμό στις θέσεις και απόψεις των δημοτών.

• Την εφαρμογή πρωτοποριακών, δυναμικών, καινοτόμων σχεδίων για την ανάπτυξη, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση των υποδομών που υπάρχουν, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τη γεωργία και την αγροτική παραγωγή.

• Την αξιοποίηση κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων με στόχο την απορρόφηση κονδυλίων.

• Την πράσινη ανάπτυξη, το σεβασμό στο περιβάλλον και την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

• Τη διαρκή συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, συλλόγους, κοινωνικές ομάδες, με στόχο την εξεύρεση των ενδεδειγμένων λύσεων, μακριά από αγκυλώσεις, μικροπολιτικές σκοπιμότητες και δογματισμούς.

• Τη χρήση της τεχνολογίας και την εφαρμογή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε ολόκληρο το διευρυμένο Δήμο.

• Την υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, μέσα από ουσιαστικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.



Νέος Δήμος - Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής
Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σχετίζεται άμεσα με την καλυτέρευση της καθημερινότητας του πολίτη. Προς το σκοπό αυτό δεσμευόμαστε για:

• Ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας για το δημότη στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης δράσης για το έτος 2011, με τον τίτλο «Νέος Δήμος – Καθαρός Δήμος», που θα αφορά επιμέρους δράσεις και ενέργειες για τη συνολική αναβάθμιση και την αισθητική του νέου Δήμου, οι οποίες μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν:
- Την αναδιάρθρωση της υπηρεσίας καθαριότητας σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό της και τον εξοπλισμό που διαθέτει.
- Την καθημερινή και αποτελεσματική παρουσία της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου σε κάθε περιοχή, το τακτικό πλύσιμο των δρόμων και των κάδων.
- Τον έλεγχο του προγράμματος μείωσης των απορριμμάτων με την ανακύκλωση και τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.
- Τον καθαρισμό των μικρών και μεγάλων ανεξέλεγκτων χωματερών που υπάρχουν σε όλη την έκταση του νέου Δήμου Βέροιας.
- Την ολοκληρωμένη παρέμβαση στους δημόσιους χώρους για την αναβάθμιση της αισθητικής και της λειτουργικότητάς τους.
- Την ανακαίνιση των υπαρχόντων δημοσίων χώρων υγιεινής και την κατασκευή νέων στο βήμα του Αποστόλου Παύλου.
- Την άμεση επέμβαση στα ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτίσματα.
- Τη συνεχή συνεργασία και ενημέρωση σε σχολεία, φορείς, πολίτες με στόχο την ευαισθητοποίηση και την αλλαγή νοοτροπίας, με την ενεργό συμμετοχή των παιδιών και των πολιτών στην καθημερινότητα,

• ευκολότερη πρόσβαση των πεζών στο κέντρο της πόλης έτσι ώστε να απολαμβάνουν μια πιο φιλική πόλη,

• αύξηση και φροντίδα των χώρων πρασίνου, πάρκων και παιδικών χαρών,

• καθημερινή φροντίδα για τη συντήρηση των πεζοδρομίων για την ασφαλή κίνηση των πεζών,

• ανάπλαση και ανάδειξη περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους,


• αποτελεσματική διαχείριση του κυκλοφοριακού προβλήματος με:

- τη σύνταξη και εφαρμογή ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης,
- την εφαρμογή πεζοδρομήσεων κατά τα πρότυπα των Ευρωπαϊκών πόλεων που διαθέτουν ιστορικό κέντρο, που θα βοηθήσει την άνετη κίνηση των πολιτών, παιδιών, ατόμων της τρίτης ηλικίας και ευπαθών ομάδων μέσα στην πόλη,
- την κατασκευή υπαίθριων και υπόγειων χώρων στάθμευσης,
- την κατασκευή της γέφυρας που θα συνδέει τη συνοικία του Προμηθέα με το Κτηνιατρείο που είναι δωρεά των μεγάλων ευεργετών της Βέροιας, αδερφών Κούσιου,
- τη συνεχή συντήρηση των δρόμων.
- την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους κεντρικούς άξονες της πόλης εκτός των ωρών αιχμής.




Νέος Δήμος – Νέο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης

Η οικονομική ζωή της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής βρίσκεται εδώ και μια τουλάχιστον δεκαετία σε μόνιμη δυστυχώς ύφεση. Το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται, τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν το ένα μετά από το άλλο και οι νέοι συμπολίτες μας αναζητούν καλύτερη τύχη στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Είναι η ώρα να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις έτσι ώστε να βάλουμε το νέο Δήμο σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης και να τονωθεί η τοπική οικονομία.
Για το σκοπό αυτό απαιτούνται συντονισμένες κινήσεις με :

• Την εκπόνηση Στρατηγικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για ολόκληρο το νέο Δήμο Βέροιας σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε να βάλουμε το νέο Δήμο σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης.

• Την εκμετάλλευση του τουρισμού ως δυναμικού μοχλού ανάπτυξης και την αξιοποίηση του χειμερινού, θρησκευτικού, πολιτιστικού τουρισμού σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση του εισοδήματος των συνδημοτών μας με την ενοποίηση και τη μέγιστη τουριστική αξιοποίηση του άξονα που περιλαμβάνει τη Βεργίνα των βασιλικών τάφων του Φιλίππου και της ανυπέρβλητης πολιτισμικής κληρονομιάς, που μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου μας, τη Μακεδονίδα, με τον αξεπέραστο φυσικό πλούτο και κάλλος του ορεινού όγκου των Πιερίων και του Αλιάκμονα, την περιοχή του Αποστόλου Παύλου, με το νεολιθικό οικισμό της Ν. Νικομήδειας που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης, τη Δοβρά, με το ιστορικό μοναστήρι της, απ’ όπου ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση του 1822 και τον Ι. Ναό του Αγίου Λουκά του ιατρού, που μπορεί να αναδειχθεί σε κέντρο ποιοτικού θρησκευτικού τουρισμού, την πόλη της Βέροιας και την ευρύτερη περιοχή με το μοναδικό βήμα του Αποστόλου Παύλου, το αρχαιολογικό, βυζαντινό και λαογραφικό μουσείο και το Βλαχογιάννειο μουσείο νεώτερης ιστορίας και τέχνης, με τη μεγαλοπρεπή Παλαιά Μητρόπολη και τους πενήντα ναούς της, με το θρύλο της Βασίλισσας Βεργίνας, με τις διατηρητέες συνοικίες της Μπαρμπούτας και της Κυριώτισσας, το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου και τις ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους πλαγιές του Βερμίου με τα όμορφα χωριά του Σελίου, Ξηρολιβάδου, Κουμαριάς, Καστανιάς κλπ., και το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά.

• Την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων.

• Την αξιοποίηση του μοναδικού στη χώρα μας Εθνικού Μουσείου Εκπαίδευσης, για την προσέλκυση μαθητών και εκπαιδευτικών καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

• Την ανάδειξη και ουσιαστική προβολή του βήματος του Αποστόλου Παύλου και του περιβάλλοντος χώρου, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βέροιας έτσι ώστε να καταστεί η περιοχή μας πόλος έλξης οργανωμένου θρησκευτικού τουρισμού.

• Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση του έργου της ανάδειξης της Παλαιάς Μητρόπολης και του περιβάλλοντος χώρου που εκπονήθηκε από την 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

• Τη συνεργασία και την κάθε μορφής στήριξη των μονάδων εμπορίας και μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, που μπορεί να αποτελέσουν πόλο οικονομικής ανάπτυξης.

• Τη δημιουργία οργανισμού αγροτικής-κτηνοτροφικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας με στόχο τη συνεχή και αξιόπιστη ενημέρωση και εκπαίδευση των γεωργοκτηνοτρόφων και την παραγωγή προϊόντων με ταυτότητα και ονομασία προέλευσης και το άνοιγμα νέων αγορών στο εξωτερικό.

• Την ανάδειξη και αξιοποίηση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της Βέροιας που προκύπτουν από τη θέση της στον οδικό άξονα της Εγνατίας Οδού με την υποστήριξη και δημιουργία υποδομών χονδρεμπορίου, διαμετακομιστικών κέντρων και βιομηχανικής ζώνης – πάρκου.

• Το συντονισμό των δημιουργικών δυνάμεων της Βέροιας και της περιοχής, με στόχο την οικονομική της ανάπτυξη και την εδραίωση της θέσης της στο διεθνές εμπόριο.

• Τη δημιουργία γραφείου Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τη συμμετοχή του Δήμου σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και δίκτυα συνεργασίας που συμμετέχουν άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις.

• Την περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή της διαδικτυακής παρουσίας του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής με έμφαση στην παροχή on line υπηρεσιών προς τους πολίτες, την ανάδειξη του πολιτισμού της περιοχής με νέα μέσα (δημιουργία ιστοσελίδων, δυνατότητα εξ αποστάσεως παροχής πληροφοριών, ψηφιοποίηση επιστημονικού υλικού).

• Την ολοκληρωμένη τουριστική προβολή του Δήμου και της περιοχής.

• Τη διαρκή παρουσία και δυναμική συμμετοχή του Δήμου σε πανελλαδικές και διεθνείς εκθέσεις για την προβολή των τοπικών χαρακτηριστικών και ιδιαιτεροτήτων, του φυσικού πλούτου, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των αγροτικών μας προϊόντων.

• Τη συνεχή βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών του Δήμου προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις.

• Τη διοργάνωση μόνιμων εμπορικών εκθέσεων πανελλήνιου ενδιαφέροντος σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο και το Οικονομικό Επιμελητήριο που θα βοηθήσουν στην προσέλκυση επισκεπτών.

• Τη θεσμοθέτηση γιορτών, εκδηλώσεων και διαφόρων πολιτιστικών γεγονότων καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με στόχο την προβολή των τοπικών πολιτιστικών χαρακτηριστικών, των τοπικών προϊόντων, της τοπικής ιστορίας, λαογραφίας και παράδοσης, με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών και την τόνωση της αγοράς.

• Την προβολή και ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού με στόχο τη φιλοξενία πανελληνίων και διεθνών συνεδρίων.

• Την αξιοποίηση και διεθνή προβολή του δωρηθέντος αρχείου του ομότιμου καθηγητή Αρχιτεκτονικής Νικ. Μουτσόπουλου, για την ανάδειξη της τοπικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.



Νέος Δήμος – Νέα Έργα

Είναι η ώρα να σχεδιάσουμε τα έργα που χρειάζονται στο νέο διευρυμένο Δήμο για τη νέα δεκαετία που ξεκινά, ανοίγοντας δημόσιο διάλογο και επικοινωνία με τους πολίτες και τους επιστημονικούς φορείς, το Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο, τους Συλλόγους Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών, το τμήμα χωροταξίας του Α.Π.Θ. που λειτουργεί στην Αγ. Βαρβάρα κλπ.
Τώρα επιτέλους θα βάλουμε σταθερά θεμέλια για:


• Την κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.

• Την κατασκευή έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού, στις περιοχές που δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και οι οποίες εντάσσονται στο νέο διευρυμένο Δήμο.

• Την συνέχιση των εργασιών για την ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου.

• Τις διανοίξεις και ασφαλτοστρώσεις δρόμων, την κατασκευή πεζοδρομίων, χώρων πρασίνου και παιδικών χαρών σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές ασφάλειας, σε ολόκληρο το διευρυμένο Δήμο.

• Τη συνέχιση των εργασιών ανάδειξης των διατηρητέων κτισμάτων που βρίσκονται στη συνοικία της Μπαρμπούτας και της Κυριώτισσας και έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου.

• Την αναμόρφωση του πεζοδρομημένου κέντρου της Βέροιας.

• Την αναμόρφωση και αναβάθμιση της πλατείας Ελιάς, της πλατείας Αγίου Αντωνίου, της πλατείας Κόρακα και των οδών Μητροπόλεως, Βενιζέλου, Ελιάς, Κεντρικής και Ανοίξεως.

• Την ανάπλαση της πλατείας των Δίδυμων Λουτρώνων.

• Τη χάραξη και κατασκευή οδών στα Γιοτζαλίκια και τη δημιουργία δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.

• Τη σύνταξη και εφαρμογή ολοκληρωμένης μελέτης για την ανάπλαση και ανάδειξη της κοίτης του Τριποτάμου σε όλο της το μήκος.

• Την ανάδειξη και προβολή του τμήματος των νοτίων τειχών της πόλης.

• Τη διαμόρφωση του χώρου κάτω από το αναψυκτήριο της Ελιάς σε χώρο πρασίνου από χώρο πάρκινγκ που είναι σήμερα, με την κατασκευή χώρων αναψυχής, παιδότοπου κλπ.

• Την ανάδειξη και ανάπλαση της περιοχής στο Λιανοβρόχι.

• Τη σύνταξη και εφαρμογή ολοκληρωμένης μελέτης για την ανάπλαση του Άλσους Παπάγου.

• Την περαιτέρω αξιοποίηση της περιοχής του φράγματος του Αλιάκμονα που βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και των τεχνητών λιμνών έτσι ώστε η περιοχή να αποτελέσει πόλο έλξης και ανάπτυξης ποικίλων δραστηριοτήτων, όπως είναι ο αεραθλητισμός, ο μοντελισμός, η ιππασία, η ποδηλασία, η πεζοπορία, η ορειβασία, η αναρρίχηση, το κανόε – καγιάκ, το ερασιτεχνικό ψάρεμα κλπ.

• Την αξιοποίηση των χώρων των στρατοπέδων και τη μετατροπή τους σε χώρους αναψυχής, πρασίνου και αθλητικών δραστηριοτήτων.

• Την τροποποίηση και αναθεώρηση των ζωνών οικιστικού ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.).

• Την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

• Την παραγωγή και χρήση ηλεκτρικής ενέργειας με την τοποθέτηση φωτοβολταικών συστημάτων σε δημοτικά κτίρια και σχολεία και την τοποθέτηση υδροστρόβιλων στο δίκτυο ύδρευσης.



Νέα έργα στις περιοχές που εισέρχονται στο νέο διευρυμένο Δήμο

Για τις περιοχές των Δήμων που εισέρχονται στο νέο διευρυμένο Δήμο Βέροιας σχεδιάσαμε και θα υλοποιήσουμε:

Για την περιοχή του Δήμου Αποστόλου Παύλου

• Την κατασκευή έργων αποχέτευσης στο Μακροχώρι που θα χρηματοδοτηθεί από το Ε.Σ.Π.Α.
• Την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και την κατασκευή αγωγών όμβριων υδάτων στο Μακροχώρι.
• Την ολοκλήρωση της Β΄ φάσης της πράξης εφαρμογής που αφορά την επέκταση του πολεοδομικού σχεδίου στο Μακροχώρι.
• Την επέκταση του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου στο Μακροχώρι.
• Την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Μακροχώρι.
• Την κατασκευή έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού στο Διαβατό, την Κουλούρα, τη Λυκογιάννη και τη Νικομήδεια.
• Την κατασκευή νηπιαγωγείου στην Κουλούρα.
• Την κατασκευή και ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων της περιοχής.
• Την ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου και αγροτικών δρόμων.




Για την περιοχή του Δήμου Βεργίνας

• Τη σύνταξη μελέτης και την κατασκευή Συνεδριακού κέντρου στη Βεργίνα.
• Τη δρομολόγηση της κατασκευής Μουσείου στη Βεργίνα σε χώρο 140 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε στο Δήμο.
• Την κατασκευή έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού στη Βεργίνα και τα Παλατίτσια.


Για την περιοχή του Δήμου Δοβρά

• Την κατασκευή έργων αποχέτευσης στην Πατρίδα, τον Άγιο Γεώργιο και τον Τρίλοφο.
• Την κατασκευή αρδευτικού φράγματος στον Τρίλοφο.
• Την κατασκευή του έργου ύδρευσης Φυτειάς.
• Την ολοκλήρωση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στον Άγιο Γεώργιο.
• Την ασφαλτόστρωση του δρόμου Φυτειάς – Αρκοχωρίου.


Για την περιοχή του Δήμου Μακεδονίδας

• Την κατασκευή Δημοτικού Ιατρείου για την παροχή υπηρεσιών υγείας και πρώτων βοηθειών στους κατοίκους της περιοχής.
• Την εκπόνηση και εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης του ορεινού όγκου των Πιερίων σε συνεργασία με το δασικό συνεταιρισμό Ριζωμάτων που θα περιλαμβάνει δράσεις και ενέργειες για την προβολή και ανάπτυξη των χωριών των Πιερίων με τον αγροτουρισμό, τα χειμερινά σπορ όπως το σκι, κλπ.
• Την ολοκλήρωση της μελέτης και την κατασκευή του οδικού άξονα που θα συνδέει το φράγμα του Αλιάκμονα με το Πολυδένδρι.
• Την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στη Σφηκιά, το Δάσκιο και το Πολυδένδρι.


Νέος Δήμος – Νέες Κοινωνικές δομές

Είναι γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια δύσκολη οικονομικά φάση. Ο νέος Δήμος μας οφείλει να είναι κοντά στα προβλήματα των δημοτών του, βοηθώντας με κάθε δυνατό τρόπο. Προς την κατεύθυνση αυτή θα υλοποιήσουμε:

• Την περαιτέρω ενδυνάμωση, στήριξη και ανάπτυξη των υπαρχόντων κοινωνικών δομών, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, δημοτικό ιατρείο, βρεφονηπιακοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι, κλπ.

• Τη δημιουργία νέων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

• Την άσκηση κοινωνικής πολιτικής που θα έχει ως στόχο τη μείωση και όχι την αύξηση των δημοτικών φόρων και τελών.


• Την ίση αντιμετώπιση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους και την εφαρμογή μειωμένου τιμολογίου στα τέλη και τα δικαιώματα του Δήμου στις πολύτεκνες οικογένειες, τα άτομα με αναπηρία κλπ. και τη δωρεάν είσοδο στις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις του Δήμου.

• Τη συνεργασία και στήριξη του Γηροκομείου που προσφέρει ουσιαστικό κοινωνικό έργο στο Δήμο μας και στην ευρύτερη περιοχή.

• Τη σύσταση ειδικού ταμείου αρωγής των συμπολιτών μας που έχουν άμεση ανάγκη και είναι ανασφάλιστοι.

• Τη δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.

• Τη δημιουργία Τράπεζας Αίματος και Δωρητών Οργάνων.

• Την ενεργοποίηση του εθελοντισμού και την αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς των συμπολιτών σε θέσεις κοινωνικής προσφοράς.

• Την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας.

• Την ενίσχυση της καλλιτεχνικής και δημιουργικής απασχόλησης των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

• Την υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (αθίγγανοι κλπ), μέσα από ουσιαστικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

• Την αξιοποίηση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στην Εκπαίδευση – Επιμόρφωση και Επαγγελματική αποκατάσταση των Α.Μ.Ε.Α.

• Την εφαρμογή των απαραίτητων επεμβάσεων για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των Α.Μ.Ε.Α στους κοινόχρηστους, δημόσιους χώρους και τα δημοτικά κτίρια.

• Την ενίσχυση και ενδυνάμωση των προγραμμάτων σίτισης και στέγασης απόρων συμπολιτών μας σε συνεργασία με τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Βέροιας και την Ιερά Μητρόπολη Βέροιας.

• Τη στήριξη των παλιννοστούντων ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

• Τη δημιουργία μόνιμης στέγης για παραμελημένα και κακοποιημένα παιδιά.




Νέος Δήμος – Νέοι στόχοι
στην Εκπαίδευση και την Παιδεία

Επενδύουμε στην εκπαίδευση, την παιδεία και τη μόρφωση, έχοντας ως στόχο:

• Την ίδρυση και λειτουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων.

• Τη συνεχή συντήρηση και περαιτέρω αύξηση των εκπαιδευτικών υποδομών.

• Την προσθήκη - κατασκευή νέου ορόφου στο σχολικό συγκρότημα του 7ου - 11ου δημοτικού σχολείου Βέροιας.

• Τη στήριξη του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

• Τη συνεχή συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το Πανεπιστημιακό τμήμα στην Αγ. Βαρβάρα και το Α.Π.Θ.

• Τη στήριξη εκδηλώσεων, προγραμμάτων και δράσεων που σχετίζονται με την εκπαίδευση.

• Τη διαρκή συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας και την ουσιαστική στήριξη του σημαντικού έργου της.

• Τη μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου Βέροιας σε κτίριο που να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

• Τη βράβευση και τη χορήγηση υποτροφιών σε αριστούχους μαθητές και σπουδαστές.

• Την επέκταση του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στο Μακροχώρι.

• Την κατασκευή Νηπιαγωγείου στην Κουλούρα.

• Την κατασκευή και επέκταση σχολικών μονάδων, όπου χρειάζεται, στο νέο διευρυμένο Δήμο.



Νέος Δήμος – Νέες δράσεις στον Πολιτισμό

Ο πολιτισμός πρέπει να ανήκει σε όλους, να βελτιώνει την καθημερινότητα του πολίτη και να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την τοπική οικονομία.
Η πρόσβαση του πολίτη στην πολιτιστική διαδικασία είναι δικαίωμα που οφείλουμε να υπηρετήσουμε χωρίς αποκλεισμούς, κομματικές αγκυλώσεις και εξαρτήσεις έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά ως θεατές, αλλά και ως δημιουργοί στα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα. Για το σκοπό αυτό θα υλοποιήσουμε:

• Τη χάραξη ενιαίας δράσης και προγραμματισμού στον Πολιτισμό, με τη συνεργασία του Δήμου και όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων των περιοχών του διευρυμένου Δήμου.

• Την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

• Την καταγραφή και έκδοση του υλικού που περιλαμβάνει ιστορικές καταγραφές, παραδόσεις, ήθη και έθιμα καθώς και λαογραφικό υλικό των περιοχών του διευρυμένου Δήμου.

• Τη στήριξη του μουσικού σχολείου και την ενίσχυση των υποδομών του έτσι ώστε να καταστεί πολυπληθής κυψέλη εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων.

• Την ενίσχυση της λειτουργίας του Δημοτικού Ωδείου και του ρόλου του, με την παροχή κινήτρων στους αριστούχους μαθητές του (υποτροφίες, συμμετοχή σε διεθνή σεμινάρια κλπ).

• Την ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση των πολιτιστικών συλλόγων για την απρόσκοπτη άσκηση του έργου τους.

• Την ολοκλήρωση της μελέτης και την κατασκευή πολιτιστικού κέντρου στη συνοικία της Καλλιθέας.

• Την στήριξη πρωτοβουλιών από συλλόγους για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό την προβολή των τοπικών πολιτιστικών χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής.

• Τη διοργάνωση διεθνούς φεστιβάλ με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από διάφορες χώρες σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους του νέου διευρυμένου Δήμου.

• Την άμεση ολοκλήρωση του λαογραφικού μουσείου έτσι ώστε να καταστεί σύντομα επισκέψιμο.

• Τη στήριξη του έργου και των πρωτοβουλιών των τοπικών δημιουργών και καλλιτεχνών.

• Τη διοργάνωση εκδηλώσεων με στόχο την προβολή των τοπικών πολιτιστικών χαρακτηριστικών, των τοπικών προϊόντων, της τοπικής ιστορίας, λαογραφίας και παράδοσης.

• Τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του Χώρου Τεχνών και όλων των αιθουσών του Δήμου σε πολιτιστικούς συλλόγους για την παρουσίαση των εκδηλώσεών τους.

• Τη στήριξη του Δήμου ώστε να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη οι πολιτιστικοί και εθνικοτοπικοί σύλλογοι για την διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.



Νέος Δήμος – Αθλητισμός

• Οι προτάσεις μας για τον αθλητισμό που πρέπει να αποτελεί διέξοδο ζωής για τη Νεολαία μας περιλαμβάνουν:

• Τη δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών και τον εκσυγχρονισμό των ήδη υφισταμένων έτσι ώστε να καλύπτουν τις αυστηρές προδιαγραφές της μη επικινδυνότητας κατά την άθληση.

• Την κατασκευή και ολοκλήρωση επιτέλους του κολυμβητηρίου στο Μακροχώρι.

• Την ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση των αθλητικών σωματείων για την απρόσκοπτη άσκηση του έργου τους.

• Την υποστήριξη και ενίσχυση του σχολικού αθλητισμού.

• Τη διοργάνωση διεθνών τουρνουά σε διάφορα αθλήματα (χάντμπολ, ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ).

• Τη δημιουργία των υποδομών για την ανάπτυξη νέων αθλητικών δραστηριοτήτων όπως του μηχανοκίνητου αθλητισμού, του αεραθλητισμού, αναρρίχησης, ορεινής ποδηλασίας, κανό-καγιάκ, ιππασίας, κλπ.

• Τη στήριξη της λέσχης αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας.

• Τη στήριξη των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, τα οποία αποτελούν το φυτώριο για τη στελέχωση των επαγγελματικών σωματείων της περιοχής.

• Τη συνεχή συνεργασία και διάλογο με όλους τους αθλητικούς φορείς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

• Τη στήριξη των αθλητικών δραστηριοτήτων των ατόμων με αναπηρία.


Νέος Δήμος – Νέα φιλοσοφία
στη διοίκηση του Δήμου

Αλλάζουμε και εκσυγχρονίζουμε το Δήμο μας με:

• Την αλλαγή της φιλοσοφίας στη διοίκηση του Δήμου και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ του Δήμου και του πολίτη.

• Τη σύνταξη νέου οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας του διευρυμένου Δήμου, τη στελέχωση με επιστημονικό και λοιπό προσωπικό των υπηρεσιών του Δήμου καθώς και την επιμόρφωση του προσωπικού του Δήμου προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες του νέου Δήμου.

• Τη λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νέων του διευρυμένου Δήμου Βέροιας.

• Την εφαρμογή τεχνολογιών πληροφορικής σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου.

• Τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου.

• Την καθιέρωση ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας με το δημότη.

• Την έκδοση τριμηνιαίου εντύπου από το Δήμο που θα αποτελεί βήμα επικοινωνίας, διαλόγου και ενημέρωσης του δημότη για το έργο, τις δραστηριότητες και τους στόχους του Δήμου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων.




Τη νέα Δημοτική τετραετία που αρχίζει, δεσμευόμαστε ότι θα εργαστούμε έτσι ώστε:
• να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες για οικονομική ανάπτυξη, νέες ευκαιρίες, καινούριες θέσεις εργασίας.
• να κτυπήσουμε την ακρίβεια σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (Εμπορικό Σύλλογο, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ).
• να καταστήσουμε και να προβάλουμε το Δήμο μας ως Κέντρο πανελλήνιας αλλά και διεθνούς αναγνώρισης πιστοποιημένων αγροτικών, βιολογικών, κτηνοτροφικών και μελισσοκομικών προϊόντων, με τη στήριξη, ενίσχυση και ανάπτυξη δράσεων κάθε μορφής στους αγρότες, κτηνοτρόφους και παραγωγούς της περιοχής μας.
• να σταθούμε με κάθε δυνατό τρόπο δίπλα στην συμπολίτη μας που βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.


Νέος Δήμος – Νέα Αρχή

• Προχωρούμε δυναμικά στην υλοποίηση του προγράμματός μας δημιουργώντας θεσμούς ισχυρούς.

• Υλοποιούμε την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των εδαφικών περιοχών που συνενώνονται στο νέο διευρυμένο Δήμο Βέροιας.

• Εμπιστευόμαστε τους πολίτες και τους καθιστούμε συμμέτοχους σε κάθε απόφαση που αφορά το παρόν και το μέλλον του νέου διευρυμένου Δήμου.

• Ανοίγουμε τις πόρτες του Δημαρχείου σε όλους τους δημότες.

• Αναβαθμίζουμε τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

• Σεβόμαστε το δικαίωμα στο δημόσιο διάλογο.

• Συμμετέχουμε όλοι μαζί στη λήψη των μεγάλων αποφάσεων που αφορούν το Δήμο.

• Αλλάζουμε τη φιλοσοφία διοίκησης του Δήμου.

• Καταργούμε τη γραφειοκρατία και θέτουμε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου στη διάθεση του πολίτη.



Υπογράφουμε μαζί το μέλλον
του Δήμου μας !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου