Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Χ. Ουσουλτζόγλου: «Χειραφετημένες και δυναμικές, στηρίζουμε το Νέο Ήθος» Προεκλογική ομιλία της υπ. Δημάρχου σε γυναίκες του νέου Δήμου



Προεκλογική συγκέντρωση γυναικών διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης, 13 Οκτ. 2010, η υποψήφια Δήμαρχος Δ. Βέροιας και επικεφαλής του συνδυασμού «Συμπολιτεία», Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη, σε μια κατάμεστη από φίλες του συνδυασμού αίθουσα, στην «Εληά» της Βέροιας.

Η υπ. Δήμαρχος, ξεκίνησε την ομιλία της υπενθυμίζοντας την αντίστοιχη εκδήλωση από την προεκλογική περίοδο του 2006:

«Πριν από 4 χρόνια, σε αυτή την ίδια αίθουσα, σας είχα πει ότι οι γυναίκες θα πάρουν τις δημοτικές υποθέσεις στα χέρια τους. Σήμερα, χειραφετημένες, αποφασιστικές, δημιουργικές και δυναμικές ξεκινάμε έναν νέο αγώνα. Στηρίζουμε το Νέο Ήθος. Αποστρεφόμαστε τον δύσοσμο παλαιοκομματισμό και τις υπόγειες συναλλαγές».

Η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, απευθυνόμενη σε προσωπικό τόνο στις γυναίκες όλων των περιοχών του νέου Δήμου Βέροιας που μαζικά συνέρρευσαν στο χώρο της Εληάς, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Εμείς που γεννάμε την ίδια τη ζωή, εμείς υποχρεούμαστε να της ανοίξουμε και το πιο διάπλατο παράθυρο στην ελπίδα. Εμείς μπορούμε. Γιατί,- θα πω κάτι τετριμμένο αλλά αληθινό- η συνέπεια, η σύνεση, η ευαισθησία, η αγάπη, η ευτυχία, η πολιτική, αλλά και η Νίκη είναι γένους θηλυκού, κι όσες κραυγές και αυταρχισμοί κι αν εκδηλωθούν, η Νίκη δεν θα πάψει να είναι γένους θηλυκού. Υπάρχουν όμως κι άλλες λέξεις γένους θηλυκού, που χρειάζονται τη δική μας ξεχωριστή ματιά και φροντίδα.

Είναι η φτώχεια. Η ανεργία. Η εγκατάλειψη. Η κακομεταχείριση. Η ανέχεια.
Αλλά το ίδιο κι η Αλληλεγγύη. Ποιος άραγε καλύτερα από εμάς μπορεί να βιώσει τα βάσανα της φτώχειας; Και ποιος καλύτερα μπορεί να σταθεί αλληλέγγυος; Ποιος μπορεί καλύτερα να νοιώσει τα άγχη που αντιμετωπίζει το σπιτικό του άνεργου;
Ποιος άραγε, μπορεί καλύτερα να νοιώσει το βάσανο του σπιτικού που έχει βλαστάρια εξαρτημένα; Ποιος μπορεί να νοιώσει τη μάννα που μεγαλώνει μονάχη το παιδί της; Ποιος μπορεί να καταλάβει καλύτερα τις πίκρες της διαλυμένης οικογένειας; Ποια αυτιά μπορούν καλύτερα ν’ αγγίξουν ο αναστεναγμός του μοναχικού ηλικιωμένου και της αδύναμης γερόντισσας; Ποια γυναικεία μάτια μένουν ασυγκίνητα, βλέποντας τα γυμνά ποδαράκια του παιδιού της σκηνίτισσας στους καταυλισμούς; Ποιο χέρι μπορεί να δώσει περισσότερη θαλπωρή στο στοργικό χάδι του παιδιού με ειδικές ανάγκες;»

Αναφερόμενη στο έργο της Δημοτικής Αρχής από το 2006 μέχρι σήμερα, υπογράμμισε τα εξής:

«Από τη στιγμή που ανέλαβα τη διοίκηση του Δήμου, ξεκίνησα με τους εκλεγμένους συνεργάτες, για πρώτη φορά, τον αγώνα για να «χτιστεί» η κοινωνική μας πολιτική.
Με σκληρή δουλειά, πίστη στο στόχο, υπομονή κι επιμονή που δεν νικήθηκε από την αθάνατη γραφειοκρατία. Κάναμε το πρώτο, μεγάλο ολοκληρωμένο βήμα. Στήσαμε τις δομές κοινωνικής πολιτικής, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί. Δημιουργήσαμε το Δημοτικό Ιατρείο, όπου ευπαθείς ομάδες και μακροχρόνια άνεργοι μπορούν να βρουν εξαιρετική παροχή ιατρικών υπηρεσιών και η Πρόληψη να αποκτήσει ισχυρό σύμμαχο.
Θέσαμε σε εφαρμογή την «Κοινωνική Αλληλεγγύη» για την ανακύκλωση των αγαθών (ρούχων, οικοσκευής και τροφίμων), το κοινωνικό ταμείο, τη δομή υποστήριξης των ανέργων και των δικαιωμάτων του πολίτη. Συνεργαστήκαμε στενά με τους Εθελοντικούς Φορείς όπως είναι ο δραστήριος Σύλλογος των Καρκινοπαθών, διαθέσαμε χώρους ώστε να έχουμε πια τη λειτουργία με πρωτοποριακό τρόπο της δομής του ΕΡΑΣΜΟΥ για την κακοποιημένη γυναίκα και της Πρωτοβουλίας για το Παιδί που φροντίζει τα παιδιά σε κίνδυνο. Κάποιοι προαναγγέλλουν δημόσια ιδιωτικοποιήσεις των πάντων. Μεταξύ αυτών και της Επιχείρησης Ύδρευσης. Δεν γνωρίζουν δυστυχώς, αν και διεκδικούν τη Δημαρχία, ότι εκεί ασκείται κοινωνική πολιτική. Εκατοντάδες οικογένειες πληρώνουν ελάχιστο ή καθόλου νερό, γιατί πραγματικά χρειάζονται τη στήριξή μας. Σήμερα κάποιοι υπόσχονται να καταργήσουν τα προνόμια αυτά».

Ως προς τις προγραμματικές της δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία, ανέφερε ενδεικτικά τις παρακάτω δράσεις:

• Διευρύνουμε και αναβαθμίζουμε τη λειτουργία της Κοινωνικής Υπηρεσίας, σε Δομή Δημοτικής Μονάδας με όνομα «ΦΡΟΝΤΙΔΑ», που συμπεριλαμβάνει ό,τι υπάρχει και ό,τι πρόκειται να δημιουργηθεί για τον ενιαίο Δήμο. Εκεί θα παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη, υπόδειξη για το πού μπορεί να κατευθυνθεί κάποιος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που τον ταλανίζει, είτε αυτό έχει σχέση με εξαρτήσεις από ουσίες και αλκοόλ, είτε προσωρινή διαμονή για κακοποιημένες γυναίκες και εγκαταλελειμμένα παιδιά, είτε πρόκειται για συμβουλευτική γονέων, είτε για θέματα υγείας και πρόνοιας γενικότερα.
• Στήνουμε το πρώτο στην Ελλάδα ΚΕΠ Υγείας που θα παρέχει πλήρη ενημέρωση και υποστήριξη σε ζητήματα που αφορούν την Κοινωνική Πρόνοια, συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δικαιώματα επιδομάτων, προβλήματα εξυπηρέτησης από Νοσοκομεία τοπικά και διευκόλυνση εφ’ όσον είναι απαραίτητο σε Νοσοκομεία του Εξωτερικού.
• Δημιουργούμε Υπηρεσία Φύλαξης μικρών παιδιών 4-9 ετών από 4 - 8.30΄ το βράδυ με δημιουργική απασχόληση σε αίθουσες Παιδικών Σταθμών ή Δημοτικών σχολείων.
• Ανοίγουμε τους δρόμους για την γυναικεία επιχειρηματικότητα, μόλις ανοίξει ο Αναπτυξιακός Νόμος.
• Θεσμοθετούμε, με την εμπειρία που διαθέτουμε πια, μια νέα μορφή γυναικείας εργασίας, για γυναίκες κάθε ηλικίας που έχουν αυξημένες υποχρεώσεις. Με εκπαίδευση σε αντικείμενα όπως η φύλαξη παιδιών στο σπίτι ή στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, φροντίδα κατ’ οίκον ηλικιωμένων κλπ.
• Συντονίζουμε τον Εθελοντισμό στον Ενιαίο Δήμο.
• Διερευνούμε τη δυνατότητα δημιουργίας υποστηρικτικής υπηρεσίας για την διευκόλυνση της διαχείρισης του οικογενειακού οικονομικού χρέους.
• Φροντίζουμε για τον καλό φωτισμό σε κάθε γωνιά της πόλης και των δημοτικών μας διαμερισμάτων με τακτικό έλεγχο της λειτουργίας του.
• Σταδιακά και προγραμματισμένα, αντικαθιστούμε και ελέγχουμε όλα τα παιχνίδια σε κάθε Παιδική Χαρά, με στόχο όλες οι Παιδικές Χαρές να είναι πιστοποιημένες από την Ε.Ε.
• Το 2012 το αφιερώνουμε στη νεολαία και τον Αθλητισμό και μεταξύ των άλλων φιλόδοξων σχεδίων που έχουμε είναι: να διαμορφωθούν οι σχολικές αυλές σε μικρά, ασφαλή αθλητικά κέντρα( με ελαστικό τάπητα κλπ) ώστε να φιλοξενούν τα παιδιά μας για άθληση και παιχνίδι, όχι μόνο στα διαλείμματα αλλά και στον ελεύθερο χρόνο τους.

Η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου ολοκλήρωσε την ομιλία της με μια γενική πολιτική τοποθέτηση, επισημαίνοντας:

«Συνηθίζω να λέω, γιατί το πιστεύω, πως δεν έχει αξία μια ωραία, φαρδιά φωτισμένη λεωφόρος, όταν την διαβαίνουν εξαρτημένοι νέοι και θλιμμένοι γέροντες, αντάμα με αδιάφορους πολίτες. Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που αγωνιζόμαστε. Γι’ αυτό και ζητάμε την υποστήριξή σας δυναμικά από την πρώτη Κυριακή. Σας ζητώ να πρωτοστατήσετε και να απαντήσετε εσείς πρώτες στις επικίνδυνες και παλαιοκομματικές κραυγές εκείνων που έχουν μετατρέψει την πολιτική ζωή τα τελευταία χρόνια σε κατάντημα και αρένα. Είναι στο χέρι σας πραγματικά, σε ποιους θα εμπιστευτείτε την ευημερία των οικογενειών και των παιδιών σας. Ήμουν, είμαι και θα παραμείνω δίπλα σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου