Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΟΣ: «Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ. ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΝΑΟΥΣΑΣ» - ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΗ Η ΣΥ

Η ενότητα και η συνεργασία των Πολιτιστικών Συλλόγων στο νέο διευρυμένο δήμο Νάουσας, ήταν το αισιόδοξο μήνυμα της σύσκεψης που έγινε το βράδυ της Δευτέρας (18/10) με πρωτοβουλία του υπ. Δημάρχου κ. Τάσου Καραμπατζού στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, αφού στη σύσκεψη συμμετείχαν Πρόεδροι και μέλη Διοικήσεων 29 Πολιτιστικών και Λαογραφικών Συλλόγων από τη Νάουσα, τα Ανθέμια και την Ειρηνούπολη.
Ο κ. Καραμπατζός στην εισήγησή του χαρακτήρισε τη συνάντηση ως το πρώτο σημαντικό και αναγκαίο βήμα γνωριμίας των συλλόγων του νέου Δήμου, λέγοντας ότι «ο πολιτισμός μάς ενώνει και μπορεί να γίνει η βάση για την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, του διαλόγου και της συνεργασίας στο νέο Δήμο Νάουσας». Είπε ότι επέλεξε τη Σχολή Αριστοτέλους ως τόπο συνάντησης, γιατί ο αρχαιολογικός χώρος είναι ένα παγκόσμιας ακτινοβολίας μνημείο, αλλά και το Πολιτιστικό Κέντρο ένα μεγάλο έργο (δωρεά στο Δήμο του Χρήστου Λαναρά και της Οικογένειάς του), το οποίο αναδεικνύει την πλούσια ιστορική κληρονομιά της περιοχής. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το έργο που προσφέρουν οι Σύλλογοι, γιατί αναδεικνύουν και διατηρούν ζωντανή την παράδοση του τόπου και με τη συνεχή δράση και τις εκδηλώσεις τους ενεργοποιούν εκατοντάδες πολίτες και ιδιαίτερα τη νεολαία. Τόνισε ότι στο νέο διευρυμένο δήμο, αυτός ο ρόλος των Συλλόγων των Ανθεμίων, της Ειρηνούπολης και της Νάουσας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, γιατί με τη συνεργασία τους θα ενισχυθεί ουσιαστικά και καταλυτικά η συναίνεση και η συνοχή που είναι οι αναγκαίοι όροι για την ανάπτυξη της περιοχής. Αναφέρθηκε στο έργο της δημοτικής αρχής στον τομέα του πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι από το 2003 μέχρι σήμερα ο Δήμος με κύριο φορέα πολιτισμού την Κ.Ε. ΔΗ.Π.Ο.Ν. στηρίζει όλους τους Συλλόγους, λέγοντας ότι είναι η «ομπρέλα που περιβάλλει και βοηθάει όλους τους φορείς του πολιτισμού». Σημείωσε ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία και ότι προσφέρονται υλικοτεχνικά μέσα, χώροι, αίθουσες και προσωπικό για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων τους και αυτό θα συνεχιστεί ακόμη περισσότερο στο νέο Δήμο. Την τετραετία 2007-2010, είπε ότι ο Δήμος Νάουσας, παρά την οικονομική στενότητα που υπάρχει σε όλους τους Δήμους της χώρας, ενίσχυσε με επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό του όλους τους Συλλόγους με το συνολικό ποσό των 308.600 ευρώ. Στον τομέα των πολιτιστικών υποδομών είπε ότι η δημοτική αρχή υλοποίησε αξιόλογα έργα (αίθουσα «Νάϊάς», «Κτήριο Μάκη», «Κτήριο Κόκκινου-Συλλογή Σιμανίκα», «Κτήριο Ράϊου» κ.ά.), ενώ έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, δύο μεγάλα έργα επανάχρησης της πρ. βιομ. «Βέτλανς», συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8 εκ. ευρώ (Πολυχώρος Πολιτισμού και Κέντρο Τεκμηρίωσης Βιομηχανικής Κληρονομιάς). Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα για τη νέα τετραετία 2011-2014, είπε ότι περιλαμβάνει έργα και δράσεις με στόχο να γίνει ο πολιτισμός βασικός συντελεστής της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής στο νέο Διευρυμένο Δήμο. Σημείωσε ότι το πρόγραμμα είναι δυναμικό και μπορεί να εμπλουτιστεί και με τις προτάσεις των Συλλόγων. Αναφέρθηκε στις βασικές κατευθύνσεις και τις πρωτοβουλίες για τον πολιτισμό στο νέο Δήμου Νάουσας όπως:
• Η δημιουργία του Ενιαίου «Αρχαιολογικού Πάρκου Μίεζας» (υπάρχει έτοιμη προμελέτη), που είναι ένα μεγάλο και οραματικό σχέδιο. Στόχος του: Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πόλου έλξης επισκεπτών στα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής, παγκόσμιας εμβέλειας, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τη ΒΕΡΓΙΝΑ το ΔΙΟΝ και την ΠΕΛΛΑ. (Αρχαίο Μακεδονικό Βασίλειο).
• Η αξιοποίηση του νεολιθικού οικισμού στο Αγγελοχώρι
• Η ενίσχυση και ανάδειξη των θεσμοθετημένων εκδηλώσεων Ανθεμίων και Ειρηνούπολης.
• Η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ Λαογραφικών Συγκροτημάτων Δήμου Νάουσας με τη συμμετοχή όλων των συλλόγων, αποκεντρωμένα σε όλο τον δήμο.
• Η ενεργός συμμετοχή όλων των πολιτιστικών συλλόγων στις εκδηλώσεις εορτασμού της Αποκριάς και του Ολοκαυτώματος.
• Θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Βερμίου» με συμμετοχή λαογραφικών συλλόγων, στο πλαίσιο του «Προγράμματος Βέρμιο» που έχει θεσμοθετηθεί με Υπουργική Απόφαση.
• Η ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων στους τομείς: Θέατρο, Κινηματογράφος, Εικαστικά κλπ. με τη συμμετοχή των συλλόγων του διευρυμένου δήμου, αξιοποιώντας τις νέες σύγχρονες υποδομές που θα δημιουργηθούν με την Επανάχρηση της πρ. «Βέτλανς».
• Η συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (Ανθοέκθεση) κ.ά.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Συλλόγων. Εκφράστηκε η κοινή απόφαση να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή-«ταυτοποίηση» των Πολιτιστικών Συλλόγων και των πολιτιστικών υποδομών του νέου δήμου, ώστε το επόμενο διάστημα σε ανάλογη συνάντηση να καταρτιστεί κοινό Ετήσιο Πρόγραμμα Εκδηλώσεων, το οποίο θα τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου και του νέου Πολιτιστικού φορέα που θα συσταθεί από 1/1/2011.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι:
1) Όμιλος «Γενίτσαροι και Μπούλες», κ. Γιώργος Ζαχαριάδης, κ. Πέτρος Κουτσογιάννης.
2) Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων «Τα Ανθέμια», κ. Ηλίας Αλιτσανίδης
3) Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Γυμναστικός Σύλλογος Νέων Κοπανού «Η Μίεζα», κ. Μαρία Κοσμίδου
4) Σύλλογος «Αγία Μαύρα» Μονόσπιτα, κ. Χρυσούλα Δίσκου
5) Σύλλογος για τη Διάδοση των Εικαστικών Τεχνών, κ. Μαρία Παπαδοπούλου
6) Σύλλογος Ερμακιωτών Νάουσας, κ. Ευθ. Γρηγορίου
7) Σύλλογος Φίλων Ωδείου «Αριστοτέλης» Νάουσας, κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
8) Ε.Γ.Σ. «Ζαφειράκης», κ. Βασίλης Τζώρτζης
9) Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, κ. Νίκος Κουτσογιάννης
10) «ΠΥΡΣΟΣ», κ. Δημήτρης Σιπητάνος
11) Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «Αράπιτσα», κ. Πόπη Δραγουμάνου-Σιούρδα, κ. Αικατερίνη Πίπιλα
12) Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Στενημάχου «Ο ΚΑΡΑΤΑΣΟΣ», κ. Παναγιώτης Σταμάτης, κ. Γρ. Σιάπκας
13) Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ημαθίας, κ. Κώστας Πατσιάς
14) Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας, κ. Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, κ. Ελ. Μικρόπουλος
15) Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας, κ. Βάσω Μπαϊτση, κ. Σοφία Καραγιαννοπούλου
16) Εκπολιτιστικός Μορφωτικός και Αθλητικός Σύλλογος Γιαννακοχωρίου, κ. Σταυρούλα Φουδούλη
17) Όμιλος Αντισφαίρισης Νάουσας, κ. Γρηγόρης Αντιφάκος
18) Πολιτιστική Εταιρεία Αν. Μιχ. ο Λόγιος, κ. Αλέξανδρος Οικονόμου, κ. Πέτρος Στοΐδης
19) Φιλαρμονική Εταιρεία Νάουσας, κ. Γιώργος Νέστορας
20) Θεατρόραμα ΚΩΣΚΟΛ, κ. Κωνσταντίνος Κόλλας
21) Θεατρική Ομάδα «Αίρεσις», κ. Μέλλιος Αδαμίδης
22) Εύξεινος Λέσχη Κοπανού, κ. Μάρκος Στάρκας
23) Εύξεινος Λέσχη Μαρίνας-Πολλών Νερών, κ. Δημήτρης Μουρατίδης
24) Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί», κ. Κων/νος Ευθυμιάδης
25) Λαογραφικός και Χορευτικός Σύλλογος «Νταβέλης», κ. Στ. Τσίλκος
26) Μουσικό Σωματείο Ωδείο Νάουσας, κ. Κων/νος Μάλλιος
27) Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Πολυπλατάνου «Άγιος Χριστόφορος», κ. Παντελής Πασχαλίδης
28) Σύλλογος «Λεβεντιά» κ. Καρβουνιάρης
29) Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων «Αγία Παρασκευή», κ. Νικόλαος Δημητρούσης
Επίσης, στη σύσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους της Κ.Ε. ΔΗΠΟΝ ο Αντιπρόεδρος κ. Κ. Τζέκος, τα μέλη το Δ.Σ. κ. Κ. Περισοράτης και κ. Χ. Κουταλακίδης και η Δ/ντρια κ. Π. Κεφαλά-Σπάρτση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου